Nierkanker

Heeft u misschien nierkanker? De urologen van HMC onderzoeken snel wat er aan de hand is en geven u de behandeling die u nodig heeft.

Afspraak en contact

Polikliniek Urologie
088 979 41 44
ma t/m vr van 08.00 tot 16.30 uur

Spoedeisende Hulp (SEH) HMC Westeinde
088 979 23 80
Spoed, buiten kantooruren

Locatie

Cijfers

per jaar:
205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over nierkanker

Als u hoort dat u misschien nierkanker heeft, dan wilt u snel duidelijkheid. De urologen van HMC zijn gespecialiseerd in de behandeling van nierkanker. Ze onderzoeken snel wat er aan de hand is. Daarna geven ze u de behandeling die u nodig heeft.

Behandelen van nierkanker

Blijkt dat u nierkanker heeft? Dan onderzoeken we eerst of er uitzaaiingen van de kanker op andere plekken in uw lichaam zijn. Meestal doen we dit met een CT-scan van de buik en de borstholte. Dit betekent dat we een serie röntgenfoto's maken van de buik en de borstholte. Elke foto toont een plakje van uw lichaam. Als we die foto's op elkaar stapelen, vormen ze samen een 3D-plaatje.

Zijn er geen uitzaaiingen? Dan kunnen we uw nier helemaal of voor een deel weghalen. Dit doen we met een kijkoperatie. Een kijkoperatie heet ook wel een laparoscopie . Hier vindt u een filmpje over deze ingreep.
Heeft u wel uitzaaiingen? Dan verwijzen we u door naar een oncoloog die is gespecialiseerd in nierkanker. Deze arts behandelt u dan verder.

Kijkoperatie bij nierkanker

Krijgt u een kijkoperatie? Dan maken we vier of vijf kleine sneetjes in uw buik. De uroloog brengt door die sneetjes instrumenten in uw lichaam. Halen we uw nier helemaal weg? Dan maakt de uroloog de nier met de instrumenten los van de rest van het lichaam. De uroloog maakt het laagste sneetje daarna groter: ongeveer 8 tot 10 centimeter groot. Door dit sneetje haalt de uroloog de nier uit uw lichaam. Met een kijkoperatie verliest u minder bloed dan wanneer we uw lichaam meer open zouden maken. U herstelt ook sneller na de operatie. Daardoor hoeft u minder lang in het ziekenhuis te blijven.

Halen we een deel van uw nier weg? Dan halen we alleen de tumor en een klein stukje gezonde nier uit uw lichaam. Ook dit gebeurt met een kijkoperatie.

Meer informatie

Meer over het (gedeeltelijk) weghalen van een nier leest u op de website van de Nederlandse Vereniging voor Urologie.
Op de website van KWF Kankerbestrijding staat meer informatie over nierkanker.

Gerelateerde behandelingen

Laparoscopische nefrectomie - Nieroperatie met een kijkbuis

Nierkanker

Waarom HMC?

  • Behandeling door een gespecialiseerd team
  • U kunt bij HMC alle behandelingen krijgen
  • Gespecialiseerde casemanagers die u begeleiden en ondersteunen