Mammografie (röntgenonderzoek van de borst)

Een mammografie houdt in dat er een röntgenfoto van de borst(en) wordt gemaakt. Uw behandelend arts heeft u er wellicht al iets over verteld. Op deze webpagina leest u hoe het onderzoek verloopt. Het is mogelijk dat in uw geval hiervan enigszins wordt afgeweken. Wij adviseren u de hele webpagina door te nemen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
088 979 46 00

HMC Gezondheidscentrum Wassenaar 088 979 72 45

ma t/m vr van 08.00 - 12.00 uur en 13.00 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

HMC heeft:
4 CT-scanners
4 MRI-scanners
(verdeeld over 3 locaties)

Over mammografie (röntgenonderzoek van de borst)

Een mammografie houdt in dat er een röntgenfoto van de borst(en) wordt gemaakt. Uw behandelend arts heeft u er wellicht al iets over verteld. Op deze webpagina leest u hoe het onderzoek verloopt. Het is mogelijk dat in uw geval hiervan enigszins wordt afgeweken. Wij adviseren u de hele webpagina door te nemen.

Voorbereiding

U wordt vriendelijk verzocht uw bovenlichaam en met name de borsten niet in te smeren met olie of body lotion omdat dit het samendrukken van de borst moeilijk maakt.

Het onderzoek

Wanneer u in het ziekenhuis komt, wordt u verzocht zich eerst te melden bij de receptie van de afdeling Radiologie. Voorafgaand aan het onderzoek, zal de laborant u enkele vragen stellen. Deze informatie heeft de radioloog nodig bij het beoordelen van de foto’s. Ook legt de laborant de procedure uit. Voor het onderzoek wordt u gevraagd zich van boven uit te kleden.

In principe worden er bij een mammografie twee foto’s van elke borst gemaakt, één in horizontale stand en één in schuine stand. De laborant vertelt u hoe u het beste voor het apparaat kunt gaan staan. Bij het maken van de foto’s wordt uw borst op de steunplaat van het mammografieapparaat gelegd. Om zoveel mogelijk van uw borst op de foto te krijgen, zal de laborant uw borst stevig naar voren trekken. Met behulp van een kunststofplaat wordt de borst aangedrukt. Dit is belangrijk voor het maken van een goede en scherpe foto. Ook is er op deze manier minder röntgenstraling nodig. Het aandrukken van de borst kan geen kwaad, ook niet als u een knobbeltje of borstprothese heeft.

Wanneer geen röntgenfoto

Bij vrouwen jonger dan dertig jaar, bij zwangere vrouwen of bij vrouwen die borstvoeding geven wordt in het algemeen geen mammogram gemaakt. Dit vanwege het feit dat er dan vaak veel dicht opeengepakt klierweefsel aanwezig is, waardoor de foto niet goed te beoordelen is. Als echografie geen verklaring kan geven voor de klacht, wordt soms toch alsnog een mammografie gemaakt. Als u zwanger bent, net zwanger bent geweest of als u borstvoeding geeft, is het belangrijk dit te melden.

Is het onderzoek pijnlijk?

Als u erg gevoelige borsten hebt, is het goed om de laborant hiervan tevoren op de hoogte te brengen.
Het aandrukken van de borst kan gevoelig, soms zelfs pijnlijk zijn. Dit verschilt per persoon. De pijn kan veroorzaakt worden doordat de kunststofplaat tegen de borstwand aandrukt of doordat het borstweefsel wordt samengedrukt. Wanneer u vaak pijn in de borsten heeft, kan het onderzoek het beste in de eerste week na de menstruatie gedaan worden.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Na het onderzoek

De foto’s worden op techniek en instelling beoordeeld door de laborant. Als de foto’s technisch goed zijn, zal de laborant de foto’s aan de radioloog voorleggen. Dit kan soms enige tijd duren. U kunt ondertussen weer plaats nemen in de wachtkamer.
Soms geeft het mammogram niet voldoende informatie en is nader onderzoek nodig. Er kunnen bijvoorbeeld extra detailfoto’s worden gemaakt. Ook wordt een mammografie nogal eens aangevuld met een echografie. Bij een echografie wordt een afbeelding van de borst gemaakt met behulp van geluidsgolven. De radioloog smeert wat gel op de borst en vervolgens gaat hij met een klein apparaat (een transducer) over uw borst heen. Dit onderzoek is niet pijnlijk.

Risico’s

Bij een mammografie wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Door de moderne technieken die bij deze toepassing worden gebruikt, is het risico dat straling met zich meebrengt verwaarloosbaar.

Uitslag

De radioloog zal de afbeeldingen beoordelen. De uitslag van het onderzoek zal meestal dezelfde dag bij uw aanvragend arts zijn. Deze zal de uitslag met u bespreken.Ook kan het zijn dat u wordt door verwezen naar de Mammapolikliniek voor het bespreken van de uitslag en, zonodig, een behandeling. Deze speciale polikliniek is er in HMC Bronovo, in HMC locatie HMC Westeinde en HMC locatie Anthoniushove (op deze locatie dagelijks).

Pucties en biopsieen

Soms is het nodig om nog verder onderzoek te doen door middel van een punctie (cellen) of een biopsie(weefsel). Dit gebeurt dan vaak aansluitend aan de mammografie en het echo onderzoek. Hierover kunt u informatie vinden op de webpagina Mammabiopsie of de webpagina Mammapolikliniek.

Waar vindt het onderzoek plaats?

De mammografie wordt uitgevoerd op de afdeling Radiologie, begane grond, route 64. Als u binnenkomt in de ontvangsthal gaat u linksaf de gang in, waarna u bij de liften rechtsaf gaat. De receptie bevindt zich aan uw linkerhand. U kunt ook de bordjes route 64 volgen.

Tot slot

De afdeling streeft ernaar om u op uw afspraaktijd te helpen. Wilt u daarom op tijd aanwezig zijn voor het onderzoek en rekening houden met de tijd die nodig is voor parkeren.

Mocht u nog vragen hebben over het onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie. Van maandag t/m vrijdag tussen 08.00 uur en 12.00 uur en tussen 13.00 uur en 16.00 uur via telefoonnummer: 088 979 46 00.

 

Mammografie (rontgenonderzoek van de borst)

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis