Laserbehandeling van het oog bij diabetes

U bent bij de oogarts geweest en krijgt een laserbehandeling van uw oog. Op deze webpagina vindt u informatie over de behandeling.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 29 30
ma t/m vr van 08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur

info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl

Locatie

Cijfers

Ca. 27.000 patiënten per jaar
2.500 oogheelkundige ingrepen per jaar in onze eigen operatiekamer in HMC Bronovo

Over laserbehandeling van het oog bij diabetes

U bent bij de oogarts geweest en krijgt een laserbehandeling van uw oog. Op deze webpagina vindt u informatie over de behandeling.

Diabetes en het oog

Diabetes (suikerziekte) kan leiden tot afwijkingen in het netvlies (diabetische retinopathie) waardoor deze beschadigt. Met een laserbehandeling is het mogelijk de beschadiging van het netvlies te vertragen of tot stilstand te brengen en zo het gezichtsvermogen zo goed mogelijk te houden. Afhankelijk van de aard van de afwijkingen zijn één of meerdere laserbehandelingen nodig. Aangezien de beschadiging van het netvlies door diabetes langere tijd kan doorgaan, kan het nodig zijn om later nog aanvullende behandelingen te doen.

Een laserbehandeling

Het woord laser is de Engelse afkorting van ‘Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation’. Een laser zendt een heel dunne, felle en zuivere lichtstraal uit. Via een microscoop kan deze lichtstraal gericht worden om in het oog een brandplekje te geven. Tijdens de laserbehandeling wordt een reeks brandpuntjes rondom de netvliesbeschadiging aangebracht. Na enkele dagen ontstaan op die plaatsen littekens. Laserstralen hebben niets te maken met röntgenstralen of radioactiviteit en zijn dus niet schadelijk voor uw gezondheid.

Voorbereiding

Wij raden u aan iemand mee te nemen die u na de behandeling naar huis kan begeleiden. U moet een half uur voor de behandeling aanwezig zijn.
De doktersassistente doet oogdruppels in uw oog waardoor uw pupil wijd wordt. Het inwerken van de druppels duurt een half uur. U verblijft dan in de wachtkamer. Daarna roept de oogarts u binnen in de behandelkamer. De oogarts verdooft uw oog met een oogdruppel.

de_laserbehandeling.png

De laserbehandeling

De behandeling

U neemt plaats op een stoel voor het laserapparaat en plaatst uw hoofd tegen een steun. Via een glazen lensje dat door de oogarts op het hoornvlies van het oog geplaatst wordt, worden laserstralen gericht op de afwijkingen aan het netvlies. Het plaatsen van het lensje op het oog is niet pijnlijk door de verdovingsdruppel. De lens voorkomt dat u knippert met uw oog. Het laseren zelf omschrijven de meeste mensen als een soort speldenprikken met af en toe een steek die ze ook achter het oog voelen. De behandeling duurt 10-20 minuten.
Na de behandeling ziet u eerst nog wazig door het felle licht en de wijde pupil. U mag dan niet zelf autorijden. U kunt direct na de behandeling naar huis. Als u alleen bent gekomen is het meestal prettig om even rustig te zitten en eventueel iets te drinken voor u naar huis gaat. Bij zonnig weer is het prettig een zonnebril te dragen na de behandeling.

Na de behandeling

Na 3 tot 4 uur begint het gezichtsvermogen goed terug te komen. De volgende dag kijkt u nagenoeg gewoon. Soms komt het voor dat u een paar dagen/weken een wazige plek of een slagschaduw ziet. Dit wordt langzamerhand minder en verdwijnt bijna altijd.

De meeste mensen hebben weinig pijn na de laserbehandeling. Sommige mensen vinden het oog of hoofd na de behandeling toch gevoelig. U mag dan 1 of 2 tabletten paracetamol 500 mg innemen.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) de polikliniek Oogheelkunde om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Dit kan op werkdagen van
08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur via telefoon 088 979 29 30.
In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden.
Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze webpagina nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde, van maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur via telefoon 088 979 29 30.

Laserbehandeling van het oog bij diabetes

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis