Over Mammalokalisatie
U wordt binnenkort geopereerd aan uw borst. Voordat de operatie aan de borst wordt uitgevoerd, wordt er een lokalisatiedraad geplaatst in de borst. Dit wordt ook wel een mammalokalisatie genoemd. De behandeling vindt plaats op de afdeling Radiologie. Deze webpagina informeert u over de voorbereidingen die nodig zijn om de behandeling goed te laten verlopen.
Het onderzoek kan plaatsvinden een dag voor de operatie of op de dag van de operatie. Indien de mammalokalisatie wordt uitgevoerd op de ochtend van de operatie, meldt u zich eerst op de afdeling Radiologie.
HMC-patiëntenpas
Als u naar het ziekenhuis komt, neemt u uw HMC-patiëntenpas mee. Heeft u nog geen HMC-patiëntenpas of zijn uw gegevens veranderd, dan kunt u deze vóór het onderzoek laten maken of aanpassen. Dit kan bij het Inschrijfbureau in de centrale hal. Wilt u daarvoor 15 minuten eerder naar het ziekenhuis komen, zodat u op tijd bent voor uw afspraak?
Mammalokalisatie
Soms is een afwijking in de borst zo klein of diep gelegen dat deze niet goed voelbaar is. De chirurg heeft dan voor de operatie een hulpmiddel nodig om de exacte plaats van de afwijking te bepalen. Door op de plaats van de afwijking een markeringsdraad te plaatsen, weet de chirurg waar de afwijking zit. Het inbrengen van deze draad noemen we een mammalokalisatie.
Voor de lokalisatie wordt een holle naald met daarin een metalen draad in de borst gebracht. Met behulp van echografie of röntgenopnamen wordt de draad op zijn plaats gebracht. Als de holle naald op zijn plaats is, wordt de naald verwijderd en blijft de draad achter.
Voorbereiding
Bloedverdunners
Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen zoals Sintrom en Marcoumar? In overleg met de arts moet u hier enkele dagen voor de behandeling tijdelijk mee stoppen. Is dit niet met u besproken of heeft u hier vragen over? Neemt u dan contact op met uw behandelend arts of mammacareverpleegkundige.
Waardevolle zaken
Wij raden u aan waardevolle zaken zoveel mogelijk thuis te laten. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor vermissing of beschadiging van uw persoonlijke eigendommen.
Het onderzoek
De mammalokalisatie met echografie
U ligt op een onderzoekstafel. Op de huid van uw borst wordt een gel aangebracht. Met de echografie wordt de afwijking in de borst in beeld gebracht. De radioloog ontsmet de huid. Daarna krijgt u een prik om de huid te verdoven. De radioloog gebruikt een dunne holle naald met daarin een metalen draad om de afwijking in de borst voor de chirurg te markeren.
Met behulp van de echo brengt de radioloog deze naald in de borst tot op de plaats van de afwijking. Wanneer de plaats is bepaald, wordt de naald verwijderd en blijft er een flexibele metalen draad achter in de borst. De metalen draad steekt ook gedeeltelijk uit de borst. U voelt nauwelijks iets van het plaatsen en achterblijven van deze draad. Aansluitend aan het plaatsen van de lokalisatiedraad worden er twee röntgenopnamen van de borst gemaakt om te zien of de markeringsdraad op de goede plaats ligt.
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.
De mammalokalisatie met röntgenopnamen
Voor de mammalokalisatie wordt hetzelfde apparaat gebruikt als voor de mammografie. De opnamen worden nu gemaakt terwijl u zit en er wordt een plaat gebruikt met gaten. De radioloog kan met dit hulpmiddel een dunne holle naald, met daarin een metalen draad, in de borst brengen.
Anders dan bij de mammografie blijft de borst na het maken van de eerste opname tussen de platen gedrukt. Het is voor een goede plaatsbepaling van belang dat de borst in dezelfde positie blijft. U moet proberen stil te blijven zitten. De radioloog ontsmet de huid. Daarna krijgt u een prik om de huid te verdoven.
De radioloog brengt de naald in de borst tot op de plaats van de afwijking. Wanneer de plaats is bepaald, wordt de naald verwijderd en blijft er een flexibele metalen draad achter in de borst. U voelt nauwelijks iets van het plaatsen en achterblijven van deze draad. Daarna worden er twee opnamen van de borst gemaakt, om te controleren of de markeringsdraad op de goede plaats zit.
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.
Na de behandeling
De lokalisatiedraad wordt met een pleister op de huid vastgezet. Hierna mag u naar de afdeling waar u wordt verwacht. Wordt u de volgende dag pas geopereerd, dan kunt u naar huis.
Tijdens de operatie verwijdert de chirurg het stukje weefsel rondom het uiteinde van de lokalisatiedraad en laat dit meteen naar de afdeling Radiologie brengen. Hier worden röntgenopnamen van het stukje weefsel gemaakt om te controleren of de afwijking volledig is verwijderd. Als de radioloog dit aan de chirurg heeft bevestigd, is de operatie klaar.
De uitslag
De chirurg zal later tijdens een polikliniekbezoek de uitslag met u bespreken.
Vragen
Als u vragen heeft over de lokalisatie procedure kunt u bellen met uw contactpersoon van het Borstcentrum, via telefoonnummer
088 979 47 80.
Voor overige vragen kunt u bellen met de afdeling Radiologie via telefoonnummer 088 979 46 00. De afdeling is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.
Bij acute problemen buiten kantooruren kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde via telefoonnummer 088 979 23 80.