Marsupialisatie van een Bartholinische cyste

Als aanvulling op de mondelinge informatie die u van de gynaecoloog heeft gekregen, krijgt u deze webpagina over de Bartholinische cyste en de behandeling ervan.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo en
HMC Westeinde 088 979 24 22
ma t/m vr van 08.00 – 16.30 uur
HMC Gezondheidscentrum Wassenaar, 088 979 72 45
ma t/m vr van 08.30 – 17.00 uur

Contact per e-mail

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over marsupialisatie van een Bartholinische cyste

Als aanvulling op de mondelinge informatie die u van de gynaecoloog heeft gekregen, krijgt u deze webpagina over de Bartholinische cyste en de behandeling ervan.

Wat is een bartholinische cyste?

Een Bartholinische cyste is een holte gevuld met slijm en kan aan beide kanten van de vagina-opening voorkomen. Symptomen van een grote cyste zijn irritatie, pijn bij het vrijen en bij het lopen. Er kunnen abcessen in een Bartholinische cyste ontstaan die pijnlijk en meestal rood van kleur zijn. Er is dan een ontsteking opgetreden. De diagnose wordt aan de hand van het lichamelijk onderzoek gesteld. Grote cysten en abcessen moeten geopend worden. Bij abcessen hoeft zelden antibiotica te worden gegeven, openen werkt beter. Afsluiting van een klier van Bartholin uitvoergang maakt dat de klier zich vult met slijm. Hierdoor ontstaat de cyste. De oorzaak van de afsluiting is meestal onbekend.

Symptomen

De kleine cysten geven geen problemen, maar grote cysten kunnen irritatie veroorzaken, problemen tijdens de gemeenschap geven en tot last zijn tijdens lopen of zitten. De meeste cysten zitten aan één kant. Abcessen leiden tot heftige pijn in de vulva en soms koorts. Zij zijn gevoelig en rood. Dit is een indicatie om tot operatie over te gaan.

Behandeling

Bij vrouwen jonger dan 40 jaar is behandeling van een cyste niet altijd nodig. Pijnlijke of grote cysten kunnen chirurgisch geopend worden. Aangezien cysten vaak terugkeren na eenvoudig openen is het doel van een operatie een permanente opening te maken tussen de uitvoergang en de schede (marsupialisatie). Een andere techniek is om na opening een kleine ballonkatheter in te brengen en die een week in de cyste achter te laten. Deze procedure leidt vaak tot een permanente opening.

Marsupialisatie van de klier van Bartholin

Een mogelijke ingreep is marsupialisatie (vasthechten van de omgeklapte cystewanden). Bij terugkerende cysten is soms verwijdering van de totale cyste of de klier nodig. Bij vrouwen boven de 40 jaar wordt soms zekerheidshalve een weefselstukje onderzocht om kwaadaardigheid uit te sluiten. Deze kans op kwaadaardigheid is zeer klein. Abcessen worden behandeld met simpel openen en eventueel ondersteuning met antibiotica. De definitieve behandeling (marsupialisatie) volgt soms nog in een tweede stadium.

Nazorg

De hechtingen zijn zelf oplossend en vallen er meestal na 5 tot 10 dagen uit of lossen op. U mag na de ingreep douchen, de eerste dagen nog niet in bad. Zitbaden met Kamillosan of Biotex kunnen ontsmetten.
U kunt last hebben van pijn in het wondgebied. Eventueel kunt u hiervoor paracetamol innemen. Per dag maximaal 6 tabletten van 500 mg tot 7 dagen na de ingreep. De pijn kan een paar dagen aanhouden maar verdwijnt weer.
Een in de ijskast bevroren maandverband kan in een plastic zakje als pijnstilling tegen de wond worden gehouden.
Uit de wond kan wat bloed of wondvocht komen. Dit kan ongeveer 2 weken aanhouden. U kunt hiervoor maandverband dragen. Advies is dit met elk toiletbezoek te verwisselen.

Adviezen voor thuis

Het is verstandig om na ieder toiletbezoek de schaamstreek na te spoelen met schoon, lauw water.

De eerste week na de ingreep mag u:

  • Geen tampons gebruiken
  • Geen geslachtsgemeenschap hebben. Dit kan meestal weer na 2 weken.
  • Niet in bad gaan of zwemmen. U kunt wel douchen.

Controle afspraak

U heeft 6 weken na de ingreep een afspraak met de arts op de polikliniek.

Complicaties

Bij problemen zoals veel pijn, roodheid, koorts boven 38,5 C of veel bloedverlies verzoeken wij u direct contact met het ziekenhuis op te nemen. Dit kan op onderstaande telefoonnummers.

Vragen

Heeft u vragen dan kunt u tijdens kantooruren bellen naar de polikliniek Gynaecologie.
HMC Antoniushove, HMC Bronovo en HMC Westeinde 088 979 24 22.

Spoed (buiten kantoortijden )

‘s Avonds en ’s nachts kunt u via de centrale van het ziekenhuis bellen met de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoon 088 979 23 80.

Marsupialisatie van een Bartholinische cyste

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis