Mastopathie

HMC (Haaglanden Medisch Centrum) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken intensief samen binnen het Universitair Kankercentrum Leiden - Den Haag (UKC). De belangrijkste reden hiervoor is dat we zo kennis en ervaring kunnen bundelen en de kwaliteit van de zorg verder kunnen verbeteren. Binnen het UKC worden ook goedaardige afwijkingen aan de borst behandeld.

Afspraak en contact

088 979 47 80
ma t/m vr van 08.00 – 17.00 uur

Cijfers

Aantal patiënten per jaar:

355 borstkanker
240 darmkanker
302 longkanker
94 melanoom
145 hoofd-halskanker
216 prostaatkanker
36 eierstokkanker

Over mastopathie

HMC (Haaglanden Medisch Centrum) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken intensief samen binnen het Universitair Kankercentrum Leiden - Den Haag (UKC). De belangrijkste reden hiervoor is dat we zo kennis en ervaring kunnen bundelen en de kwaliteit van de zorg verder kunnen verbeteren. Binnen het UKC worden ook goedaardige afwijkingen aan de borst behandeld.

Uw arts of verpleegkundig specialist heeft bij u mastopathie vastgesteld. Mastopathie is een goedaardige afwijking aan uw borst. Een kenmerk van mastopathie is dat uw borsten strak, gezwollen en pijnlijk zijn. Op deze webpagina vindt u meer informatie over de functie en opbouw van de borst en mastopathie.

Functie en bouw van de normale vrouwenborst

De functie van de vrouwenborst (in medische termen mamma genoemd) is het geven van melk aan de zuigeling. De melk wordt gemaakt in de melkklieren, die uitmonden in melkgangen. Deze komen in de tepel bij elkaar en hebben daar een uiterst kleine opening naar buiten. Melkklieren en melkgangen zijn hooguit enkele millimeters groot en kunnen met het blote oog niet van elkaar onderscheiden worden. Vandaar dat we spreken over het klierweefsel, waarmee we melkklieren en melkgangen samen bedoelen. Naast het klierweefsel is de borst opgebouwd uit bindweefsel voor de stevigheid en vetweefsel voor bescherming en “vulling”. De gepigmenteerde huid rond de tepel heet tepelhof. Tijdens de borstvoeding produceert de tepelhof een vettige substantie. Klierweefsel, bindweefsel, vetweefsel en huid liggen op de borstspier. Deze ligt weer op de ribben.

borst.png
Als u zelf borstonderzoek verricht, zult u merken dat het klierweefsel niet glad is, maar enigszins hobbelig aanvoelt. De linker- en rechterborst zijn nooit precies even groot en dit verschil is vaak duidelijk zichtbaar.
Ook de verdeling van het klierweefsel over de borst is nooit helemaal gelijk. Meestal zit het meeste klierweefsel aan de bovenkant, richting de oksel. Het klierweefsel kan soms tot helemaal in de oksel doorlopen.
In de loop van de menstruele cyclus kan van tijd tot tijd het klierweefsel zwellen en daarbij ook gevoelig zijn. Al deze eigenschappen, links/rechts ongelijk, meer of minder hobbelig, hard of zacht aanvoelend, gelijke of ongelijke verdeling van het klierweefsel, gevoelig of niet, verschillen sterk van vrouw tot vrouw.

Wat is mastopathie?

Mastopathie is een verzamelnaam voor goedaardige klachten aan de borsten. Bij vrouwen met mastopathie zijn de borsten gespannen en gezwollen. De borsten doen pijn. De pijn wordt omschreven als gevoelig, pijnlijk, brandend of als een zwaar gevoel. Het borstklierweefsel voelt vaak stug en bobbelig aan. Misschien voelt u één of meer knobbeltjes. Ook kan er vocht uit de tepels komen. Mastopathie kunt u in één borst of in beide borsten hebben. Ook komt mastopathie voor in het klierweefsel van de oksels. De knobbels in de borsten zijn meestal cysten (met vocht gevulde blaasjes) of bindweefselknobbels (fibroadenomen).

Waardoor mastopathie wordt veroorzaakt, is niet altijd duidelijk. De hormoonhuishouding, zoals menstruatie, zwangerschap, stoppen met de pil of verwijdering van de eierstokken, kan van invloed zijn. Sommige vrouwen merken dat in de overgang (of de jaren daarvoor) de mastopathie verergert. Na de overgang verdwijnen de klachten geleidelijk.

Heel belangrijk om te weten: mastopathie is geen kanker. Vrouwen met mastopathie lopen ook geen groter risico om borstkanker te krijgen. Mastopathie kan wel heel pijnlijk zijn en daardoor het dagelijks leven van een vrouw behoorlijk beïnvloeden. Ondanks het feit dat veel vrouwen last hebben van mastopathie, is er nog geen duidelijkheid over de oorzaak. Wel kan er veel worden gedaan om de overgevoeligheid te verminderen.

Er zijn twee vormen van mastopathie: cyclische en niet-cyclische mastopathie.

Cyclische mastopathie

Deze vorm heeft van alles te maken met de menstruatiecyclus. Drie tot zeven dagen vóór de menstruatie is bij veel vrouwen de pijn het ergst. Ook knobbeltjes kunt u dan het beste voelen. Vrouwelijke geslachtshormonen laten dan de borstklieren iets zwellen. Na de menstruatie nemen de klachten weer af.

Niet-cyclische mastopathie

De aandoening kan ook niet-cyclisch zijn. Deze vorm komt minder vaak voor. Er is dan geen vast patroon te ontdekken. De pijn zit op een duidelijke aanwijsbare plek en wordt omschreven als brandend, scherp of zeurend. De pijn kan uitstralen naar de oksel. Deze variant komt meer voor bij vrouwen ouder dan veertig jaar. Tijdens de menopauze nemen de klachten af.

Mogelijke behandelingen en tips

 • Steun de borsten door het dragen van een stevige BH. Een (sport-)BH met brede banden en zonder beugels is vaak prima geschikt.
 • Zorg voor warme kleding. Hoe kouder u het heeft, hoe pijnlijker de borsten kunnen aanvoelen.
 • Bij pijnklachten mag u paracetamol gebruiken: drie- tot viermaal daags twee tabletten van 500 mg. Of gebruik voltarengel (16mg/g) driemaal daags. Helpt dit onvoldoende, overleg dan met uw huisarts of u (tijdelijk) andere pijnstillers mag gebruiken.
 • Dagelijks inname van 30 gram gebroken lijnzaad leidt tot minder pijn aan de borsten. Hierbij duurt het ongeveer drie maanden voordat u effect kunt verwachten. Bijwerkingen van lijnzaad zijn winderigheid en diarree.
 • Eventueel kunnen cysten die onder spanning staan leeg worden gepuncteerd.
 • Sommige vrouwen ervaren verlichting van de klachten als ze de anticonceptiepil gaan gebruiken. Anderen hebben juist minder klachten als ze stoppen met de pil. Soms geeft verandering van de soort pil verlichting van de klachten.
 • Bij een ernstige vorm van cyclische mastopathie kunt u een hormonale behandeling overwegen. Gezien de mogelijke bijwerkingen van deze behandeling wordt hier pas voor gekozen als andere opties onvoldoende resultaat hebben.

Meer informatie

Heeft u naar aanleiding van uw goedaardige afwijking nog vragen? Dan kunt u van maandag tot en met vrijdag van 08.00-17.00 bellen met het Borstcentrum via telefoonnummer 088 979 47 80. U kunt ook mailen naar Mammaplanners@haaglandenmc.nl.

Mastopathie

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis