Nazorg na een totale gebitsextractie

U laat alle tanden en kiezen trekken uit uw bovenkaak en/of onderkaak. Dit heet een totale gebitsextractie. Daarna krijgt u een kunstgebit. Hieronder leest u over de nazorg na zo’n totale gebitsextractie. Als u zich houdt aan deze leefregels, dan helpt dit bij de genezing.

Afspraak en contact

088 979 23 39
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over nazorg na een totale gebitsextractie

U laat alle tanden en kiezen trekken uit uw bovenkaak en/of onderkaak. Dit heet een totale gebitsextractie. Daarna krijgt u een kunstgebit/gebitsprothese. Hieronder leest u over de nazorg na zo’n totale gebitsextractie. Als u zich houdt aan deze leefregels, dan helpt dit bij de genezing.

De behandeling

We maken meestal meerdere afspraken met u om uw tanden en kiezen te trekken. We bespreken met u in welke volgorde we uw tanden en kiezen zullen trekken. Heeft u nog maar weinig tanden en kiezen? Dan kan het zijn dat we deze in 1 afspraak trekken. U krijgt een plaatselijke verdoving bij het trekken van de tanden en kiezen.

Meteen na het trekken van uw laatste tanden en kiezen plaatsen we uw kunstgebit.

Het kunstgebit

Het nieuwe kunstgebit zit de eerste dagen niet prettig. Het kan zijn dat het klemt. Soms doet het ook pijn. Toch vragen we u om het gebit de eerste 24 uur niet uit de mond te halen. Anders kunnen de wonden in uw mond open gaan. Ook kan uw tandvlees dan gaan zwellen. Het kunstgebit past dan niet meer goed in uw mond.

Na 24 uur mag het kunstgebit wel uit de mond. We zullen met u afspreken of u dit zelf mag doen of dat uw tandarts of tandprotheticus dit doet. Een tandprotheticus is gespecialiseerd in het aanmeten en maken van kunstgebitten.

De eerste dagen moet u echt wennen aan het kunstgebit. Alles voelt anders aan en u ziet er anders uit. Waarschijnlijk praat u ook anders.

Nacontroles

Uw tandarts of tandprotheticus controleert na de behandeling of alles goed gaat. Maak op de dag na het plaatsen van het kunstgebit een afspraak met uw tandarts of tandprotheticus. Hij of zij kijkt of u drukplekken heeft en of de wonden goed genezen.

Verdoving

De verdoving raakt na 2 tot 4 uur langzaam uitgewerkt. Het is verstandig om zo weinig mogelijk te eten en drinken tot de verdoving is uitgewerkt. Zo voorkomt u dat u bijtwonden of brandwonden krijgt.

Pijn

U kunt na het uitwerken van de verdoving pijn krijgen. Deze pijn kan ongeveer een week duren. Soms krijgt u van de kaakchirurg een recept mee voor pijnstillers. Met dit recept kunt u de pijnstillers ophalen bij de apotheek. Gebruik nooit meer pijnstillers dan de arts heeft voorgeschreven. De dosering staat op het doosje van de pijnstillers.

Krijgt u geen recept mee? Dan kunt u paracetamol gebruiken. Als u 18 jaar of ouder bent, mag u 4 keer per dag 1000 mg paracetamol slikken. De kaakchirurg zal jongere patiënten vertellen hoeveel pijnstillers zij mogen slikken.

Begin met de pijnstillers voordat de verdoving helemaal is uitgewerkt. Bijvoorbeeld direct als u thuiskomt.

Verzorging

Een goede mondverzorging is erg belangrijk bij een totale gebitsextractie:

 • Spoel de eerste 24 uur na elke behandeling door de kaakchirurg uw mond niet.
 • Spoel uw mond daarna 2 of 3 keer per dag met lauw, zout water. Dit zout water maakt u zelf door een 1 theelepel zout op te lossen in een kopje lauw water. Het kan ook zijn dat we u een mondspoelmiddel hebben voorgeschreven. Spoel na elke maaltijd. Dit spoelen blijft u 7 dagen doen.
 • Laat het kunstgebit de eerste 24 uur na het plaatsen in uw mond. De volgende dag mag u het eruit halen. Het kan ook zijn dat de tandarts of tandprotheticus dit doet. Spoel het kunstgebit daarna af met water en borstel het schoon.

Eten en drinken

Let op met eten en drinken zolang de verdoving nog niet is uitgewerkt.

Neemt u de eerste paar dagen na het plaatsen van het kunstgebit zachte voeding. Bijvoorbeeld brood zonder korst, vla, yoghurt, zacht fruit, gehakt, puree of soep. Geleidelijk kunt u wat harder voedsel gaan eten.

Ook als u uw kunstgebit al wat langer draagt, is het verstandig om hard eten in stukjes te snijden. U hoeft geen maaltijden over te slaan. U kunt gewoon eten op de tijden waarop u normaal ook eet. U hoeft ook niet minder te eten dan anders.

Zwelling

U kunt de plek waar we uw tanden hebben getrokken koelen als u weer thuis bent. Doe dit met een handdoek waarin ijsklontjes of een icepack zitten. Leg de handdoek op uw gezicht, vlakbij de plek waar we u hebben behandeld. Koel de eerste 2 dagen na de behandeling een paar keer per dag. Doe dit per keer ongeveer 15 minuten. Door de ingreep kan uw wang de dag na de operatie gezwollen zijn. Dit wordt na 4 of 5 dagen langzaam minder.

Problemen bij het slikken en uw mond minder goed kunnen openen
Heeft u last van problemen bij het slikken en/of kunt u uw mond minder goed open doen? Dan worden deze klachten meestal binnen enkele dagen minder.

Verhoging en koorts

De eerste paar dagen na elke behandeling door de kaakchirurg kunt u wat verhoging hebben. Is uw temperatuur hoger dan 39 graden? Neem dan contact op met de polikliniek Kaakchirurgie.

Zon

Wij adviseren u de eerste dagen na elke behandeling door de kaakchirurg bij warm weer niet met uw gezicht in de zon te gaan.

Antibiotica

Heeft de kaakchirurg u antibiotica voorgeschreven? Neem dan direct contact op met de kaakchirurg als u 1 of meer van de volgende bijwerkingen heeft:

 • jeuk
 • huiduitslag
 • rode vlekjes
 • bulten
 • blaren
 • blauwe plekken
 • zwelling van gezicht/lippen/tong
 • problemen met ademhalen

U mag ook contact opnemen als u twijfelt of alles in orde is.

Nabloeding

De eerste dagen na elke behandeling door de kaakchirurg kan uw speeksel rood zijn. Dat komt door bloedstolsels in uw mond. Dit is niet ernstig. U hoeft u hierover geen zorgen te maken.

Als u een nabloeding heeft, heeft u meer bloed dan speeksel in uw mond. Is dat bij u zo? Bijt dan een half uur stevig op een dubbelgevouwen verbandgaas of zakdoek. U mag geen watten gebruiken of tussendoor kijken of het bloeden is gestopt. Doe dit alles nog een keer als het bloeden na een half uur nog niet is opgehouden.

Helpt het bijten op een gaasje of zakdoek niet? Neem dan contact op met de polikliniek Kaakchirurgie.

Hechtingen

Heeft u hechtingen na de behandeling? Dan lossen die vanzelf op. Dit gebeurt meestal binnen 1 tot 3 weken. Soms lossen de hechtingen al na 1 dag of enkele dagen op.

Als we de wonden op een andere manier hechten, dan laten we u dit weten.

Roken en alcohol

Door roken en alcohol genezen wonden slechter. Daarom mag u de eerste 5 dagen na de behandeling niet roken of alcohol drinken.

Wanneer bellen

Bel met de polikliniek Kaakchirurgie als:

 • de zwelling na 4 of 5 dagen groter wordt
 • u koorts heeft boven de 39 graden
 • u een nabloeding heeft die niet stopt
 • uw kin, lip of tong de dag na de behandeling nog steeds verdoofd blijft voelen

U kunt de polikliniek maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur bellen via telefoonnummer 088 979 23 39. Heeft u dringende klachten ‘s avonds of in het weekend? Dan kunt u bellen met het algemene telefoonnummer van HMC: 088 979 79 00.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Bel dan met de polikliniek Kaakchirurgie via telefoonnummer 088 979 23 39.

Nazorg na een totale gebitsextractie

Waarom HMC?

 • Gespecialiseerde chirurgen
 • Nauwe samenwerking met andere specialismen
 • Polikliniek op 3 locaties