Laserbehandeling van het oog bij nastaar

U bent bij de oogarts geweest en krijgt een laserbehandeling van uw oog omdat u nastaar heeft. Op deze webpagina vindt u informatie over deze behandeling.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 29 30
ma t/m vr van 08.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 17.00 uur

info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl

Locatie

Cijfers

Ca. 27.000 patiënten per jaar
2.500 oogheelkundige ingrepen per jaar in onze eigen operatiekamer in HMC Bronovo

Over laserbehandeling van het oog bij nastaar

U bent bij de oogarts geweest en krijgt een laserbehandeling van uw oog omdat u nastaar heeft. Op deze webpagina vindt u informatie over deze behandeling.

Nastaar

Ongeveer tien procent van de aan staar geopereerde mensen krijgt nastaar. Nastaar is het troebel worden van de achterkant van het lenszakje waarin de kunstlens zich bevindt. Dit kan weken tot jaren na de staaroperatie ontstaan. Door de nastaar wordt het zicht slechter. De oogarts kan met een eenvoudige en pijnloze laserbehandeling de nastaar verwijderen.

Een laserbehandeling

Het woord laser is de Engelse afkorting van “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation”. Een laser zendt een heel dunne, felle en zuivere lichtstraal uit. Via een microscoop kan deze lichtstraal gericht worden om in het oog een brandplekje te geven of weefsel weg te snijden. Tijdens de laserbehandeling kan er een opening in het lenszakje gemaakt worden, waardoor u beter gaat zien. Laserstralen hebben niets te maken met röntgenstralen of radioactiviteit en zijn dus niet schadelijk voor uw gezondheid.

Voorbereiding

Wij raden u aan iemand mee te nemen die u na de behandeling naar huis kan begeleiden. U moet een half uur voor de behandeling aanwezig zijn.
De doktersassistente doet oogdruppels in uw oog om de pupil te verwijden. Het inwerken van de druppels duurt een half uur. U verblijft dan in de wachtkamer. Daarna roept de oogarts u binnen in de laserkamer. De oogarts verdooft uw oog met een oogdruppel.

Oogdruppels

Als u oogdruppels gebruikt, kunt u die voor en na de behandeling blijven gebruiken. U krijgt van de oogarts een recept voor Yellox of een andere ontstekingsremmende oogdruppel. U start drie dagen voor de laserbehandeling met twee keer per dag druppelen. U blijft dit doen tot een week na de laserbehandeling.

De behandeling

U neemt plaats op een stoel voor het laserapparaat en plaatst uw hoofd tegen een steun. Via een glazen lensje dat door de oogarts op het hoornvlies van het oog geplaatst wordt, worden laserstralen gericht op het kapsel van de kunstlens. Het plaatsen van het lensje op het oog is niet pijnlijk door de verdoving. De lens voorkomt dat u knippert met uw oog. Het laseren zelf is nagenoeg pijnloos. De behandeling duurt tien minuten.
Na de behandeling ziet u eerst nog wazig door het felle licht en de wijde pupil. U mag dan niet zelf autorijden. U kunt direct na de behandeling naar huis. Als u alleen bent gekomen, is het meestal prettig om even rustig te zitten en eventueel iets te drinken voor u naar huis gaat. Bij zonnig weer is het prettig een zonnebril te dragen na de behandeling.

de_laserbehandeling.png
De laserbehandeling

Na de behandeling

Na drie tot vier uur begint het gezichtsvermogen goed terug te komen. De volgende dag kijkt u nagenoeg gewoon. De meeste mensen hebben geen of weinig pijn na de laserbehandeling. Sommige mensen vinden het oog of hoofd na de behandeling toch gevoelig. U mag dan één of twee tabletten paracetamol 500 mg innemen. Het kan zijn dat u de eerste dagen een bewegende vlek in het beeld ziet. Mocht u na een week totaal geen verbetering van het gezichtsvermogen merken neemt u dan contact op met de polikliniek Oogheelkunde. DDe polikliniek Oogheelkunde is op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur via 088 979 29 30 uur via telefoonnummer 088 979 29 30.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) de polikliniek Oogheelkunde om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Dit kan van ma t/m vr van
08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur via 088 979 29 30. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht

Vragen

Als u na het lezen van deze webpagina nog vragen heeft, kunt u telefonisch contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde. De polikliniek Oogheelkunde is op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur via 088 979 29 30 uur via telefoonnummer 088 979 29 30.

’s Avonds en in het weekend kunt u in acute situaties bellen met telefoonnummer 088 979 79 00.

Laserbehandeling van het oog bij nastaar

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis