Medicatie bij een hartaandoening

Als u problemen heeft met de kransslagaders of last heeft van hartfalen of hartritmestoornissen, schrijft de cardioloog u medicijnen voor. Deze medicijnen ontlasten het hart of voorkomen (nieuwe) hart- en vaatziekten.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo en
HMC Westeinde 088 979 43 75
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

HMC Gezondheidscentrum Wassenaar 088 979 43 75
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

Per jaar:

41.967 polikliniekbezoeken
5.975 opgenomen patiënten
23.015 verpleegdagen
9.000 SEH-bezoek cardiologie
1.350 coronaire interventies
524 cardio-implantaten (303 pacemakers en 146 ICD’s)

Over medicatie bij een hartaandoening

Als u problemen heeft met de kransslagaders of last heeft van hartfalen of hartritmestoornissen, schrijft de cardioloog u medicijnen voor. Deze medicijnen ontlasten het hart of voorkomen (nieuwe) hart- en vaatziekten.

Meestal neemt u de medicijnen voor hart- en vaatziekten gedurende een lange periode, soms neemt u de medicijnen voor de rest van uw leven. Er bestaan verschillende soorten medicijnen:

 • medicijnen bij problemen met de kransslagader
 • medicijnen bij hartfalen
 • medicijnen bij hartritmestoornissen

medicatie_960px.jpg

Medicijnen bij problemen met de kransslagader

Als u vernauwingen in de kransslagader heeft of een bypassoperatie, hartinfarct of dotter- en stentbehandeling heeft gehad, blijft u altijd medicijnen gebruiken, zoals bloedplaatjesremmers en statines. Als het nodig is, geeft de cardioloog u aanvullende medicijnen.

Bloedplaatjesremmers

Bloedplaatjes zorgen voor de stolling van het bloed. Bloedplaatjesremmers remmen de werking van bloedplaatjes en gaan zo het stollen van het bloed tegen. Bloedplaatjesremmers zijn heel belangrijk bij de behandeling van vernauwingen in de kransslagaders. Bloedplaatjesremmers gebruikt u uw leven lang om te voorkomen dat stolsels ontstaan in de kransslagaders of de stent. Het bekendste medicijn dat de werking van de bloedplaatjes vermindert, is Ascal. Dit heet ook wel acetylsalicylzuur of carbasalaatcalcium.

In de eerste zes tot twaalf maanden na een dotter- en stentbehandeling is de kans op stolselvorming in de stent groot, omdat het oppervlak van de stent dan blootligt. In de loop van de maanden groeit er vanzelf een beschermend laagje aan de binnenkant van de stent. In deze maanden is het heel belangrijk dat u een extra medicijn gebruikt, dat de bloedplaatjes remt. Meestal is dit ticagrelor of clopidogrel. Zo verkleint u de kans dat er een bloedstolsel ontstaat. Als u het ziekenhuis verlaat, hoort u hoe lang u de extra bloedplaatjesremmers moet gebruiken.

Sommige patiënten gebruiken al een sterke bloedverdunner, vanwege boezemfibrilleren, longembolieën, mechanische hartkleppen of een andere aandoening. Voorbeelden van deze bloedverdunners zijn fenprocoumon, acenocoumarol, dabigatran, rivaroxaban en apixaban. De cardioloog geeft u een persoonlijk advies over het gebruik van de bloedverdunners en bloedplaatjesremmers.

De meest voorkomende bijwerkingen van bloedverdunners en bloedplaatjesremmers zijn blauwe plekken en bloedingen.

Statines

Statines noemen we ook wel cholesterolverlagers, maar statines hebben meer effecten dan het verlagen van cholesterol. Statines:

 • vertragen de verkalking van de slagaders
 • zijn goed voor de binnenwand van de slagaders (het endotheel)
 • remmen ontsteking in de vaatwand

Sommige effecten treden meteen op en andere pas na een tijd. U gebruikt statines voor de rest van uw leven na een bypassoperatie, een hartinfarct of een dotter- en stentbehandeling. Hoeveel statines u neemt, hangt af van de cholesterolwaarden in uw bloed. We streven naar een totaal cholesterolgehalte onder de 4.0 en een LDL-cholesterolgehalte onder de 1.4 mmol/L.

Er zijn verschillende soorten statines, zoals simvastatine, atorvastatine en rosuvastatine. Ook zijn er middelen die de opname van cholesterol in de darm remmen, zoals ezetimibe. Aanpassingen in uw leefstijl en medicatie moeten samen zorgen voor minder cholesterol. Als dit niet voldoende werkt, zijn er nog nieuwe, sterke cholesterolverlagers die u met een prik krijgt. Dit zijn de zogenoemde PCSK9-remmers, zoals Evolocumab en Alirocumab. U krijgt deze prik één keer in de twee tot vier weken. Mogelijke bijwerkingen zijn moeheid, spierklachten en maag-en darmklachten.

Andere medicijnen

Andere medicijnen die de cardioloog kan voorschrijven, zijn:

 • bètablokker
  Deze verlaagt de hartslag en de bloeddruk. Voorbeelden zijn metoprolol (Selokeen), bisoprolol (Emcor) en nebivolol.
 • calciumblokker
  Deze verslapt de spieren en verwijdt de bloedvaten. Voorbeelden zijn amlodipine (Norvasc), lercanidipine (Lerdip) en nifedipine (Adalat).
 • plasmiddel
  Dit zorgt voor het afvoeren van overtollig vocht, zodat het hart minder hard hoeft te werken.
 • RAS-remmer
  Deze verwijdt de bloedvaten en verlaagt de bloeddruk. We noemen RAS-remmers ook wel ACE-remmers en angiotensine-receptor-blokkers (ARB's). Voorbeelden zijn ramipril, perindopril (Coversyl), valsartan (Diovan) en candesartan (Atacand).
 • nitraat
  Dit verwijdt de bloedvaten en ontlast het hart. Een voorbeelden is isosorbidemononitraat (Mono Cedocard en Promocard).

Medicijnen bij hartfalen

Bij hartfalen krijgt u verschillende medicijnen. Het doel is om het hart beter te laten werken en te voorkomen dat u vocht vasthoudt en klachten krijgt, zoals kortademigheid. Sinds deze medicijnen bestaan, overleven veel meer patiënten die last hebben van chronisch hartfalen.

In de eerste periode bouwt u de medicatie langzaam op, afhankelijk van uw bloeddruk, nierfunctie en klachten. Het is belangrijk dat u de medicijnen volgens planning inneemt en bij problemen contact opneemt met de hartfalenverpleegkundige of uw cardioloog.

De meest voorkomende medicijnen bij hartfalen zijn:

 • bètablokker
  Deze verlaagt de hartslag en de bloeddruk. Voorbeelden zijn metoprolol (Selokeen), bisoprolol (Emcor) en nebivolol.
 • digoxine
  Dit laat het hart rustiger, maar wel krachtiger pompen.
 • Entresto
  Wanneer u de RAS-remmer en de bètablokker neemt, maar toch nog klachten van hartfalen heeft, dan kan de cardioloog dit middel voorschrijven. De RAS-remmer vervalt dan.
 • kaliumsparend plasmiddel
  Dit is een zwak plasmiddel dat gunstig is bij een laag kaliumgehalte. Een voorbeeld is spironolacton.
 • plasmiddel
  Dit zorgt voor het afvoeren van overtollig vocht, zodat het hart minder hard hoeft te werken. Voorbeelden zijn furosemide (Lasix) en bumetanide (Burinex)
 • RAS-remmer
  Deze verwijdt de bloedvaten en verlaagt de bloeddruk. We noemen RAS-remmers ook wel ACE-remmers en angiotensine-receptor-blokkers (ARB's). Voorbeelden zijn ramipril, perindopril (Coversyl), valsartan (Diovan) en candesartan (Atacand).

Medicijnen bij hartritmestoornissen

Wanneer u hartritmestoornissen heeft, krijgt u medicijnen om te zorgen dat de ritmestoornissen minder vaak optreden en minder heftig zijn. Ze genezen de ritmestoornissen niet. Daarom moet u ze vaak elke dag gebruiken. Soms geeft de cardioloog medicijnen die u bij een aanval kunt gebruiken. De meest voorkomende medicijnen bij hartritmestoornissen zijn:

 • bètablokker
  Deze verlaagt de hartslag en de bloeddruk. Voorbeelden zijn metoprolol (Selokeen), bisoprolol (Emcor) en nebivolol.
 • calciumblokker
  Deze vertraagt het hartritme. Voorbeelden zijn verapamil (Isoptin) en diltiazem (Tildiem)
 • ritme-medicijn
  Dit behoudt het goede hartritme en voorkomt aanvallen. Voorbeelden zijn sotalol (Sotacor), flecaïnide (Tambocor), propafenon (Rytmonorm), disopyramide (Ritmoforine) en amiodaron (Cordarone).

Bij boezemfibrilleren schrijft de cardioloog meestal bloedverdunners voor om een TIA of herseninfarct te voorkomen. Er zijn verschillende bloedverdunners, zoals dabigatran (Pradaxa), rivaroxaban (Xarelto) of apixaban (Eliquis), fenprocoumon (Marcoumar) en acenocoumarol (Sintrom).

Bijwerkingen

Als u bijwerkingen ervaart van een medicijn, kan dat heel vervelend zijn. In de bijsluiter van het medicijn leest u alle mogelijke bijwerkingen. Op mijnmedicijn.nl en meldpuntmedicijnen.nl leest u over persoonlijke ervaringen met medicijnen. Stop nooit zelf met medicijnen, maar overleg altijd met uw arts of apotheker als u bijwerkingen ervaart.

Meer informatie

Lees meer over medicijnen op hartstichting.nl

Medicatie bij een hartaandoening

Cardiologie
Waarom HMC?

 • Specialistisch team met persoonlijke zorg
 • Team staat 24/7 voor u klaar