Littekenvorming en littekenbehandeling

Een groot percentage patiënten bezoekt de plastisch chirurg met vragen en klachten over wondgenezing en littekens. Deze webpagina geeft informatie over littekenvorming en de behandeling van het litteken.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
HMC Gezondheidscentrum Wassenaar
088 979 44 99
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over littekenvorming en littekenbehandeling

Een groot percentage patiënten bezoekt de plastisch chirurg met vragen en klachten over wondgenezing en littekens. Deze webpagina geeft informatie over littekenvorming en de behandeling van het litteken.

Wat is een litteken?

Een litteken is een zichtbare plek in de huid die achterblijft na de genezing van een wond. Een litteken ontstaat wanneer de huid zich herstelt na een huidbeschadiging als gevolg van een ongeval, aandoening van de huid of een operatie. Hoe meer de huid is beschadigd, hoe langer het genezingsproces duurt en hoe groter de kans is dat er een zichtbaar litteken ontstaat. In de meeste gevallen zal een litteken er dus in het begin wat rood en dik uitzien. Na de huidbeschadiging kan het lang duren voordat het geleidelijk minder opvallend wordt.

Soms kunnen er klachten van het litteken ontstaan. Zo kan het gebeuren dat het litteken:

 • groter wordt;
 • jeukt en/of pijnlijk is;
 • rood of donker kleurt, dik blijft en er cosmetisch niet mooi uitziet;
 • bewegingsbeperking geeft.

Stadia van littekenvorming

Na de verwonding of operatie komt de littekenvorming op gang. Elk litteken doorloopt drie fasen alvorens zijn definitieve vorm aan te nemen. Dit proces - de vorming of rijping - neemt vaak wel een jaar in beslag (bij kinderen en na brandwonden soms wel vijf jaar).

In de eerste fase wordt het litteken dikker en roder en voelt harder aan. Vaak wordt het oppervlak wat oneffen. Ook de omliggende huid verstijft en wordt gevoeliger voor druk. Gedurende deze periode trekt het litteken ook samen, waardoor het af en toe een stekend gevoel kan geven. In de tweede fase lijkt het litteken gedurende langere tijd onveranderd te blijven. In de derde fase wordt het litteken minder rood, minder dik en zachter. Ook de omliggende huid wordt elastischer en de pijnscheuten worden minder.

De diverse soorten littekens

 • Een onrijp litteken is een litteken dat rood/roze en licht verheven is. Het kan jeuken en pijnlijk zijn.
 • Een rijp litteken is een litteken dat ouder is en meestal bleek, vlak, dun en lichtgekleurd.
 • Een hypertrofisch (Latijn voor verdikt) litteken komt meestal voor bij jonge mensen, met name na brandwonden. Het komt vaak voor bij rossige mensen en mensen met een donkere huid. Dit litteken is meestal rood, verdikt en kan jeuk of pijn veroorzaken. Dit litteken wordt niet groter dan de oorspronkelijke wond. Een hypertrofisch litteken ontstaat meestal binnen enkele weken na de verwonding en kan spontaan genezen, hoewel dit lang kan duren.
 • Een keloïd litteken is een abnormaal verdikt, onregelmatig gevormd litteken. Het is rood tot donker gekleurd en is groter dan de oorspronkelijke verwonding. Een keloïd litteken kan op iedere leeftijd voorkomen, maar neigt eerder te ontstaan bij jongere mensen en mensen met een donkere huidskleur. Deze littekenvorm kan ontstaan na iedere vorm van huidbeschadiging, bijvoorbeeld een operatiewond, brandwond, vaccinaties, tatoeage, piercing of acne litteken. Soms echter ontstaat keloïd zonder dat er een beschadiging van de huid is geweest. Dit kan gebeuren na bijvoorbeeld een ontsteking van een haarzakje.
 • Een atrofisch litteken is een klein litteken dat iets verzonken ligt in de huid. Het lijkt een putje in de huid. Bekende voorbeelden zijn de littekens bij acne en na waterpokken.

Littekenbehandeling

De plastisch chirurg zal er alles aan doen om de operatie zo uit te voeren dat de voorwaarden voor een optimale wond- en littekengenezing aanwezig zijn (bijvoorbeeld door te hechten onder zo min mogelijke spanning). Daarnaast is het aan de patiënt om alle instructies goed op te volgen voor een zo goed mogelijk resultaat.

Het rijpingsproces van het litteken is een belangrijke periode tijdens het genezingsproces van het litteken. De eerste weken na het verwijderen van de hechtingen is het niet nodig om speciale littekenbehandeling toe te passen.

Is de littekenvorming niet goed, dan zal in overleg met de behandelende arts littekenbehandeling worden afgesproken. Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • Siliconen: Siliconen worden toegepast als verband (siliconenpleister) of als crème/gel. Hypertrofische en keloïde littekens kunnen met siliconen worden behandeld. De siliconen maken littekenweefsel zachter en gladder. Ook de bijkomende klachten als jeuk, pijn of roodheid worden minder.
 • Druktherapie: Een drukverband dat specifiek druk uitoefent op het litteken kan verdere verdikking van het litteken tegengaan. Deze behandeling wordt toegepast door middel van speciaal aangemeten drukkleding.
 • Injecties: Injecties met corticosteroïden kunnen een gunstig effect hebben op de verhevenheid, hardheid, jeuk en pijnlijkheid van het litteken. De injecties kunnen pijnlijk zijn. Om de pijn te verminderen wordt de vloeistof vaak verdund met een verdovingsvloeistof. De vloeistof wordt door de arts in het litteken gespoten met een tussenpose van één tot vier weken (de vloeistof werkt langer door).
 • Littekencorrectie: Deze wordt door de arts uitgevoerd. Tijdens een operatie wordt het litteken verwijderd en worden de huidranden opnieuw gehecht. Soms wordt de ligging van het litteken aangepast waardoor het beter “valt” in een natuurlijke huidlijn. Hierdoor kan het minder zichtbaar worden of minder onder spanning staan.
 • Radiotherapie: In overleg met de arts kan besloten worden het litteken door middel van bestraling te beïnvloeden.
 • Camouflage: U kunt doorverwezen worden naar de huidtherapeute voor advies over camouflagetherapie. De huidtherapeute geeft informatie over welke middelen gebruikt kunnen worden en is tevens gespecialiseerd in de behandeling van vochtvermindering door bijvoorbeeld massage van het litteken.

Wat kunt u zelf doen?

 • Laat het litteken eerst tot rust komen. Als het litteken droog of schilferig is, kunt u het na één tot twee weken soepel houden met een vochtinbrengende crème. Er zijn veel soorten crèmes te koop, onder andere met vitamine E. Misschien gebruikt u al een hydraterende crème die u prettig vindt op uw huid. Met speciale littekencrème mag u pas beginnen als er geen open plekjes meer zijn in de huid!
 • Stop met roken! Roken geeft een tragere wondgenezing en meer kans op wondinfecties!
 • Doe voorzichtig aan. Vooral littekens op de rug en de ledematen zijn gevoelig voor te veel spanning. Krachtsporten en gymnastiek kunnen de verlittekende huid beschadigen.
 • “Verse” littekens zijn gevoelig voor invloeden van buitenaf. Het is verstandig de eerste tijd geen sauna te bezoeken, geen zonnebank te nemen en op te passen voor extreme kou. Zolang het litteken nog aan het vormen is (het litteken is nog rood of verheven), is het noodzakelijk niet te zonnebaden of onder de zonnebank te gaan. Door de UV-stralen kan het litteken verkleuren. Bescherm het litteken met een zonnefactor, minimaal SPF 30. Sommige littekens, vooral op het borstbeen, schouder, scheenbeen, kaakrand en oorlel, genezen trager. Ze hebben ook de neiging minder mooi te vormen. Laat u adviseren over de littekenbehandelingsmogelijkheden.

Tot slot

Mocht u na het lezen van deze folder vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Plastische chirurgie van HMC. Van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur kunt u ons bereiken via telefoonnummer: 088 979 44 99.

Littekenvorming en littekenbehandeling

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis