Laserbehandeling bij scheurtjes in het netvlies

U bent bij de oogarts geweest en krijgt een laserbehandeling in verband met scheurtjes in het netvlies. Op deze webpagina vindt u informatie over de behandeling.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 29 30
ma t/m vr van 08.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 17.00 uur

info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl

Locatie

Cijfers

Ca. 27.000 patiënten per jaar
2.500 oogheelkundige ingrepen per jaar in onze eigen operatiekamer in HMC Bronovo

Over laserbehandeling bij scheurtjes in het netvlies

U bent bij de oogarts geweest en krijgt een laserbehandeling in verband met scheurtjes in het netvlies. Op deze webpagina vindt u informatie over de behandeling.

Het netvlies

Het oog is een holle bal met een transparante voorkant, het hoornvlies. Hierdoor valt het licht naar binnen. Vervolgens gaat het door de pupil (de ronde opening in de iris), door de lens en door de glasvochtruimte die gevuld is met een heldere gelei (het glasvocht). Uiteindelijk komt het licht terecht op het netvlies. In het netvlies zitten staafjes en kegeltjes. Dit zijn cellen die de lichtprikkel omzetten in een elektrische prikkel. Deze prikkels worden via de oogzenuw naar de hersenen geleid en daar omgezet in een beeld.

h0940_jpg.png
Aanvankelijk zit het glasvocht vast aan het netvlies, maar met het ouder worden verandert de samenstelling van het glasvocht. Hierdoor trekt het zich geleidelijk terug van het netvlies.
Het netvlies is een heel dun en teer laagje. Bij het loskomen van het glasvocht kan er soms op een zwakke plek een gaatje of een scheur in dat dunne vliesje ontstaan. Vocht kan dan vanuit het glasvocht onder het netvlies lekken waardoor het netvlies loslaat. Wanneer men de symptomen tijdig herkent en er nog geen of weinig vocht onder het netvlies is gelekt, is het gaatje meestal nog vast te maken met behulp van een laserbehandeling. Een netvliesloslating wordt dan vaak voorkomen. Dit is een ernstige situatie die tot blindheid kan leiden.

Een laserbehandeling

Het woord laser is de Engelse afkorting van ‘Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation’. Een laser zendt een heel dunne, felle en zuivere lichtstraal uit. Via een microscoop kan deze lichtstraal gericht worden om in het oog een brandplekje te geven. Tijdens de laserbehandeling wordt een reeks brandpuntjes rondom de netvliesscheurtjes of -gaatjes aangebracht. Na enkele dagen ontstaan op die plaatsen littekens en is het netvlies als het ware ‘vastgelast’ op zijn onderlaag. Laserstralen hebben niets te maken met röntgenstralen of radioactiviteit en zijn dus niet schadelijk voor uw gezondheid.

Voorbereiding

Wij raden u aan iemand mee te nemen die u na de behandeling naar huis kan begeleiden. U moet een half uur voor de behandeling aanwezig zijn.
De doktersassistente doet oogdruppels in uw oog waardoor uw pupil wijd wordt. Het inwerken van de druppels duurt een half uur. U verblijft dan in de wachtkamer. Daarna roept de oogarts u binnen in de behandelkamer. De oogarts verdooft uw oog met een oogdruppel.

De behandeling

U neemt plaats op een stoel voor het laserapparaat en plaatst uw hoofd tegen een steun. Via een glazen lensje dat door de oogarts op het hoornvlies van het oog geplaatst wordt, worden laserstralen gericht op de afwijkingen aan het netvlies. Het plaatsen van het lensje op het oog is niet pijnlijk door de verdoving. De lens voorkomt dat u knippert met uw oog. Het laseren zelf omschrijven de meeste mensen als een soort speldenprikken met af en toe een steek die ze ook achter het oog voelen. De behandeling duurt 5-10 minuten.
Na de behandeling ziet u eerst nog wazig door het felle licht en de wijde pupil. Sommige patiënten krijgen na de behandeling een verband op het oog geplakt. U mag niet zelf autorijden. U kunt direct na de behandeling naar huis. Als u alleen bent gekomen is het meestal prettig om even rustig te zitten en eventueel iets te drinken voor u naar huis gaat. Bij zonnig weer is het prettig een zonnebril te dragen na de behandeling.

h0940_1.jpeg

De laserbehandeling

Na de behandeling

Na 3 tot 4 uur kunt u weer zien zoals u voor de laserbehandeling deed. Soms komt het voor dat u een paar dagen/weken een wazige plek of een slagschaduw ziet. Dit wordt langzamerhand minder en verdwijnt bijna altijd.
De meeste mensen hebben weinig pijn na de laserbehandeling. Sommige mensen vinden het oog of hoofd na de behandeling toch gevoelig. U mag dan 1 of 2 tabletten paracetamol 500 mg innemen.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) de polikliniek Oogheelkunde om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Dit kan op werkdagen van
08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur via telefoon 088 979 29 30.
In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Vragen

Als u na het lezen van deze webpagina nog vragen heeft, kunt u telefonisch contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde.
De polikliniek Oogheelkunde is op werkdagen bereikbaar van 08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur via telefoon 088 979 29 30 of mail info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl.

 

Laserbehandeling bij scheurtjes in het netvlies

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis