Met hoofdletsel op de Intensive Care (neurotrauma)

We hebben uw naaste opgenomen op de Intensive Care met beschadigingen aan de hersenen en/of de schedel. Deze schade komt door een ongeluk of klap. Dit heet ook wel een neurotrauma. Hieronder leest u meer over onderzoek, behandeling en herstel.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove, 088 979 44 27
HMC Westeinde, 088 979 21 19

Bel liever niet:

 • tussen 07.30 - 08.00 uur
 • tussen 15.00 - 15.30 uur
 • tussen 23.00 - 23.30 uur

Er is dan overdracht door de verpleegkundigen.

Locatie

Cijfers

Aantal opnames 2.274
Aantal bedden 22 (verdeeld over 2 locaties)
Aantal intensivisten (fte) 14
Aantal verpleegkundigen (fte) 110

Over met hoofdletsel op de Intensive Care (neurotrauma)

We hebben uw naaste opgenomen op de Intensive Care met beschadigingen aan de hersenen en/of de schedel. Deze schade komt door een ongeluk of klap. Dit heet ook wel een neurotrauma. Hieronder leest u meer over onderzoek, behandeling en herstel.

Wat is een neurotrauma?

Raken de schedel en/of de hersenen bijvoorbeeld beschadigd door een val van een trap, een klap tegen het hoofd of een (verkeers)ongeluk? Dan heet dit een neurotrauma.
Als de schade aan schedel en/of hersenen ernstig is, gaan patiënten vaak naar de Intensive Care. Hier kunnen we hun gezondheid beter in de gaten houden en hen beter behandelen. Is de schade minder ernstig? Dan kijken we of we de patiënt moeten opnemen op de verpleegafdeling Neurologie/Neurochirurgie.

Welke soorten neurotrauma’s zijn er?

 • Hersenschudding: Bij een hersenschudding zijn de hersenen kort door elkaar geschud. Hierdoor werken de hersenen tijdelijk minder goed. Meestal houden mensen hier geen blijvende schade aan over.
 • Hersenkneuzing: Een hersenkneuzing lijkt op een hersenschudding. Wel is de schade bij een hersenkneuzing groter dan bij een hersenschudding. Vaak is er bloed in de hersenen en zijn de hersenen iets opgezwollen. De schade gaat meestal niet meer helemaal over. Ook duurt het herstel langer dan bij een hersenschudding.
 • Epidurale bloeding: een epidurale bloeding is een inwendige bloeding uit een hersenslagader. De bloeding zit tussen het schedelbot en het buitenste hersenvlies. Door de bloeding kunnen de hersenen te weinig ruimte krijgen in de schedel en daardoor beschadigd raken.
 • Subdurale bloeding: Hier zit de inwendige bloeding tussen het harde hersenvlies en de hersenen. Ook door een subdurale bloeding kunnen de hersenen beschadigd raken.
 • Subarachnoïdale bloeding: Hier zit de bloeding in de ruimte tussen de zachte hersenvliezen en de hersenen. Ook door deze bloeding kunnen de hersenen van de patiënt schade oplopen.
 • Diffuse axonal injury (DAI): Hierbij zijn overal in de hersenen uitlopers van zenuwen beschadigd. De hersenen werken daardoor niet meer goed. Hoe goed de hersenen zich uiteindelijk herstellen, hangt af van hoe erg de schade is.
 • Schedelfractuur: Dit is een breuk van 1 of meer beenderen in de schedel. Hierdoor kan een bloeding ontstaan in de hersenen.
 • Schedelbasisfractuur: Dit is een breuk in het bot aan de onderkant van de schedel. Ook hierdoor kan er een bloeding komen in de hersenen.

Opname in het ziekenhuis met een neurotrauma

Vaak komt een patiënt met een neurotrauma eerst binnen op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Een team van artsen onderzoekt de patiënt daar. Vaak doen we extra onderzoek om te kijken wat de schade precies is. Meestal is dit extra onderzoek een CT-scan van de hersenen of van het hele lichaam. Dat betekent dat we een serie röntgenfoto's maken van de hersenen of het hele lichaam. Elke foto toont een plakje van de hersenen of het lichaam. Als we die foto's op elkaar stapelen, vormen ze samen een 3D-plaatje.

Soms moet de patiënt vanaf de spoedeisende hulp direct naar de operatiekamers. Daar krijgt hij of zij dan een operatie aan de hersenen en/of de schedel. Zeker patiënten die een operatie krijgen, komen daarna vaak terecht op de Intensive Care. Maar ook patiënten met een ernstig neurotrauma die niet (meteen) een operatie nodig hebben, gaan vaak naar de Intensive Care. Veel patiënten die op de Intensive Care komen, hebben meer soorten neurotrauma’s tegelijk. Daarnaast kunnen er ook verwondingen zijn op andere plekken van het lichaam.

Behandeling op de Intensive Care

Uw naaste is met een neurotrauma opgenomen op de Intensive Care. Hieronder leest u meer over de behandeling.

Doel van de behandeling

De schade die door het ongeluk of de klap is ontstaan in de hersenen, kunnen we niet wegnemen op de Intensive Care. Het doel van de behandeling is daarom om te voorkomen dat uw naaste nog meer schade aan de hersenen krijgt. Dat zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren als we niets doen aan een bloeding in de hersenen.

Welke behandeling geven wij

Ons team van artsen en verpleegkundigen controleert steeds de gezondheid van de patiënt. Zeker bij patiënten die net zijn opgenomen, kijken we steeds welke behandeling de patiënt op dat moment nodig heeft.

Patiënten zijn soms in coma. Dat is een soort van bewusteloosheid. Het lijkt dan of uw naaste diep slaapt. We moeten patiënten die in coma zijn, soms helpen met de ademhaling. Dit doen we dan met beademing. Ook houden we de bloeddruk van de patiënt in de gaten. We zorgen er verder voor dat uw naaste genoeg vocht in het lichaam heeft. Als het nodig is, maken we nog een CT-scan van de hersenen.

We controleren daarnaast vaak het bewustzijn van de patiënt. We controleren het bewustzijn bijvoorbeeld door de patiënt elk uur wakker te maken. We kijken dan onder andere hoe goed uw naaste reageert op opdrachten die we hem of haar geven. Gaat het bewustzijn van de patiënt achteruit? Dan maken we soms een nieuwe CT-scan en/of passen we de behandeling aan.

Door zwelling, bloed of te veel hersenvocht kunnen de hersenen te weinig ruimte krijgen binnen de schedel. We zeggen dan dat de druk in de hersenen te hoog is. Daarom plaatsen we soms met een kleine ingreep een drukmeter in het hersenweefsel van de patiënt. Die meet steeds de druk in de hersenen. Een te hoge druk in de hersenen kan gezonde hersenen beschadigen. Is de druk in de hersenen te hoog? Dan zullen we daar met medicijnen iets aan proberen te doen. Soms is er een operatie nodig om de druk in de hersenen minder te maken. We halen dan een deel van het schedeldak weg. De hersenen krijgen daardoor extra ruimte. Later maken we de schedel dan weer dicht.

We geven patiënten die een drukmeter hebben meestal medicijnen waardoor ze gaan slapen. Ook helpen we ze vaak met ademhalen door middel van beademing met een machine.

Verloop van de behandeling en herstel

Het is lastig om vooraf te bepalen hoe lang een patiënt met een neurotrauma op de Intensive Care moet blijven. Ook de kans op herstel kunnen we moeilijk inschatten. De schade door het neurotrauma kan zo ernstig zijn, dat de patiënt dood gaat.

Ook als de patiënt niet dood gaat, is er een kans dat de patiënt serieuze schade oploopt die niet meer geneest. Bijvoorbeeld:

 • Verandering van persoonlijkheid, geheugenproblemen en verwardheid.
 • De patiënt kan 1 of meer armen en benen niet meer (goed) bewegen.
 • De patiënt kan niet meer praten.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan een van onze verpleegkundigen. U kunt ze ook aan de arts stellen tijdens het familiegesprek.

Met hoofdletsel op de Intensive Care (neurotrauma)

Contact

 • Speciale bezoektijden
 • Kinderen zijn welkom
 • 2 contactpersonen per patiënt
 • Dag en nacht bereikbaar