Onderooglidcorrectie

Behandeling door de oogarts

De oogarts heeft bij u een onderooglidcorrectie geadviseerd omdat u overmatige huid bij de onderoogleden heeft. Op deze webpagina leest u meer over de oorzaken van overmatige huid bij de oogleden en de behandeling.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 29 30
ma t/m vr van 08.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 17.00 uur

info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl

Locatie

Cijfers

Ca. 27.000 patiënten per jaar
2.500 oogheelkundige ingrepen per jaar in onze eigen operatiekamer in HMC Bronovo

Over onderooglidcorrectie

De oogarts heeft bij u een onderooglidcorrectie geadviseerd omdat u overmatige huid bij de onderoogleden heeft. Op deze webpagina leest u meer over de oorzaken van overmatige huid bij de oogleden en de behandeling.

Overmatige huid bij de onderoogleden

Overmatige huid bij de oogleden (dermatochalasis) wordt meestal veroorzaakt door veroudering. De vezels in de huid verliezen hun elasticiteit en de huid wordt ruimer. Meestal verslapt ook het onderhuidse bindweefsel. Hierdoor gaat vet, dat zich normaal in de oogkas bevindt, naar voren uitpuilen. Dit veroorzaakt volle oogleden of een zwelling van het ooglid. Soms verslapt het ooglid zelf ook, waardoor de onderooglidrand gaat hangen. Dan is het nodig om eerst de hangende onderooglidrand te opereren.
Teveel huid in de oogleden komt soms bij jonge mensen voor. Familiaire factoren zoals de bouw van de oogkas spelen dan een rol. Een andere oorzaak is een ontsteking in de oogkas.

ooglidcorrectie.jpg

De operatie

U meldt zich op de dag van de behandeling op de polikliniek Oogheelkunde. De doktersassistente brengt u naar de behandelkamer. Uw gezicht wordt gereinigd met zeep. U krijgt steriele doeken over u heen, maar uw gezicht wordt niet afgedekt. De oogarts tekent met een viltstift op de oogleden de plaats van de snede aan. Daarna verdooft de oogarts de huid met enkele injecties. Deze injecties kunnen wat pijnlijk zijn. Na de verdoving voelt u weinig of niets meer van de operatie. Soms is het weghalen van vet wat gevoelig. Daarna wordt er een sneetje in het ooglid gemaakt. De snee komt enkele millimeters onder de wimpers, in de natuurlijke huidplooi. Vervolgens wordt het teveel aan vet verwijderd. Daarna wordt zo nodig het ooglid strakker gezet en gehecht onder de huid van het ooglid met oplosbare hechtingen. Soms wordt vervolgens het teveel aan huid verwijderd. Tijdens de operatie houdt u uw ogen gesloten. Af en toe wordt u gevraagd naar boven te kijken. Aan het eind van de ingreep wordt de wond in het ooglid gehecht met een dunne hechting. Doordat het litteken in de natuurlijke huidplooi van het ooglid valt, is het na genezing bijna niet zichtbaar. De wond wordt gehecht met een niet-oplosbare hechting, omdat het litteken dan mooier geneest. De behandeling duurt één tot anderhalf uur.

Na de operatie

Na de operatie wordt het ooglid minimaal 15 minuten gekoeld en controleert de oogarts of de assistente of er geen nabloedingen zijn. Wanneer alles goed is, kunt u naar huis. U krijgt geen verband op de ogen. Het kan zijn dat u na de operatie wazig ziet. Dit is normaal en trekt vanzelf weer weg. Als de verdoving is uitgewerkt, kunnen de oogleden gevoelig worden. U mag daar een paracetamol voor innemen. De oogleden zijn de eerste week blauw en gezwollen.
U wordt geadviseerd om de eerste twee dagen regelmatig uw oogleden te koelen met een ijscompres. U kunt dit zelf maken door plastic zakjes te vullen met fijngemaakt ijs of bevroren doperwten. Soms zakken de blauwe plekken naar de wangen. Dit is normaal, de zwelling en de blauwe plekken trekken geleidelijk weg. Na één week zijn de blauwe plekken al aardig afgenomen en na twee weken zijn de blauwe plekken grotendeels verdwenen. Na één week mag u eventueel starten met littekencrème.
Het duurt twee maanden voor het uiteindelijke resultaat zichtbaar is en alle zwellingen en blauwe plekken weg zijn.

Hechtingen verwijderen

De hechtingen worden na vijf tot zeven dagen verwijderd op de polikliniek Oogheelkunde. U krijgt hiervoor een afspraak.

Complicaties

Verreweg de meeste mensen zijn tevreden met het bereikte resultaat. Zoals bij alle ingrepen kunnen ook bij een operatie aan de onderoogleden onverwachte complicaties optreden. Deze komen echter zelden voor.

Asymmetrie van de onderoogleden

Het kan voorkomen dat er een verschil in hoogte bestaat tussen het rechter en linker onderooglid. Vaak is deze asymmetrie ook al voor de operatie aanwezig. Een geringe asymmetrie is normaal, zowel voor als na de ooglidcorrectie. Als er na enkele maanden nog een duidelijke en storende asymmetrie bestaat, is dit soms te verhelpen door een aanvullende operatie.

Te veel huid verwijderd

Soms is na de operatie oogwit zichtbaar tussen de iris en het onderooglid. Het ooglid is dan te laag, en er kunnen problemen ontstaan met het sluiten van de ogen.

Terugkomende klachten

Soms komt het voor dat het resultaat van de behandeling goed was, maar na enkele maanden de klachten terugkomen. In overleg met de oogarts kan gekozen worden voor een hersteloperatie.

Littekens

Littekens zijn niet alleen het gevolg van de operatietechniek, maar ook het gevolg van de reactie van de huid op de operatie. Wanneer wonden bij u mooi genezen, heeft u meer kans dat het litteken mooi geneest. Stoppen met roken bevordert een mooie genezing. Pas na een jaar is het eindresultaat zichtbaar.

Zwelling van het ooglid en ongevoeligheid van de ooglidrand

De ooglidcorrectie leidt tot een tijdelijke verslechtering van de lymfeafvoer, waardoor een deel van het ooglid na de operatie dikker is. Dit verdwijnt geleidelijk, maar het duurt vaak een paar maanden voor het ooglid volledig normaal is. Dit geldt ook voor het gevoel in het ooglid. Tijdens de operatie worden de zenuwen in de huid doorgesneden. Ook dit herstelt zich in een paar maanden.

Cysten

Bij de plek van de hechting kunnen soms kleine gele bobbeltjes komen. Meestal verdwijnen ze spontaan.

Zandgevoel en irritatie van het oog door uitdroging

Doordat huid en spier uit het onderooglid worden verwijderd en door het genezingsproces van het litteken, kan de sluitfunctie van het ooglid iets verminderen. Dit kan vooral de eerste maanden na de operatie gebeuren. Als u voor de operatie last heeft van droge ogen, kan er na de operatie een uitdroging van het hoornvlies optreden. Daardoor kunt u het gevoel krijgen dat er zand in het oog zit. Dit is een zeldzame complicatie die zeer hinderlijk kan zijn. Als u voor de operatie droge ogen heeft, zal de oogarts dit met u bespreken. Ook als u geen droge ogen heeft voor de operatie, is er een kans dat deze complicatie optreedt. Dit kan behandeld worden door het gebruik van kunsttranen.

Uitpuilend oog door een nabloeding

Zeer zelden kan er na een ooglidoperatie een bloeding in de oogkas optreden. Dit is een ernstige complicatie. Wanneer door de bloeding het oog gaat uitpuilen, moet u direct contact opnemen met de dienstdoende oogarts. Een dergelijke bloeding kan namelijk op de oogzenuw drukken en daarmee blindheid veroorzaken.

Kosten

Een onderooglidcorrectie wordt meestal niet door uw zorgverzekering vergoed.
U kunt navraag doen bij uw verzekering over eventuele vergoedingen.
Neemt u voor een actuele prijsinformatie contact op met de polikliniek Oogheelkunde.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) de polikliniek Oogheelkunde via
088 979 29 30 bereikbaar van 08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Vragen

Als u na het lezen van deze webpagina nog vragen heeft, kunt u telefonisch contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde.

De polikliniek Oogheelkunde is op werkdagen bereikbaar van
08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur via telefoon
088 979 29 30 of mail info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl.

Buiten kantooruren werken de oogartsen van HMC samen met de oogartsen uit de Haagse regio. De dienstdoende arts-assistent en oogarts zijn aanwezig in het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg.

HagaZiekenhuis, locatie Leyweg
Leyweg 275
2545 CH Den Haag

Bij klachten kunt u zich melden op de spoedeisende hulp van het HagaZiekenhuis. Voor telefonisch overleg buiten kantooruren kunt u bellen naar (070) 210 20 60.

Onderooglidcorrectie Behandeling door de oogarts

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis