Longkanker

Als u te horen krijgt dat u misschien kanker heeft, wilt u graag snel geholpen worden en weten waar u aan toe bent. Bij HMC kunt u terecht voor een snelle diagnose en een persoonlijke behandeling. Wij werken voor de beste kankerzorg in de regio samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) binnen het Universitair Kanker Centrum Leiden | Den Haag (UKC).

Afspraak en contact

Polikliniek Longgeneeskunde
088 - 979 48 48
ma t/m vr van 08.30- 17.00 uur

Locatie

Cijfers

Per jaar (2019):
302 patiënten met longkanker
64 patiënten geopereerd aan longkanker

Over longkanker

Als u te horen krijgt dat u misschien longkanker heeft, wilt u graag snel geholpen worden en weten waar u aan toe bent. Bij HMC kunt u terecht voor een snelle diagnose en een persoonlijke behandeling. Wij werken voor de beste kankerzorg in de regio samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) binnen het Universitair Kanker Centrum Leiden | Den Haag (UKC).

Persoonlijk behandelplan

Omdat iedere patiënt en iedere tumor anders is, maken onze gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen een persoonlijk behandelplan. In dat plan staat beschreven welke behandeling het best aansluit op uw situatie. Een van onze specialisten bespreekt dit plan met u en geeft u uitleg over de voor- en nadelen van de behandeling. Soms zijn er alternatieven beschikbaar of kunt u aanpassingen voorstellen. Samen met de arts beslist u of het plan echt bij u past.

Eigen aanspreekpunt

Uw behandeling gaat zo snel mogelijk van start. U krijgt een vast aanspreekpunt (casemanager) waar u terecht kunt met al uw vragen. Deze zorgt er ook voor dat alle afspraken met uw behandelend arts en de onderzoeken en behandelingen goed worden geregeld.

Nieuwste behandeling en medicijnen

Wij maken gebruik van de nieuwste behandelingen en medicijnen. Door de samenwerking met het LUMC kunnen we de nieuwste wetenschappelijke inzichten snel in de praktijk toepassen. Ook doen we zelf wetenschappelijk onderzoek en werken we mee met onderzoek van het LUMC en andere academische ziekenhuizen. Patiënten met een complexe of zeldzame tumorsoort kunnen we door deze samenwerking ook snel in contact brengen met de beste experts.

Alle zorg op 1 locatie

Wij bieden de zorg aan patiënten met longkanker voor een groot deel bij HMC Antoniushove. Hier werken alle gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen nauw samen, vinden onderzoeken plaats en is het radiotherapiecentrum waar patiënten terecht kunnen die het advies hebben gekregen zich te laten bestralen. Het radiotherapiecentrum is voorzien van de aller modernste bestralingsapparatuur. Uiteraard is het gebouw patiëntvriendelijk ingericht met lichte sfeervolle wacht- en behandelruimtes met uitzicht op de tuin.

Wat is longkanker?

Bij longkanker is er sprake van een woekering van kwaadaardige cellen (een tumor) in de longen. Bij longkanker kan het gaan om verschillende vormen: het kleincellige type of het niet-kleincellige type. Deze indeling is gebaseerd op de soort cellen waaruit de tumor bestaat. Bij elk vorm van longkanker is er verschil in de manier waarop en het tempo waarin de tumor groeit en de mate waarin uitzaaiingen kunnen optreden. Het type longkanker speelt een belangrijke rol bij de keuze van behandeling.
In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 12.000 mensen longkanker vastgesteld. Bij de meeste mensen is er sprake van een niet-kleincellige longkanker.

Klachten

Longkanker kan verschillende klachten geven. Deze zijn afhankelijk van de plaats waar de tumor zich bevindt.

 • verandering van het hoestpatroon;
 • kortademigheid;
 • vaak terugkerende longontsteking;
 • aanhoudende heesheid;
 • zeurende pijn in de borststreek, de rug of in het gebied van de schouders;
 • vermoeidheid;
 • gebrek aan eetlust;
 • onverklaarbaar gewichtsverlies.

Deze symptomen kunnen ook andere oorzaken hebben dan longkanker. Maar als u deze klachten heeft, is het verstandig om naar uw huisarts te gaan.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij longkanker: een operatie, bestraling, chemotherapie, immunotherapie of een combinatie van deze behandelingen.

Kans op genezing

Longkanker is een ernstige ziekte, maar er is de afgelopen jaren flinke vooruitgang geboekt in de overleving. Dit is te danken aan betere diagnostiek, betere behandeling en veranderingen in de organisatie van de zorg.

Gerelateerde onderzoeken en behandelingen

Aanvullende zorg

Overige

Longkanker

Waarom HMC?

 • Snel terecht en snel duidelijkheid
 • Persoonlijk behandelplan
 • Nieuwste behandeling en medicijnen
 • Een vast aanspreekpunt