Over een liesbreuk
Heeft u een liesbreuk? U kunt met een verwijzing van uw huisarts terecht op de polikliniek in HMC Bronovo en HMC Westeinde. Ons ervaren team helpt u snel en deskundig.
Snel en goed geïnformeerd
Is een liesbreukoperatie nodig? Dan krijgt u een afspraak voor het preoperatieve spreekuur. Dat kan vaak op dezelfde dag. Op dit spreekuur krijgt u alle belangrijke informatie over uw liesbreukoperatie.
Binnen 3 weken een liesbreukoperatie
Operaties vinden plaats in HMC Bronovo. Onze chirurgen doen 600 liesbreukoperaties per jaar. U treft dus altijd een ervaren en gespecialiseerd team.
Snel naar huis
Na de operatie kunt u meestal op dezelfde dag weer naar huis. Na 3 weken komt u terug op de polikliniek voor nacontrole.
Wat is een liesbreuk?
Een liesbreuk is een zwakke plek in de buikwand. De buikwand bestaat uit huid, spieren, vetweefsel en buikvlies. Bij een breuk zit er een zwakke plek in het weefsel onder de huid.
Door de zwakke plek in de buikwand komt het buikvlies en wat vetweefsel naar buiten. Soms komt er ook een deel van de darmen naar buiten. U voelt dan een bobbel op de plek van de breuk. Die bobbel kan groter worden als u staat, hoest of perst. Bij een liesbreuk zit de bobbel in een van de liezen. De liezen zitten op de grens tussen de onderbuik en de benen.
Wat zijn de klachten?
Mogelijke klachten zijn een zeurend, zwaar of branderig gevoel en/of pijn in de liesstreek. Soms zijn er echter geen klachten.
Operatie
De chirurg bespreekt met u of een operatie voor u de beste oplossing is. Bij de standaardoperatie sluit de chirurg de zwakke plek in de buikwand met een kunststof matje. Bij sommige mensen voert de chirurg echter een kijkoperatie uit.