Laserbehandeling van het oog

Selectieve laser trabeculoplastiek (SLT)

U bent bij de oogarts geweest en krijgt een laserbehandeling van uw oog. Op deze webpagina vindt u informatie over deze behandeling.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 29 30
ma t/m vr van 08.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 17.00 uur

info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl

Locatie

Cijfers

Ca. 27.000 patiënten per jaar
2.500 oogheelkundige ingrepen per jaar in onze eigen operatiekamer in HMC Bronovo

Over laserbehandeling van het oog

U bent bij de oogarts geweest en krijgt een laserbehandeling van uw oog. Op deze webpagina vindt u informatie over deze behandeling.

Selectieve lasertrabeculoplastiek (SLT)

Een Selectieve lasertrabeculoplastiek (SLT) is een behandeling voor mensen die een te hoge oogdruk hebben. Met deze behandeling kan de oogarts de vochtafvoer van het oog vergroten door het afvoersysteem van het oogvocht met de laser wijder te maken.
Dit type laser veroorzaakt minimale hitte absorptie in de cellen. Hierdoor ontstaat er minder littekenweefsel dan het oude type laser (argon laser) en is er minimaal pijn.
Niet alle ogen zijn geschikt voor een SLT behandeling. De oogarts zal hierover adviseren.

Een laserbehandeling

Het woord laser is de Engelse afkorting van ‘Light Amplification bij Stimulated Emission of Radiation’. Een laser zendt een heel dunne, felle en zuivere lichtstraal uit. Via een microscoop kan deze lichtstraal gericht worden om in het oog een brandplekje te geven. De laser maakt kleine brandpuntjes in de buurt van het afvoersysteem van het oogvocht. Dit heet een trabekelsysteem. Door de laserbehandeling gaat het afvoersysteem van het oog beter en daalt de oogdruk.
Laserstralen hebben niets te maken met röntgenstralen of radioactiviteit. Ze zijn dus niet schadelijk voor uw gezondheid.

h0941_1.jpg

Risico’s

Een SLT-behandeling ondergaan is veiliger dan het gebruik van anti-glaucoomdruppels. Na de behandeling is er meestal een milde ontsteking in het oog. Bij 5 procent van de mensen kan de oogboldruk direct na de behandeling stijgen. Zij krijgen dan meestal medicatie, de ontsteking verdwijnt dan na 24 uur. Als de SLT behandeling onvoldoende werkt, zal de oogboldruk met druppels, tabletten of een operatie behandeld moeten worden. Dat laatste is echter maar heel zelden nodig.

Voorbereiding

U moet een half uur voor de behandeling aanwezig zijn. Wij raden u aan iemand mee te nemen die u na de behandeling naar huis kan begeleiden.
De doktersassistente doet oogdruppels in uw oog om de pupil nauwer te maken en de oogboldruk te verlagen. Het inwerken van de druppels duurt een half uur. U verblijft dan in de wachtkamer. Daarna roept de oogarts u binnen in de behandelkamer. De oogarts verdooft uw oog met een oogdruppel.

De behandeling

U neemt plaats op een stoel voor het laser apparaat en plaatst uw hoofd tegen een steun. Via een glazen lensje dat de oogarts op het hoornvlies van het oog plaatst, worden laserstralen gericht op het afvoersysteem. Het plaatsen van het lensje op het oog is niet pijnlijk door de verdoving. De lens voorkomt dat u knippert met uw oog. In de buurt van het afvoersysteem worden zo’, honderd laserpuntjes geplaatst. U zie t dan groene of rode lichtflitsen. De behandeling is soms een beetje pijnlijk. De duur van de behandeling is 10 tot 15 minuten per oog.
Na de behandeling ziet u eerst nog wazig door het felle licht. U mag zelf niet auto rijden. U kunt direct na de behandeling naar huis. Als u alleen bent gekomen is het meestal prettig om even rustig te zitten en eventueel iets te drinken voor u naar huis gaat. Bij zonnig weer is het prettig een zonnebril te dragen na de behandeling.

h0941_2.jpg

Resultaten

Een SLT-behandeling verlaagt de oogboldruk met ongeveer 30 procent na de eerste behandeling. Dit is vergelijkbaar met de meest krachtige anti-glaucoom druppels. Dit percentage ligt lager als u al anti-glaucoomdruppels gebruikt. Het drukverlagend effect van de SLT-behandeling duurt meestal 1 tot 5 jaar en in sommige gevallen langer. Bij tegenvallend resultaat is het mogelijk de SLT-behandeling te herhalen. Een SLT-behandeling zorgt bij 75 procent van de behandelde mensen voor druppelvrije periode van 3 jaar. De kans op glaucoomchirurgie na een SLT-behandeling is 0 procent, terwijl de kans na het starten met glaucoomdruppels 1,7 procent is.

Na de behandeling

Na 3 tot 4 uur begint het gezichtsvermogen goed terug te komen. De volgende dag ziet u nagenoeg hetzelfde als voor de behandeling. De meeste mensen hebben geen pijn na de laserbehandeling. Sommige mensen vinden het oog of hoofd na de behandeling gevoelig. U mag dan 1 of 2 tabletten paracetamol a 500 mg innemen.
Een uur na de behandeling meet de arts de oogboldruk. Als deze goed is mag u naar huis.

Controle

De oogarts verwacht u twee keer terug in het ziekenhuis: twee en acht weken na de laserbehandeling. Bij deze controles beoordeelt de oogarts of de laserbehandeling effect heeft gehad. Dit gebeurt door de oogdruk te meten en uw oog te controleren. Het kan één tot drie maanden duren voor de druk duidelijk is gedaald. Niet alle patiënten hebben na een laserbehandeling een lagere oogdruk. Als de laserbehandeling voor een verlaging van de oogdruk heeft gezorgd, kan het zijn dat u na een aantal jaren opnieuw een laserbehandeling nodig heeft.

Oogdruppels

U gaat door met de oogdruppels zoals u die altijd heef gebruikt, tenzij de oogarts aangeeft dat u met een of alle druppels mag stoppen.
U krijgt een recept mee voor een NSAID druppel. Deze druppel kunt u bij de apotheek halen en druppelen als het oog gevoelig is. Bij erge pijn moet u de oogarts bellen.

Alternatieven

Geen laser-, maar medicamenteuze behandeling. De oogarts zal dan waarschijnlijk oogdruppels voorschrijven om de oogboldruk te verlagen. Een ongecontroleerde oogboldruk kan tot gezichtsveldverlies en in zeldzame gevallen blindheid leiden.
De argon laser trabeculoplastiek (ALT) behandeling. De ALT laser veroorzaakt meer littekenvorming en is minder effectief bij weinig pigment in het afvoersysteem. Het is een ouder type laserbehandeling.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) de polikliniek oogheelkunde om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. De polikliniek Oogheelkunde is op werkdagen bereikbaar van ma t/m vr van 08.30 - 12.00 uur en van
13.00 - 16.30 uur. Telefoon 088 979 29 30. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Vragen

Als u na het lezen van deze webpagina nog vragen heeft dan kunt u bellen met de polikliniek oogheelkunde.
De polikliniek Oogheelkunde is op werkdagen bereikbaar van ma t/m vr van 08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur. Telefoon 088 979 29 30. Beide locaties ’s avonds en in het weekend, telefoon 088 97 97 900.

Laserbehandeling van het oog

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis