Lokale wenkbrauwlift

Bij iedereen wordt de huid in de loop der tijd slapper door natuurlijk verlies van elasticiteit van de huid. Dat verschilt per persoon en wordt mede beïnvloed door onder andere lichaamsbouw, lichaamsgewicht en familiaire aanleg. Een overhangend bovenooglid is soms niet alleen te corrigeren door een ooglidcorrectie. Soms staan de wenkbrauwen te laag en is het nodig om eerst de positie van de wenkbrauwen te verbeteren.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
HMC Gezondheidscentrum Wassenaar
088 979 44 99
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over lokale wenkbrauwlift

Bij iedereen wordt de huid in de loop der tijd slapper door natuurlijk verlies van elasticiteit van de huid. Dat verschilt per persoon en wordt mede beïnvloed door onder andere lichaamsbouw, lichaamsgewicht en familiaire aanleg. Een overhangend bovenooglid is soms niet alleen te corrigeren door een ooglidcorrectie. Soms staan de wenkbrauwen te laag en is het nodig om eerst de positie van de wenkbrauwen te verbeteren.

In overleg met uw behandelend specialist is besloten de correctie van de oogleden vooraf te laten gaan door een lokale wenkbrauwlift. Deze webpagina geeft daar informatie over en bevat regels die u in acht moet nemen, vóór en na de operatie.

Klachten overhangende oogleden

Overhangen oogleden kunnen aanleiding geven tot allerlei klachten, zoals:

 • Gezichtsbeperking (‘ik kijk steeds tegen ‘n dakje aan’);
 • drukkend gevoel op de oogleden;
 • andere gezichtsuitdrukking (‘ben je moe?’);
 • in de loop van de dag een toenemend gevoel van hoofdpijn.

Voorbereiding thuis

Uw specialist zal u vragen of u bloedverdunnende medicijnen gebruikt zoals: Marcoumar, Sintrom(mitis), Ascal, APC, Asprobruis, Aspirine, Dicoflenac, Nasprosyne, Brufen of Voltaren. Dit gebruik moet in overleg met de specialist/huisarts van tevoren worden gestaakt.

 • U mag geen aspirinehoudende medicijnen gebruiken vanaf tien dagen vóór de operatie. Paracetamol mag u wel gebruiken.
 • Door nicotine helen wonden minder goed. U moet daarom minimaal drie maanden vóór de operatie stoppen met roken.
 • Eén dag voor de operatie mag u geen alcoholhoudende dranken gebruiken. Alcohol werkt vaatverwijdend. De kans op nabloeding wordt dan groter.
 • U krijgt een plaatselijke verdoving, dit betekent dat u niet nuchter hoeft te komen.

Hoe verloopt de operatie?

De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer 1 uur. De wenkbrauwcorrectie wordt uitgevoerd via kleine sneetjes. Er worden twee kleine sneetjes gemaakt bij de haargrens (zonder haar weg te scheren) en twee net boven de wenkbrauw. De huid van het voorhoofd wordt gedeeltelijk losgemaakt tot aan de oogkasrand om de wenkbrauw los te maken. De huid van het voorhoofd wordt omhoog gehaald en vastgezet met hechtingen. De vier sneetjes worden gehecht.

Na de operatie

Om zwelling tegen te gaan, wordt een drukverband om het voorhoofd aangelegd. In principe mag u dezelfde dag weer naar huis. Bij vertrek krijgt u een controle voor de polikliniek Plastische Chirurgie mee. Deze afspraak vindt ongeveer drie tot vijf dagen na de operatie plaats. Tot die tijd draagt u het drukverband dat is aangelegd. U krijgt een recept voor pijnstillers mee.

Verzorging thuis

Na de operatie heeft u meestal de eerste dagen veel last van hoofdpijn. U heeft een recept voor pijnstilling meegekregen. Dit recept krijgt u op de polikliniek of via de poliklinische operatiekamer nadat u geholpen bent.

De pijn neemt vaak na de derde dag wat af.

 • na het verwijderen van het drukverband (na 3-4 dagen) kunt u uw haren voorzichtig wassen;
 • de ogen kunnen soms wat tranen en ‘s morgens vastgeplakt zitten. Dat is een natuurlijk bescherming tegen uitdroging. Wrijf niet in de ogen, maar maak ze schoon met een vochtig oogwatje of gaasje met afgekoeld, gekookt water. Gooi hierna het oogwatje of gaasje weg.
 • de oogleden kunnen boven en onder gezwollen zijn;
 • soms kunnen de ogen bij het slapen nog 1 á 2 mm openstaan. Meestal binnen een tot zes weken sluiten de ogen zich weer volledig;
 • de eerste dagen wordt geadviseerd uw hoofd wat hoog te houden op een extra kussen, niet te bukken, zwaar te tillen of auto te rijden;
 • roken en alcoholhoudende dranken worden ontraden.

Controle op de polikliniek

Ongeveer 5 tot 7 dagen na de operatie worden de hechtingen boven de wenkbrauw verwijderd. De hechtingen van het voorhoofd worden na twee weken verwijderd. Dit gebeurt op de polikliniek Plastische Chirurgie. Soms voelt het voorhoofd tot aan de kruin wat dof aan. Het normale gevoel in de huid herstelt zich vanaf de wenkbrauwen naar de kruin toe en verloopt in de loop van de weken (soms maanden).

De kosten

De machtiging voor opname en operatie moet vooraf bij de ziektekostenverzekeraar worden aangevraagd. Of de operatie wordt vergoed hangt af van de polisvoorwaarden en de medische indicatie. Vaak worden de kosten geheel of gedeeltelijk vergoed. Mocht u de operatie zelf moeten bekostigen, dan kunt u bij het secretariaat van de Plastische Chirurgie een prijsopgave aanvragen.

Tot slot

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie. De polikliniek Plastische Chirurgie is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur via telefoonnummer: 088 979 44 99.

Lokale wenkbrauwlift

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis