Liposuctie en lipofilling

Wanneer u niet tevreden bent over de verdeling van vet over uw lichaam, kan liposuctie uitkomst bieden. Bij liposuctie zuigt de plastisch chirurg vetophopingen weg uit bijvoorbeeld buik, billen, heupen en bovenbenen. Het weggezogen vetweefsel kan eventueel elders in het lichaam worden gebruikt. Bijvoorbeeld bij een borstreconstructie na borstkanker, om een litteken te corrigeren of om ongelijkheden en vormverschillen in uw lichaam te herstellen. Het weer inspuiten van vet heet lipofilling.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
HMC Gezondheidscentrum Wassenaar
088 979 44 99
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over liposuctie en lipofilling

Wanneer u niet tevreden bent over de verdeling van vet over uw lichaam, kan liposuctie uitkomst bieden. Bij liposuctie zuigt de plastisch chirurg vetophopingen weg uit bijvoorbeeld buik, billen, heupen en bovenbenen. Het weggezogen vetweefsel kan eventueel elders in het lichaam worden gebruikt. Bijvoorbeeld bij een borstreconstructie na borstkanker, om een litteken te corrigeren of om ongelijkheden en vormverschillen in uw lichaam te herstellen. Het weer inspuiten van vet heet lipofilling.

Behandeling

Liposuctie en lipofilling vinden meestal plaats onder narcose. Alleen kleine contourafwijkingen voeren we soms uit onder plaatselijke verdoving. Bij plaatselijke verdoving mag u na de ingreep weer naar huis. Bij algehele verdoving kan u meestal ook dezelfde dag naar huis. Dat is in dit geval wel afhankelijk van wat de arts met u heeft afgesproken.

Vlak voor de ingreep tekent de plastisch chirurg het gebied af dat gecorrigeerd wordt. Via kleine sneetjes op onopvallende plaatsen (zoals bestaande huidplooien) spuit de plastisch chirurg het te opereren gebied op met een vloeistof. Deze vloeistof maakt het wegzuigen van de vetcellen makkelijker en vermindert het bloedverlies. Hierna brengt de plastisch chirurg een zuigcanule in via de huidsnede. Deze zuigcanule is aangesloten op een zuigpomp. Hiermee kan de plastisch chirurg het vetweefsel wegzuigen. Op indicatie brengt hij of zij hierna het opgezogen vetweefsel in op de plekken die u wilt corrigeren door middel van lipofilling. De plastisch chirurg hecht na de ingreep de huidsnedes. Op de wondjes wordt een hechtpleister aangebracht.

Na de behandeling

Op de polikliniek Plastische Chirurgie heeft u advies gekregen over de aanschaf van speciale liposuctie-/drukkleding. Deze kleding helpt om de huid op de behandelde plekken te laten verkleven met de onderlaag. Dit gaat zwelling tegen. U moet de drukkleding meestal gedurende twee tot vier weken dag en nacht dragen. Alleen wanneer u zich doucht of wast, mag u de drukkleding uitdoen.

De eerste tijd na de operatie kunt u last hebben van bloeduitstortingen, harde plekken en een beurs gevoel. Dit kan pijnlijk zijn. Soms kan het zijn dat de harde plekken pas na weken verminderen. Ook kan de huid tijdelijk gevoelloos zijn. Over het algemeen is de pijn goed te bestrijden met paracetamol. Neem contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie als u het gevoel heeft dat paracetamol niet voldoende helpt.

We maken 12 tot 14 dagen na de ingreep een afspraak met u voor controle op de polikliniek. Bij deze afspraak verwijderen we de hechtingen.

Risico’s en complicaties

Liposuctie en lipofilling hebben dezelfde risico’s als elke andere operatie. Er bestaat een kans op een nabloeding of een infectie, al komt dit zelden voor.

Het kan enige tijd duren voor de bloeduitstortingen wegtrekken. Mede daardoor duurt het even tot u het resultaat van de operatie kunt beoordelen. Het definitieve resultaat van de ingreep is zelfs pas na zes tot 12 maanden zichtbaar. Is het resultaat nog niet optimaal of is er nog niet genoeg vetweefsel verwijderd? Dan kan het zijn dat er nog een operatie moet worden gepland.

Krijgt u last van ontstekingsverschijnselen, zoals roodheid van de wondjes, koorts en zwelling? Of wordt de pijn steeds erger en helpt de afgesproken pijnstilling niet? Dan kunt u het beste even contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie van de locatie waar u behandeld wordt. In de avond, nacht en weekenden is de plastisch chirurg te bereiken via de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. U vindt de contactgegevens achter in deze folder.

Vergoeding

De liposuctie en lipofilling zijn meestal voor eigen kosten. De drukkleding die u na de operatie moet dragen, wordt meestal ook niet vergoed. De plastisch chirurg kan u hierover nadere informatie geven. Ook kunt u informeren bij uw zorgverzekering.

Mochten de kosten van de operatie (gedeeltelijk) voor eigen kosten zijn, dan sturen wij u een offerte. U kunt hierna besluiten of u de operatie doorgang wilt laten vinden.

Tot slot

Heeft u voor of na de operatie nog aanvullende vragen of zijn er complicaties? Dan kunt u maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie 
Telefoon: 088 979 44 99.

Voor complicaties buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde: 088 979 23 80.

 

Liposuctie en lipofilling

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis