Loopbandtest met ademgasanalyse

U besteedt als duursporter veel tijd aan trainingen. Dan wilt u ook dat die trainingen optimaal effect hebben op uw prestaties. De afdeling Sportgeneeskunde van HMC (Haaglanden Medisch Centrum) kan u helpen om effectiever te trainen en uw prestaties te verbeteren. U kunt uw persoonlijk omslagpunt laten bepalen en aan de hand daarvan gericht trainingsadvies krijgen van de sportartsen van de afdeling Sportgeneeskunde. Op deze webpagina leest u hoe uw omslagpunt bepaald wordt.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove 088 979 48 90
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over loopbandtest met ademgasanalyse

U besteedt als duursporter veel tijd aan trainingen. Dan wilt u ook dat die trainingen optimaal effect hebben op uw prestaties. De afdeling Sportgeneeskunde van HMC (Haaglanden Medisch Centrum) kan u helpen om effectiever te trainen en uw prestaties te verbeteren. U kunt uw persoonlijk omslagpunt laten bepalen en aan de hand daarvan gericht trainingsadvies krijgen van de sportartsen van de afdeling Sportgeneeskunde. Op deze webpagina leest u hoe uw omslagpunt bepaald wordt.

Wat is het omslagpunt

Het omslagpunt (aangegeven in hartslagen per minuut) is de grootste inspanning die een sporter maximaal één uur kan volhouden zonder dat hij of zij vermoeid raakt. Het wordt ook wel lactaatdrempel, anaërobe drempel, ventilatoire drempel of verzuringgrens genoemd. Onder dit omslagpunt (dus bij minder intensieve duurtrainingen) wordt de energie voornamelijk geleverd door de verbranding van vetten en koolhydraten. Boven het omslagpunt wordt de energie geleverd door de afbraak van voornamelijk koolhydraten. Deze energiebron wordt aangesproken tijdens korte intensieve inspanningen, zoals sprints en demarrages.

Doel

Het bepalen van uw omslagpunt kan u op verschillende manieren helpen:

 • Het kan de training effectiever maken. Op basis van het omslagpunt kunnen verschillende zones in de training heel nauwkeurig bepaald worden.
 • U kunt betere tijden bereiken door het verhogen van de loopsnelheid die u lange tijd kunt volhouden.
 • U kunt zien of uw conditie verbeterd is bij herhaalde metingen.

De loopbandtest is alleen geschikt voor een meting van uw conditie. Er wordt geen hartfilmpje gemaakt. Deze test is niet geschikt om de hartfunctie te bepalen. Dit kan wel bij de fietstest.

De test

De test vindt plaats op de onderzoeksafdeling van de afdeling Sportgeneeskunde in HMC Antoniushove. Wij raden u aan niet zwaar te trainen op de dag voor de test, dit kan namelijk de testresultaten beïnvloeden.

U heeft eerst een korte warming-up van vijf minuten op een loopband die aangestuurd wordt door een computer. De loopband heeft een speciale ondergrond en is voldoende breed en lang om uw eigen loopstijl tot zijn recht te laten komen. Tijdens de test worden hartfilmpje en bloeddruk gecontroleerd en draagt u een mondkapje om de opname van zuurstof te meten. Om een buitensituatie na te bootsen, loopt u bij een hellingshoek van 1%. In de loop van 10-15 minuten wordt de snelheid verhoogd totdat u uw omslagpunt bereikt. Hierna wordt de hellingshoek vergroot bij gelijkblijvende snelheid om zo uw maximale hartslag te bereiken. Na de test doet u een cooling-down. De test duurt in totaal ongeveer 30 minuten.

Met de test kunnen de volgende waarden gemeten worden:

 • Uw maximale loopsnelheid op het omslagpunt.
 • Uw maximale zuurstofopname (VO2max; absoluut en per kilo). Dit zegt iets over aanleg voor duursport en getraindheid.
 • De verzuringdrempel of het omslagpunt. De loopsnelheid waarop dit gebeurt, is een voorspeller van duurprestaties. De hartslagwaarden kunnen gebruikt worden voor het optimaliseren van de trainingszones.
 • De hartfrequentie.

Een persoonlijk trainingsadvies

De sportarts geeft u op basis van de gegevens van de test een individueel trainingsadvies waarbij rekening wordt gehouden met uw loopervaring, leeftijd, doelen en tijdsinvestering. Voor een optimaal trainingseffect krijgt u advies over :

 • hersteltraining;
 • duurtrainingszones gebaseerd op: vetverbranding, koolhydraatverbranding en anaërobe drempel;
 • extensief interval;
 • intensief interval.

Kosten

De kosten voor dit onderzoek vindt u terug op onze website www.haaglandenmc.nl bij de informatie over de afdeling Sportgeneeskunde. Veel zorgverzekeraars hebben een vergoedingsregeling voor sportmedische onderzoeken. Een totaaloverzicht hiervan is te vinden op www.sportzorg.nl. De kosten van deze test worden uit de aanvullende verzekering vergoed en gaan daarom niet ten koste van uw eigen risico.

De afdeling Sportgeneeskunde van HMC is aangesloten bij de Federatie van SportMedische Instellingen (FSMI) en heeft een certificering als Topsport Medisch Samenwerkingsverband (TMS).

Contact

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Neemt u dan contact op met de afdeling Sportgeneeskunde van HMC via telefoonnummer 088 979 48 90. De afdeling is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur.

Meer informatie vindt u op www.haaglandenmc.nl.

Loopbandtest met ademgasanalyse

Waarom HMC?

 • Afspraak binnen 14 dagen
 • Snel een diagnose en behandelplan
 • Speciaal blessureconsult
 • Intensieve begeleiding
 • Samenwerking met orthopedie en fysiotherapie