Lichttherapie bij huidziekten: PUVA

Lichttherapie met UV-licht (ultraviolet licht) kan helpen bij huidaandoeningen als psoriasis en eczeem. Eén mogelijkheid is behandeling met UVA-licht, in combinatie met de stof psoraleen. Dit noemen we ook wel PUVA. Hieronder leest u daar meer over.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
088 979 44 03
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Buiten kantooruren
Hadoks
070 346 96 69

Locatie

Cijfers

Per jaar

Meer dan 10.000 poliklinische patiënten

Over lichttherapie bij huidziekten: PUVA

U krijgt binnenkort lichttherapie met UVA-licht, in combinatie met de stof psoraleen. Dit noemen we ook wel PUVA. Hieronder leest u hoe u zich hierop voorbereidt. Ook vertellen we u waar u na de behandeling rekening mee moet houden.

Wat is lichttherapie?

Lichttherapie gebruiken we voor de behandeling van sommige huidziekten. Bijvoorbeeld psoriasis, eczeem, vitiligo, overgevoeligheid voor zonlicht en lichen planus. Bij lichttherapie maken we gebruik van een bepaald deel van het zonlicht: het ultraviolette licht (UV-licht).
Wij behandelen u met het deel van het UV-licht dat UVA-licht heet. UVA-licht werkt alleen als u ook psoraleen krijgt. Dit is een stof die uw huid gevoelig maakt voor licht. De combinatie van UVA-licht met psoraleen noemen we ook wel PUVA. Meestal neemt u voor de behandeling een bad met psoraleen in het ziekenhuis.
Lichttherapie is trouwens iets anders dan “bestraling” of “radiotherapie”.

Afspraak maken

Uw afspraken maakt u via de doktersassistente van de polikliniek Dermatologie in HMC Antoniushove, HMC Bronovo of via het Dagbehandelingscentrum HMC Westeinde. Is er niet direct plek voor u? Dan zetten we u op een wachtlijst. We laten het u weten zodra er plek is.
Voor iedere patiënt reserveren we een bepaalde tijd voor lichttherapie. We vragen u daarom vriendelijk om op tijd op uw afspraak te komen. Dan kunnen we alle patiënten goed helpen.

Als u niet kunt komen

Kunt u niet komen op de afgesproken tijd? Bel dan zo snel mogelijk om uw afspraak te verzetten. U bereikt ons via telefoonnummer 088 979 44 03.

Voorbereiding op de behandeling

 • Schilfert uw huid erg? Dan moet u eerst zorgen dat de schilfers weggaan. Dit kan door de plekken met schilfers enkele dagen in te smeren met een vaselinezalf met de stof Salicyl. De dermatoloog schrijft deze zalf voor u voor als dat nodig is.
 • Mannen moeten tijdens de behandeling de geslachtsdelen beschermen door een string te dragen.
 • Lichaamsdelen waar geen lichttherapie nodig is, kunt u bedekken met kleding. LET OP: Draag bij iedere afspraak dezelfde kledingstukken. Als u bijvoorbeeld kortere kleding draagt dan bij een eerdere afspraak, dan kan uw huid verbranden.
 • Heeft u griep of koorts? Dan is het verstandig om in overleg met de doktersassistente te stoppen met uw behandeling tot u weer beter bent.
 • Van sommige medicijnen kunt u huiduitslag krijgen als u lichttherapie krijgt. Gebruikt u medicijnen? Bespreek dan met uw arts of u die gewoon kunt blijven gebruiken tijdens de lichttherapie.
 • Zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk zonlicht op uw huid komt in de periode dat u lichttherapie krijgt.
 • Smeer uw huid niet in vlak voor de lichttherapie. Anders kan uw huid verbranden.
 • Voor vrouwen geldt: u mag niet zwanger worden tijdens de periode dat we u behandelen met PUVA en tot drie maanden hierna. De medicijnen kunnen slecht zijn voor het ongeboren kind.
 • Voor mannen geldt: u mag geen kind verwekken tijdens de periode dat we u behandelen met PUVA. Ook hier is de reden dat de medicijnen slecht kunnen zijn voor het ongeboren kind.

De behandeling

Het bad

U meldt zich op de afgesproken tijd in HMC Westeinde. U gaat in het Dermatologisch Dagbehandelingscentrum in bad. Wij vullen het bad met psoraleen. U krijgt handdoeken en badjassen van ons voor na het baden.

Behandeling zelf

Tijdens de behandeling staat u in een gesloten cabine. U draagt een speciale bril die uw ogen beschermt. U krijgt deze bril van ons.

Iedere afspraak krijgt u een beetje langer lichttherapie dan bij de vorige afspraak. Zo zorgen wij ervoor dat uw huid niet verbrandt. Krijgt uw huid na de lichttherapie een lichtroze kleur? Dan duurt de behandeling precies lang genoeg. De lichtroze kleur is 48 uur na de lichttherapie weer weg.
De doktersassistente overlegt regelmatig met u tijdens de lichttherapie. Zo zorgen we ervoor dat de behandeling zo goed mogelijk gaat.

U krijgt twee tot drie keer per week een afspraak voor lichttherapie. Hoeveel afspraken u krijgt, hangt af van de huidziekte en hoe goed de behandeling werkt. Meestal krijgt u ongeveer 30 afspraken in totaal voor lichttherapie. U krijgt tussen de lichttherapie door regelmatig een afspraak met de dermatoloog. Deze arts controleert dan of alles goed gaat.

Na de behandeling

 • Tot ongeveer acht uur na het bad met psoraleen moet u zich aan een aantal leefregels houden:
  • Draag een zonnebril als u naar buiten gaat
  • Blijf zoveel mogelijk uit de zon
  • Ga niet te dicht bij het raam zitten.
   Deze leefregels gelden omdat u tot acht uur na het bad extra gevoelig bent voor zonlicht
 • Gebruik geen andere medicijnen zonder overleg met uw behandelend specialist en/of de medewerker van de PUVA. Anders kunt u last krijgen van bijwerkingen.
 • Drink geen alcohol. Anders kunt u last krijgen van bijwerkingen.

Bijwerkingen op korte termijn

Na een behandeling kan uw huid droog en een beetje rood zijn. Ook kunt u wat jeuk hebben. Dit is normaal. Bent u na een afspraak verbrand? Of blijft uw huid langer dan 24 uur rood? Neem dan contact op met de polikliniek Dermatologie.
Andere bijwerkingen kunnen zijn: extra haargroei op het lichaam, hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid.

Bijwerkingen op lange termijn

Als u lang in de zon bent en/of lang lichttherapie krijgt, dan kunt u huidkanker krijgen. Ook kan uw huid dan sneller oud worden. U krijgt bijvoorbeeld meer rimpels en pigmentvlekken. We controleren uw huid daarom regelmatig als u lichttherapie krijgt. Ook gebruiken we zo weinig mogelijk UV-licht. Het risico op huidkanker en het sneller oud worden van de huid is daardoor heel klein.

Vergoeding

Sommige ziektekostenverzekeringen vergoeden niet alle behandelingen van de lichttherapie. Het is verstandig om uw ziektekostenverzekeraar te vragen hoe dit in uw geval is.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Bel dan met de polikliniek Dermatologie. U bereikt ons via telefoonnummer 088 979 44 03.

Lichttherapie bij huidziekten: PUVA

Waarom HMC?

 • Team van ervaren dermatologen
 • Samenwerking met andere specialismen
 • Speciaal spreekuur voor verdachte plekjes
 • Speciaal spreekuur voor pigmentaandoeningen
 • Speciaal spreekuur voor spataderen
 • Gespecialiseerd in de behandeling van huidkanker