Morbus de Quervain (ontsteking van de duimpezen)

U heeft Morbus de Quervain. Dit is een ontsteking van de duimpezen die over de zijkant van de pols lopen. Op deze webpagina leest u over de behandeling van deze aandoening.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
HMC Gezondheidscentrum Wassenaar
088 979 44 99
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over Morbus de Quervain (ontsteking van de duimpezen)

U heeft Morbus de Quervain. Dit is een ontsteking van de duimpezen die over de zijkant van de pols lopen. In deze webpagina leest u over de behandeling van deze aandoening.

Wat is Morbus de Quervain?

Morbus de Quervain is zoals gezegd een ontsteking van de duimpezen die over de zijkant van de pols lopen. Deze pezen zijn in het dagelijks leven in beweging wanneer u uw pols en duim beweegt. Bij een peesontsteking verdikt de aangedane pees. De pees loopt door een peeskoker in de pols. Door de verdikking past de pees niet meer soepel door de peeskoker. Elke keer als de pees in beweging komt, wordt hij door de tunnel geforceerd. Hierdoor worden de klachten in stand gehouden.

morbus.jpg

Klachten

De meeste klachten zitten bij Quervain ter hoogte van de duimzijde van de pols. De pijn wordt vaak erger wanneer u de duim maximaal buigt of strekt. Typerend is dat de klachten groter worden naarmate u de hand meer gebruikt. Hierdoor is de pijn vaak heviger aan het eind van de dag.

Oorzaak

Bij Quervain zijn de pezen ontstoken, meestal door overbelasting. Bij te veel aanspannen of oprekken raken de pezen geïrriteerd en verdikken zij. Hierdoor passen de pezen niet meer door de peeskoker en beginnen de pijnklachten.

Behandeling

Quervain is een klacht die zichzelf in stand houdt als u er geen aandacht aan besteedt. De pezen blijven door de peeskoker schuren en irriteren bij elke beweging opnieuw. Behandeling van de aandoening kan bestaan uit:

 • Handtherapie: de handtherapeuten kunnen u helpen met het aanmeten van een rustspalk voor de pezen én met oefeningen en adviezen om de pezen zoveel mogelijk te ontzien gedurende uw dagelijks leven. Na een periode van zes tot acht weken moeten de klachten verminderd zijn.
 • Ontstekingsremmende injectie: bij een langer bestaande, hevigere vorm van Quervain kan een ontstekingsremmende injectie u helpen. Deze injectie, soms in combinatie met een rustspalk, kan de klachten verhelpen.
 • Operatie: als een injectie (al dan niet in combinatie met een spalk) niet helpt, kan er gekozen worden voor een operatie. Tijdens de operatie klieft de chirurg de peeskoker, zodat de pees de ruimte heeft om te bewegen en niet meer geïrriteerd wordt. Na de operatie wordt u soms nog doorgestuurd voor handtherapie om de genezing te bevorderen.

Het vervolg van deze folder gaat in op een operatie.

Voorbereiding op de operatie:

De plastisch chirurg bespreekt de operatie met u tijdens uw bezoek aan de polikliniek.

 • Na het consult bij de plastisch chirurg wordt voor u de afspraak gemaakt voor de operatie op de operatiekamers of op de poliklinische operatiekamers. U krijgt een afspraak bij de anesthesist als de
 • operatie op de operatiekamers zal plaatsvinden (onder narcose of met
 • verdoving van de gehele arm). Is alleen lokale verdoving voldoende, dan hoeft u niet langs de anesthesist.
 • Meldt het de plastisch chirurg wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt. Bloedverdunnende medicijnen zijn bijvoorbeeld Fenprocoumon (Marcoumar), Acenoumarol (Sintrom), Dabigatran (Pradaxa), Apixaban (Eliquis), Rivaroxaban (Xarelto), Fraxiparine, Clopidrogel (Plavix), Dipyridamol (Persantin), Ticagrelor (Brilique), Prasugrel (Efient), Ascal, APC, Asprobruis, Aspirine, Diclofenac, Naproxen, Brufen of Voltaren.
 • Meldt overgevoeligheden, bijvoorbeeld overgevoeligheid voor latex of pleisters.
 • Wordt u geopereerd op de operatiekamers? Dan wordt u opgenomen op de dag van operatie. U moet dan nuchter zijn. Voor de operatie krijgt u alle praktische informatie in een brief of telefonisch. Ondergaat u een poliklinische operatie (onder lokale verdoving)? Dan moet u een kwartier voor de afgesproken tijd aanwezig zijn. U hoeft dan niet nuchter te zijn.

Hoe verloopt de operatie?

De operatie kan plaatsvinden op twee manieren:

 • onder algehele narcose;
 • onder plaatselijke verdoving van de pols of verdoving van de hele arm.

De operatie vindt plaats onder bloedleegte van de arm. Dit betekent dat het bloed uit het operatiegebied wordt weggemasseerd. Met een opgepompte bloeddrukband wordt het gebied vervolgens “bloedleeg” gehouden. U wordt op de dag van de operatie opgenomen en kunt een aantal uur na de operatie weer naar huis. De operatie duurt ongeveer 30 minuten.

Na de operatie

Na de operatie wordt er een drukverband om de pols aangelegd.
U mag na de operatie liggen of zitten zoals u wilt. Het is prettig om uw arm op een kussen te leggen.
U krijgt een mitella om de arm rust te geven.
Als u een operatie heeft gehad, dan zal uw arm gedurende enkele uren zwaar en gevoelloos zijn. Als het gevoel weer terugkomt, mag u de vingers weer bewegen.
Het drukverband blijft drie tot vijf dagen zitten. Daarna mag u het verwijderen en eventueel een nieuwe pleister op de wond doen.
Het is verstandig de mitella ook de eerste vijf dagen te dragen. Het is wel belangrijk regelmatig uw schouder en vingers te bewegen!

Nazorg

Zodra de pols minder pijnlijk is, kunt u de arm meer gaan gebruiken. Afhankelijk van de pijn kunt u naar een normale beweeglijkheid streven.
De wond is gesloten door middel van hechtingen. Wanneer de hechtingen van oplosbaar materiaal zijn, lossen ze na verloop van tijd op.
Als de wond gesloten is met niet-oplosbare hechtingen, dan worden deze na 12-14 dagen verwijderd op de polikliniek Plastische Chirurgie.
Het is mogelijk dat de pijnklachten, als gevolg van de irritatie van de pees, na de operatie niet meteen weg zijn. Verminderen de klachten niet? Neem dan contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie.

Complicaties

Complicaties kunnen bij elke operatie voorkomen, maar worden niet vaak gezien bij deze operatie. Voornamelijk bij mensen die roken is de kans op complicaties en onvoldoende effect van de operatie groter.
De belangrijkste complicaties zijn pijnklachten die niet verdwijnen(zie onder Nazorg) of wondinfectie.
Wordt het verband bloederig of gaat de wond bloeden na het verwijderen van het drukverband? Neem dan contact op met de polikliniek.
Bij een wondinfectie is de wond rood, gezwollen en pijnlijk. Soms gaat dit gepaard met koorts. Neem bij deze klachten ook contact op met het ziekenhuis.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan zal de plastisch chirurg of de verpleegkundige van de polikliniek ze tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Heeft u voor of na de operatie nog aanvullende vragen of zijn er complicaties? Dan kunt u maandag t/m vrijdag van 08.00 – 17.00 uur contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie, telefoonnummer: 088 979 44 99.

Voor complicaties buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde: 088 979 23 80.

Morbus de Quervain. Ontsteking van de duimpezen

Voordelen

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis