Liesbreuk behandeling

Bij een liesbreuk zijn er twee mogelijkheden: een operatie of niets doen. U kiest zelf uw liesbreuk behandeling. Wij helpen u daar graag bij.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Bronovo en
HMC Westeinde 088 979 43 59
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

600 liesbreukoperaties per jaar

Over liesbreuk behandeling

Bij een liesbreuk zijn er twee mogelijkheden: een operatie of niets doen. U kiest zelf uw liesbreuk behandeling. Wij helpen u daar graag bij. Hieronder leest u meer over de verschillende behandelingen.

Voorbereiding op uw bezoek aan het ziekenhuis

Uw huisarts heeft u naar het ziekenhuis verwezen omdat u een liesbreuk heeft. Of uw huisarts weet niet zeker of u een liesbreuk heeft. In dat geval onderzoeken we dit in het ziekenhuis.

Het is belangrijk dat u de informatie hieronder leest voor u naar het ziekenhuis komt. We kunnen u dan zo goed mogelijk helpen. U leest in de informatie dat er twee mogelijkheden zijn bij een liesbreuk: opereren of niets doen. Wij vragen u om na te denken wat uw voorkeur heeft. Doe dit voordat u naar uw afspraak komt. Wij kunnen u dan beter helpen bij het kiezen welke behandeling voor u het beste is.

Wat is een liesbreuk?

Bij een liesbreuk zit er een zwakke plek in de buikwand. U krijgt daardoor een uitstulping van het buikvlies in de lies. Aan de buitenkant ziet dit eruit als een bobbel. In de uitstulping zit meestal buikvet. Soms zitten er ook darmen in de uitstulping.

liesbreuk_rgb.jpg

Als de uitstulping groot is, kan deze naar beneden zakken. Meestal gebeurt dit bij mannen. Zij voelen de bobbel dan in de balzak.

Wat voor klachten geeft een liesbreuk?

De meeste mensen met een liesbreuk voelen een bobbel in de lies. Meestal is deze bobbel 's nachts en in de ochtend weg. In de loop van de dag komt de bobbel weer terug.

Veel mensen met een liesbreuk hebben last van pijn of een zwaar gevoel in de lies. Deze pijn wordt erger als u iets optilt of als u sport.

Is een liesbreuk gevaarlijk?

Een liesbreuk is meestal niet gevaarlijk. Vaak kunt u de inhoud van de uitstulping makkelijk terugduwen in de buik. Soms lukt dit niet. De liesbreuk zit dan vast. De bobbel voelt hard aan en doet pijn. Soms is de huid ook rood.
liesbreuk_beklemd_rgb.jpg

Zit de liesbreuk bij u vast? Neem dan meteen contact op met een dokter. Als een liesbreuk lang vast zit, kan de inhoud namelijk afsterven. Soms moeten we u snel opereren omdat de liesbreuk vast zit.

Het komt niet vaak voor dat de liesbreuk vast zit. Ongeveer 1 op de 100 mensen met een liesbreuk krijgt hiermee te maken.
1op100

Gaat een liesbreuk vanzelf over?

Een liesbreuk gaat niet vanzelf over.

Welke behandelingen zijn er voor een liesbreuk?

Heeft u geen of weinig last van de liesbreuk? Dan is niets doen een mogelijkheid:

 • Het voordeel is dat u geen operatie hoeft te krijgen.
 • Het nadeel is dat u later meer last kunt krijgen van de liesbreuk.

Heeft u last van de liesbreuk, bijvoorbeeld pijn? Of heeft u (nog) geen last, maar wilt u toch dat de liesbreuk weggaat? Dan kunt u de liesbreuk laten herstellen. Dit gebeurt met een operatie:

 • Het voordeel is dat de liesbreuk bij de meeste mensen daarna weg is. De liesbreuk kan ook niet meer vast komen te zitten.
 • Het nadeel is dat u onbedoelde problemen kunt krijgen door de operatie. Die onbedoelde problemen noemen we complicaties.

Wat gebeurt er tijdens een liesbreuk operatie?

Er zijn twee manieren om een liesbreuk te herstellen: een kijkoperatie of een ‘open’ operatie. Hieronder leggen we deze operaties uit. Niet alle operaties zijn voor iedereen geschikt. Uw dokter zal met u bespreken welke operatie(s) u kunt krijgen.

Een kijkoperatie

De dokter maakt bij een kijkoperatie drie kleine sneetjes in uw buik. Daarna maken we uw buik bol met lucht. Door de sneetjes brengen we een camera en instrumenten naar binnen. Dit gebeurt via een buisje. Met de camera en de instrumenten brengen we de inhoud van de liesbreuk weer in uw buik. Daarna maken we uw buikwand steviger met een kunststof matje. Door dit matje krijgt u minder snel een nieuwe liesbreuk. We maken uw huid weer dicht met hechtingen. Deze lossen een tijdje na de operatie vanzelf op.

Een kijkoperatie gebeurt onder narcose. U gaat dan slapen.

lap_operatie_rgb.jpg

Een ‘open’ operatie

Bij een open operatie maakt de dokter een snee in de lies. We gebruiken deze snee om de inhoud van de liesbreuk weer in uw buik te brengen. Daarna maken we uw buikwand steviger met een kunststof matje. Door dit matje krijgt u minder snel een nieuwe liesbreuk. We maken uw huid weer dicht met hechtingen. Deze lossen een tijdje na de operatie vanzelf op.

Deze operatie kan gebeuren met verschillende soorten verdoving:

 • narcose (u gaat dan slapen)
 • een ruggenprik (een prik in de rug, tussen de wervels)
 • lokale verdoving (prikken in de huid)

open_operatie_rgb.jpg

Voorbereiding op de operatie

Voor een operatie gaat u naar de preoperatieve polikliniek. Hier bespreekt een andere dokter de verdoving met u.

Wat gebeurt er na de operatie?

 • De meeste mensen kunnen op de dag van de operatie weer naar huis.
 • Soms doet de wond of de lies pijn. Als u pijn heeft, neemt u paracetamol. Werkt paracetamol niet goed? Dan neemt u naast paracetamol ook naproxen of ibuprofen. Twee pijnstillers werken dan beter dan één. Het is verstandig dat u deze pijnstillers al voor de operatie koopt. Dit kan bij de drogist, apotheek of supermarkt.
 • Vanaf de dag na de operatie mag de wond nat worden. Het is wel belangrijk om de eerste week na de operatie niet te zwemmen of in bad te gaan. Ook mag u niet naar de sauna. U mag wel douchen. Douch niet te lang.
 • Meestal duurt het één tot twee weken voordat u alles weer kan.

Wat kan er niet goed gaan na een operatie?

Bij iedere operatie is er een kans op complicaties. Complicaties zijn onbedoelde problemen die kunnen ontstaan tijdens of na een operatie. De meeste complicaties gaan vanzelf over. Soms gaat een complicatie niet vanzelf over.

Mogelijke complicaties na een liesbreuk operatie zijn:

 • Ontsteking van de wond (wondinfectie). Meestal gaat de ontsteking over als u antibiotica tabletten slikt. Ontsteking van de wond gebeurt bij 5 op de 100 mensen.
  5op100
 • Bloeding in de wond. Meestal krijgt u dan een bloeduitstorting (blauwe plek) in de lies. De bloeduitstorting kan bij mannen wegzakken naar de balzak. Een bloeduitstorting doet pijn, maar gaat vanzelf over. Soms is de bloeding ernstig. Dan is een operatie nodig om de bloeding te stoppen. Bloeding in de wond gebeurt bij 1 op de 100 mensen.
  1op100
 • Vocht in de lies. U voelt na de operatie een bobbel op de plek waar de liesbreuk heeft gezeten. De bobbel gaat meestal vanzelf weg. Vocht in de lies gebeurt bij 10 op de 100 mensen.
  10op100
 • Pijn na de operatie. Soms hebben mensen langere tijd na de operatie pijn in de lies. Pijn in de lies gebeurt bij 10 op de 100 mensen.
  10op100
 • Pijn in de balzak of tijdens het klaar komen. Dit gebeurt bij 6 op de 100 mensen. Het gaat meestal vanzelf over.

liesbreuk5.jpg

 • Pijn in de lies of balzak gaat meestal vanzelf over. Dit duurt een paar maanden. Eén jaar na de operatie hebben 2 op de 100 mensen nog steeds pijn.

liesbreuk6.jpg

 • Een ernstige complicatie, zoals beschadiging van de blaas, darmen, bloedvaten of de zaadleider (bij mannen). Dit gebeurt bij minder dan 1 op de 100 mensen.
  minder1op100
 • Bij 10 op de 100 mensen komt de liesbreuk weer terug. Vaak gebeurt dit pas na vijf tot tien jaar.
  10op100

Meer over uw herstel, wanneer u contact opneemt met het ziekenhuis en veelgestelde vragen  leest u in dit document.

Hoe bepaal ik welke behandeling het beste is voor mij?

U bepaalt meestal zelf of u een operatie wilt bij een liesbreuk of niet. Om u te helpen bij het maken van deze keuze, zetten we hieronder kort de belangrijkste informatie voor u op een rijtje.

   Niets doen  Operatie
Wat gebeurt er? Geen operatie. We herstellen de liesbreuk. Ook plaatsen we een kunststof matje. Door dit matje krijgt u minder snel een nieuwe liesbreuk.
Wanneer ben ik hersteld? U hoeft niet te herstellen.  Na één tot twee weken.
Wat is het resultaat? Een liesbreuk gaat niet vanzelf over. U houdt dus een liesbreuk. De liesbreuk is weg.

Na de operatie hebben 90 van de 100 mensen geen pijn meer. Een jaar na de operatie hebben 98 op de 100 mensen geen pijn meer.

Bij 90 van de 100 mensen komt de liesbreuk nooit terug.

Wat zijn de voordelen? U krijgt geen operatie. U kunt daardoor ook geen complicaties krijgen. Bij de meeste mensen is de liesbreuk voor altijd weg.

De liesbreuk kan niet meer vast komen te zitten.

Wat zijn de nadelen? De liesbreuk gaat niet vanzelf over. U kunt daardoor later meer last krijgen van de liesbreuk.

Bij 1 op de 100 mensen gaat de liesbreuk vast zitten.

20 op de 100 mensen krijgen een complicatie. De meeste complicaties gaan vanzelf weer over.

Ernstige complicaties gebeuren bij 1 op de 100 mensen.

De liesbreuk kan terugkomen. Dit gebeurt bij 10 op de 100 mensen. Meestal komt de liesbreuk dan pas na 5 tot 10 jaar terug.

Wanneer adviseert de dokter deze behandeling? Als een operatie voor u gevaarlijk is.

Als u een ontsteking in de lies heeft.

Wanneer u veel last heeft van de liesbreuk.

Als de liesbreuk vast zit.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Bespreek ze dan met de dokter tijdens uw afspraak. U kunt ook contact opnemen met de polikliniek Heelkunde. De polikliniek is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur via telefoonnummer 088 979 43 59.

Voor dringende vragen buiten deze tijden en in het weekend, kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde. Dit kan via telefoonnummer 088 979 79 00.

Liesbreuk behandeling

Waarom HMC?

 • Binnen 1 week een afspraak op de polikliniek
 • (Vaak) dezelfde dag een afspraak voor preoperatief gesprek
 • Operatie binnen 3 weken
 • Ervaren en gespecialiseerd team
 • Patient Journey App →