Liesbreuk

Heeft u een liesbreuk? U kunt met een verwijzing van uw huisarts terecht op de polikliniek in HMC Bronovo en HMC Westeinde. Ons ervaren team helpt u snel en deskundig.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Bronovo en
HMC Westeinde 088 979 43 59
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

600 liesbreukoperaties per jaar

Over een liesbreuk

Heeft u een liesbreuk? U kunt met een verwijzing van uw huisarts terecht op de polikliniek in HMC Bronovo en HMC Westeinde. Ons ervaren team helpt u snel en deskundig.

Snel en goed geïnformeerd

Is een liesbreukoperatie nodig? Dan krijgt u een afspraak voor het preoperatieve spreekuur. Dat kan vaak op dezelfde dag. Op dit spreekuur krijgt u alle belangrijke informatie over uw liesbreukoperatie. 

Binnen 3 weken een liesbreukoperatie

Operaties vinden plaats in HMC Bronovo. Onze chirurgen doen 600 liesbreukoperaties per jaar. U treft dus altijd een ervaren en gespecialiseerd team.

Snel naar huis

Na de operatie kunt u meestal op dezelfde dag weer naar huis. Na 3 weken komt u terug op de polikliniek voor nacontrole.

Wat is een liesbreuk?

Een liesbreuk is een zwakke plek in de buikwand. De buikwand bestaat uit huid, spieren, vetweefsel en buikvlies. Bij een breuk zit er een zwakke plek in het weefsel onder de huid.
Door de zwakke plek in de buikwand komt het buikvlies en wat vetweefsel naar buiten. Soms komt er ook een deel van de darmen naar buiten. U voelt dan een bobbel op de plek van de breuk. Die bobbel kan groter worden als u staat, hoest of perst. Bij een liesbreuk zit de bobbel in een van de liezen. De liezen zitten op de grens tussen de onderbuik en de benen.

ziektebeeld_liesbreuk.png

Wat zijn de klachten?

Mogelijke klachten zijn een zeurend, zwaar of branderig gevoel en/of pijn in de liesstreek. Soms zijn er echter geen klachten.

Operatie

De chirurg bespreekt met u of een operatie voor u de beste oplossing is. Bij de standaardoperatie sluit de chirurg de zwakke plek in de buikwand met een kunststof matje. Bij sommige mensen voert de chirurg echter een kijkoperatie uit.

 

Liesbreuk

Waarom HMC?

 • Binnen 1 week een afspraak op de polikliniek
 • (Vaak) dezelfde dag een afspraak voor preoperatief gesprek
 • Operatie binnen 3 weken
 • Ervaren en gespecialiseerd team
 • Patient Journey App →

Wachttijden in dagen

 • Wachttijd polikliniek algemeen
  De cijfers tonen de actuele wachttijden. Het aantal dagen tussen het moment dat een patiënt een afspraak maakt voor de polikliniek tot het moment dat de patiënt terecht kan.

 • Wachttijd behandeling
  Het aantal dagen tussen het moment dat de patiënt de indicatie voor een operatie krijgt van de behandelende arts, tot het moment van opname of operatie. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de daadwerkelijke wachttijden van de afgesloten behandelingen in de afgelopen drie maanden.
  Lees meer over de regeling verplichte publicatie wachttijden op de website van de NZa.

  * Behandelingen die niet tot verplichte publicatie wachttijden van de NZa behoren. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de actuele wachttijden.

Lees ook Toelichting wachtijden

Chirurgie (Heelkunde) HMC Antoniushove HMC Bronovo HMC Westeinde
Polikliniek
Algemeen 13 dagen 2 dagen 2 dagen
Behandeling
Operatieve behandeling navelbreuk (hernia umbilicalis) bij volwassenen - - -
Wachttijden in dagen. Laatste update: 22 sep 2021