Nekhernia

U heeft pijn aan uw nek of arm door een nekhernia. Dat kan uw dagelijkse activiteiten behoorlijk in de weg zitten. Zowel privé als op het werk. Bij Neurospine, verbonden aan HMC, zijn we gespecialiseerd in het behandelen van een nekhernia. Onze neurochirurgen helpen u snel van uw klachten af.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Polikliniek Neurospine
088 979 70 07
ma t/m vrij van 08.00 - 16.30 uur
neurospine@haaglandenmc.nl

Polikliniek Neurochirurgie
088 979 43 65
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

Locatie

Cijfers

Gemiddeld aantal operaties per jaar:
175 Nekhernia

Wat is een nekhernia?

neurospine 780

Een hernia is letterlijk een uitstulping van weefsel of een orgaan uit een lichaamsholte. We denken dan meestal aan een hernia of herniated nucleus pulposus (HNP) in de rug. Maar u kunt ook een nekhernia hebben.

De halswervelkolom bestaat uit halswervels. Tussen de halswervels vangen de zachte halstussenwervelschijven schokken op. De halstussenwervelschijven hebben een elastische kern (nucleus) met een stevige vezelwand van bindweefsel (annulus fibrosus). Bij een nekhernia zakt de halstussenwervelschijf in en verzwakt de wand waardoor de elastische kern naar buiten puilt en een nekhernia veroorzaakt. Als deze uitstulping op een zenuw duwt, krijgt u pijn.

De meeste nekhernia’s komen laag in de nek voor, tussen de 6e en 7e halswervel (C6-C7).

nekhernia

Nekhernia

De oorzaak van nekhernia verschilt per persoon. Dit kan slijtage zijn, waardoor een tussenwervelschijf in de nek gaat uitpuilen die dan een zenuwwortel beknelt. Het is niet duidelijk waarom iemand een nekhernia krijgt. Er zijn aanwijzingen dat langdurige overbelasting een nekhernia kan veroorzaken, denk hierbij vooral aan voorovergebogen op een scherm kijken, iets wat we steeds meer doen.

Nekhernia klachten

Er zijn mensen die een nekhernia hebben zonder dat zij hier last van hebben. Mensen hebben vaak eerst nekklachten voordat ze een nekhernia krijgen. De symptomen van een nekhernia zijn anders dan die van een hernia in de rug. Dit komt doordat de zenuwwortels in de nek zich vertakken naar de schouder, arm en handen. Gevolg van een nekhernia is een uitstralende pijn in de schouders en arm, vaak zelfs tot in de hand. De arm kan anders aanvoelen dan normaal en kan prikkelend of gevoelloos aanvoelen. Het is mogelijk dat er krachtverlies optreedt in de hand of arm. Het is zelfs mogelijk dat er verlammingsverschijnselen optreden en bepaalde spieren uitvallen.

Hoe weet u of u een nekhernia heeft?

Met een gewone röntgenfoto kan de inzakking van de tussenwervelschijf worden vastgesteld. Er is vervolgens een MRI nodig om de uitstulping en eventuele zenuwbeknelling te zien. Voor de diagnose en behandeling van een nekhernia kunt u met een verwijzing van uw specialist en een recente MRI direct terecht bij de specialisten van Neurospine.

Nekhernia-behandeling door Neurospine

Als u bovenstaande klachten hebt, is het verstandig om meteen een huisarts in te schakelen, zodat er gekeken kan worden naar de ernst van de situatie. Als de diagnose ‘nekhernia’ is gesteld en de pijn aan de nek, schouder, arm of hand binnen 8 weken niet vanzelf verdwijnt en erg hinderlijk blijft, stellen we een behandelplan op en kunt u in aanmerking komen voor een operatie. Als u verlammingsverschijnselen of uitval heeft, behandelen we een nekhernia direct. Als een operatie nodig is, dan kunt u hiervoor binnen twee weken bij de ervaren neurochirurgen van Neurospine terecht.

Bij een operatie wordt de uitstulping van de tussenwervelschijf verwijderd. De beknelde zenuw krijgt dan weer voldoende ruimte. Op dit moment verrichten de neurochirurgen in bijna alle gevallen een discectomie via de voorzijde. Gemiddeld gaan patiënten 4 tot 6 weken na de operatie weer aan het werk, natuurlijk afhankelijk van het herstel.

Gerelateerde behandeling

Gerelateerde aandoening

Op zoek naar informatie over andere klachten in en rond de wervelkolom? Bekijk ook de pagina's over:

Nekhernia

Waarom HMC?

  • Persoonlijke begeleiding en informatie op maat
  • Behandeling door een gespecialiseerd team
  • Zorg en behandeling van bewezen kwaliteit
  • Voor iedereen

Het team

foto van dr. M.P. Arts

dr. M.P. Arts

Neurochirurg

foto van I. van Beelen

I. van Beelen

Verpleegkundig specialist

foto van A. Kloet

A. Kloet

Neurochirurg

foto van dr. G.C.W. de Ruiter

dr. G.C.W. de Ruiter

Neurochirurg

foto van R. Walchenbach

R. Walchenbach

Neurochirurg

foto van J.F.C. Wolfs

J.F.C. Wolfs

Neurochirurg

foto van R. van Zijl

R. van Zijl

Physician assistant

Toon iedereen

Patiënt aan het woord

Mevrouw Berg (64), Den Haag
Douchen, koken, autorijden: alle gewone dagelijkse dingen kon ik niet meer door die vreselijke pijn in mijn nek. Mijn huisarts stuurde me door naar dokter De Ruiter. Een operatie was onvermijdelijk, dat was meteen duidelijk. Ik zag er wel tegenop. Vooraf kreeg ik uitgebreide informatie. Ook mijn kinderen konden al hun vragen stellen. De arts nam echt tijd voor ons. Dan voel je je een patiënt naar wie wordt geluisterd. Dat geeft vertrouwen en een veilig gevoel. Meteen na de operatie was ik van die pijn in m’n nek af. Ik was euforisch! En nu? Ik voel me weer de oude en ga binnenkort weer beginnen met mijn grote passie: golfen.
Mevrouw Berg (64), Den Haag