Nierstenen

Door nierstenen kunt u veel pijn hebben. In HMC kunt u alle behandelingen krijgen tegen nierstenen. Onze urologen geven u de behandeling die u nodig heeft.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Polikliniek Urologie
088 979 41 44
ma t/m vr van 08.00 tot 16.30 uur

Spoedeisende Hulp (SEH) HMC Westeinde
088 979 23 80
Spoed, buiten kantooruren

Locatie

Cijfers

per jaar:
205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over nierstenen

Heeft u nierstenen? Dan kunt u daardoor veel pijn hebben. U kunt dan terecht bij de afdeling Urologie van HMC. Uniek is dat wij alle behandelingen tegen nierstenen aanbieden. De uroloog zal met u bespreken welke behandeling voor u het meest geschikt is.

Wat zijn nierstenen

In de urine zitten afvalstoffen. Door te plassen zorgt u dat u die afvalstoffen kwijtraakt. Soms lossen de afvalstoffen niet helemaal op in uw urine. Er ontstaan dan kristallen of steentjes. Die noemen we nierstenen. Nierstenen komen veel voor. Ongeveer 5% van de Nederlanders heeft nierstenen. Bij mannen komen nierstenen drie keer vaker voor dan bij vrouwen. De meeste mensen met nierstenen zijn tussen de 30 en 50 jaar oud.
Kleine nierstenen kunt u uitplassen. Soms blijft er een steentje steken in de urinewegen. Daar kunt u last van krijgen. Maar ook het uitplassen van nierstenen kan pijnlijk zijn.

Oorzaken van nierstenen

Als u nierstenen heeft, kan dit komen door wat u eet en hoe u leeft. Als u weinig drinkt of erg zout eet, kunt u bijvoorbeeld eerder nierstenen krijgen. Andere oorzaken kunnen zijn:

 • De nieren maken te weinig urine aan
 • Te veel uitscheiding van zouten in de urine
 • De samenstelling van de urine
 • Een veranderde zuurgraad van de urine
 • Urineweginfecties

Herkennen van nierstenen

U heeft er niet altijd last van als u nierstenen heeft. Vaak krijgt u pas pijn als een niersteen vast komt te zitten in de urineleider. De pijn komt dan geleidelijk op en komt in steeds hevigere aanvallen. Meestal voelt u de pijn aan de zijkant van de buik. De pijn trekt vaak door naar de lies, het bovenbeen of de geslachtsorganen.

Mensen die last hebben van nierstenen, zijn vaak rusteloos en lopen veel rond. Sommige mensen kruipen letterlijk over de grond van de pijn. Daarnaast hebben mensen met nierstenen soms last van koorts. Die komt door een urineweginfectie. Andere mogelijke klachten zijn misselijkheid, braken, zweten, bloed in de urine en vaker moeten plassen.

Behandelen van nierstenen

Heeft u last van nierstenen? Dan is het in eerste plaats belangrijk om iets te doen aan de pijn. Dit kan met pijnstillers. Ook medicijnen waardoor uw urinewegen ruimer worden, kunnen helpen. U kunt een steen dan makkelijker uitplassen. Is de niersteen groter dan een halve centimeter? Dan kan die vaak niet vanzelf door de urineleider omlaag komen. U heeft dan een behandeling nodig.

Heeft u last van koorts of een opgeblazen nier? Dan moeten we soms een slangetje in de nier plaatsen. Zo ontlasten we uw nier. Dit slangetje kunnen we in of buiten uw lichaam plaatsen. Niet elke steen hoeft trouwens behandeld te worden. Soms is het beter om in eerste instantie af te wachten.

Zorgen nierstenen ervoor dat u niet alle urine goed kunt uitplassen of dat u een urineweginfectie krijgt? Of groeien de stenen snel en/of heeft u er veel pijn door? Dan is behandelen meestal wel nodig. U kunt dan een afspraak met ons maken via telefoonnummer 088 979 41 44. Na onderzoek geven we u dan de best mogelijke behandeling in uw situatie.

Behandelingen in HMC

Onze urologen kunnen u op de volgende manieren behandelen.

Niersteenvergruizer

Een niersteenvergruizer wekt met geluidsgolven energie op. Door deze energie op een niersteen te richten, komen er barstjes in de steen. De steen valt binnen een paar dagen uit elkaar. Tijdens de behandeling maken we steeds röntgenfoto’s van uw nier(en). Zo kunnen we precies zien wat er met de niersteen gebeurt.

Het gruis van de nierstenen plast u uit. Zijn het wat grotere stukjes gruis? Dan kan dit een beetje pijn doen. De behandeling duurt ongeveer 30 tot 60 minuten. Daarna kunt u gewoon weer naar huis. U komt een paar weken later op controle in het ziekenhuis. We maken dan een röntgenfoto van uw buik. Op deze foto kunnen we zien of de nierstenen helemaal weg zijn.

U leest hier meer over niersteenvergruizing.

Uretero-renoscopie (URS)

Niersteenvergruizing werkt niet voor alle nierstenen. We kunnen dan een uretero-renoscopie of URS bij u doen. Bij een URS gebruikt de uroloog een dun kijkbuisje: een uretero-renoscoop. Die gaat via de plasbuis en blaas in de urineleider waarin de steen zit. Met de uretero-renoscoop kan de uroloog de steen weghalen of klein maken. Dat klein maken gaat met behulp van een ingebouwde laser in de uretero-renoscoop.

Deze ingreep duurt ongeveer 30 tot 60 minuten. U mag vaak dezelfde dag of de dag erna weer naar huis.

Percutane niersteenoperatie (PNL)

Heeft u grote en harde stenen in de nieren? Dan kunnen we die behandelen met een Percutane Nefrolitholapaxie, afgekort PNL. Percutaan betekent door de huid heen. We steken namelijk voor de operatie een naaldje door uw huid. Met dit naaldje prikken we daarna in uw nier. Dit alles gebeurt met verdoving op de afdeling Radiologie. Hierna gaat u naar de operatiekamer. Daar haalt de uroloog de niersteen met speciale instrumenten weg.
Voordelen van PNL zijn:

 • We kunnen zo grote en harde stenen in de nieren behandelen.
 • De nierstenen zijn zo sneller uit uw nieren dan als we bijvoorbeeld een niersteenvergruizer zouden gebruiken.

Nadelen van PNL zijn:

 • U krijgt een operatiewond.
 • Het duurt iets langer tot u weer helemaal hersteld bent dan bij andere behandelingen het geval is.

Meer informatie

Meer over nierstenen en de behandeling daarvan leest u op de website van de Nederlandse vereniging voor Urologie.

Gerelateerde behandelingen

Behandeling van nierstenen - Niersteenvergruizing
Leefregels bij niersteenverwijdering
Verwijderen van een steen uit de urineleider

Nierstenen

Waarom HMC?

 • Een gespecialiseerd team helpt u
 • U kunt bij ons alle behandelingen krijgen
 • We kijken snel wat er met u aan de hand is en behandelen u hierna ook snel