Over meralgia paresthetica
Meralgia paresthetica is een syndroom, waarbij een zenuw in de lies wordt bekneld. Hierdoor krijgt u klachten van tintelingen, pijn of een verdoofd gevoel in het bovenbeen. In HMC kunnen we dit syndroom chirurgisch behandelen.
Wat is meralgia paresthetica?
Oorzaak
De oorzaak van meralgia paresthetica is een beknelling van een gevoelszenuw in de lies. De zenuw loopt hier door het ligament. Dit is de scheiding tussen het bovenbeen en de inhoud van de buik. De zenuw bevindt zich dicht bij de bekkenkam. Dit is de bovenrand van het bekkenbot.
Klachten
Beknelling van de gevoelszenuw kan leiden tot klachten van tintelingen, stekende of branderige pijn en een doof gevoel in de zijkant van het bovenbeen. Krachtsverlies treedt niet op, omdat de zenuw geen spieren aanstuurt.
Behandeling
In HMC behandelen we meralgia paresthetica met verschillende operatietechnieken.
Voorbereiding
Afspraken
U heeft een verwijzing gekregen voor een afspraak in HMC Antoniushove of HMC Westeinde. Normaal gesproken kunt u binnen twee weken terecht voor uw eerste afspraak. U heeft deze afspraak met de verpleegkundig specialist, de neurochirurg of de physician assistant. Deze praat met u over uw klachten en onderzoekt u. Als er meer onderzoek nodig is (bijvoorbeeld een punctie), dan proberen we dat zo snel mogelijk in te plannen. Wanneer een operatie de beste keuze is, bespreken we met u wat de operatie precies inhoudt en plannen we een afspraak in met de anesthesist. Deze arts zorgt voor de verdoving tijdens de operatie. Voor deze operatie is dat een algehele narcose of ruggenprik.
Kunt u niet naar een afspraak komen?
Heeft u een probleem waardoor u niet op tijd naar een afspraak kunt komen? Laat dit dan zo snel mogelijk weten aan de polikliniek Neurospine – uiterlijk 24 uur voor de afspraak. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen. U kunt zich afmelden van maandag tot en met vrijdag, tijdens kantooruren. Als u een afspraak niet of te laat afmeldt, moeten we de afspraak helaas in rekening brengen.
Medicijnen
Gebruikt u bloedverdunners? Overleg dan met uw HMC-arts of u moet stoppen met deze medicijnen vóór de operatie. Sommige medicijnen mag u gewoon innemen. Overleg hierover met de verpleegkundige.
Vervoer
Na de operatie kunt u niet zelf met de auto naar huis rijden. Regel daarom van tevoren vervoer.
Eten en drinken
U moet nuchter zijn vóór de operatie, vanaf 0.00 uur. Dit betekent dat u niets meer mag eten en drinken.
Opname
Op de dag dat u naar het ziekenhuis gaat, heeft u een gesprek met de verpleegkundige. U krijgt uitleg over de voorbereidingen op de operatie en u kunt vragen stellen. U krijgt een polsbandje om met uw naam, geboortedatum en afdeling.
Door wie wordt u geopereerd?
U wordt geopereerd door de chirurg die u heeft gezien op de polikliniek.
Operatie
De verpleegkundige neemt samen met u uw gegevens en medicijngebruik door. U gaat naar een kamer waar u zich kunt omkleden voor de operatie. U krijgt medicijnen tegen pijn.
De verpleegkundige brengt u naar de holding. Dat is de ruimte waar we u voorbereiden op de operatie. De anesthesiemedewerker prikt een infuus in uw hand of arm. Via het infuus krijgt u vocht en medicijnen binnen. De medicijnen zorgen ervoor dat u geen infectie krijgt en dat u minder pijn voelt. U krijgt plakkers op uw borst, waarmee we uw hartritme meten. U krijgt een band om uw arm, waarmee we uw bloeddruk meten. We doen een dopje op uw vinger, waarmee we het zuurstofgehalte in uw bloed meten. Vervolgens krijgt u een verdoving.
De operatie vindt plaats op een operatiekamer in HMC Antoniushove of HMC Westeinde. U mag geen sieraden dragen tijdens de operatie. Doe deze dus van tevoren af. Het tijdstip waarop de chirurg u opereert, is niet altijd precies te zeggen. Soms komt er een spoedoperatie tussendoor of loopt een eerdere operatie uit.
De neurochirurg maakt een snee van vier tot vijf centimeter net onder de bekkenkam. Hierna zoekt de chirurg de zenuw op onder het spierblad van het bovenbeen.
Neurolyse
De chirurg legt de zenuw vrij in de richting van de lies. Dit doet de chirurg door de opening in de strakke band die de inhoud van de buik en het bovenbeen scheidt, iets te vergroten. Zo wordt de zenuw niet meer bekneld. Deze zogenoemde neurolysetechniek werkt in zes tot zeven van de tien gevallen.
Neurectomie
Een andere manier om de klachten te verhelpen is om de zenuw door te knippen. Dit heet een neurectomie. Het doorknippen van de zenuw heeft als gevolg dat het gebied waar u pijn heeft, gevoelloos wordt. De meeste patiënten vinden dit niet hinderlijk, omdat de huid vaak al gevoelloos was vóór de operatie. De zenuw stuurt geen spieren aan, dus doorknippen leidt niet tot verlamming. Een neurectomie leidt tot minder pijn in acht tot negen van de tien gevallen.
In HMC verrichten we wetenschappelijk onderzoek, waarbij we de twee technieken vergelijken. Dit onderzoek draagt er in de toekomst hopelijk aan bij dat we beter weten welke procedure het meest geschikt is voor welke patiënt.
Lees het (Engelstalige) onderzoek over besluitvorming rond meralgia paresthetica (De Ruiter e.a.)
Lees het onderzoek waarbij we de twee technieken vergelijken (De Ruiter e.a.)
Na de operatie
Naar huis
Meestal kunt u dezelfde dag weer naar huis. U kunt al uw dagelijkse bezigheden weer uitvoeren, behalve sporten. Doe niet te veel, totdat de wond is genezen.
Herstel
De wond geneest in één tot twee weken.
Medicijnen
Als u pijn heeft, kunt u een paracetamol slikken. Neem maximaal vier keer per dag twee tabletten van 500 milligram.
Vaak geven we een recept mee voor Celebrex of Naproxen. Dit zijn pijnstillers met een ontstekingsremmende werking.
Complicaties
Een complicatie is een extra medisch probleem dat zich voordoet. Bij een operatie voor meralgia paresthetica komen complicaties maar heel soms voor. Mogelijke complicaties zijn:
- roodheid bij de wond
- een nabloeding
- een wondinfectie
- een beschadiging van de zenuw na een neurolyse
- deafferentiatiepijn of fantoompijn na een neurectomie
Dit is pijn die ontstaat doordat een doorgesneden zenuw prikkels naar de hersenen blijft doorgeven. Dit is zeer zeldzaam.
Controle
Zes tot acht weken na de operatie gaat u voor een controle naar de neurochirurg. Deze bespreekt hoe het met u gaat en of u nog klachten heeft.
Wanneer moet u contact opnemen met HMC?
Neem meteen contact op met de polikliniek Neurochirurgie als u een of meer van deze klachten heeft:
- hevige pijn
- koorts
- zwelling
- wanneer er vocht of pus uit de wond komt
Dagelijks leven
- U mag weer douchen nadat u het verband heeft verwijderd.
- U mag gewoon zeep en shampoo gebruiken.
- Het is belangrijk dat u normaal blijft bewegen, zonder veel druk op de wond te zetten. Na ongeveer twee weken is de wond hersteld en mag u deze weer belasten.