Laryngoscopie (kijkonderzoek) met biopten uit de keel

Op deze webpagina krijgt u informatie over een flexibele laryngoscopie (kijkonderzoek). Hierbij nemen we ook enkele biopten (stukjes weefsel) uit uw keel.

Afspraak en contact

088 979 18 90
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Afspraak en contact

088 979 18 90
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over laryngoscopie (kijkonderzoek) met biopten uit de keel

Op deze webpagina krijgt u informatie over een flexibele laryngoscopie (kijkonderzoek). Hierbij nemen we ook enkele biopten (stukjes weefsel) uit uw keel.

Wat is een flexibele laryngoscopie

Bij een flexibele laryngoscopie brengen we een flexibele slang in via uw neus. Met een kleine camera in deze flexibele slang kunnen we uw keel en stembanden bekijken. Ook halen we met een klein tangetje een paar stukjes weefsel uit uw keel of van uw stembanden. Zo’n stukje weefsel noemen we een biopt. Deze biopten kunnen we dan verder onderzoeken in het laboratorium. Bij de flexibele laryngoscopie bent u helemaal bij kennis. Wel krijgt u plaatselijke verdoving.

De flexibele laryngoscopie gebeurt op de polikliniek KNO. De KNO-arts voert dit onderzoek uit. Een keel-neus-oorarts (KNO-arts) houdt zich bezig met de behandeling van aandoeningen aan keel, neus en oren.

Wanneer vooraf contact opnemen?

Gebruikt u medicijnen? Of bent u overgevoelig voor verdovingsvloeistof of andere stoffen? Vertel dit dan voor het onderzoek aan uw KNO-arts. U bereikt hem of haar via telefoonnummer 088 979 18 90.

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Houdt u er dan rekening mee dat u hier tijdelijk mee moet stoppen. Dit heeft de KNO-arts al met u besproken tijdens een eerdere afspraak op de polikliniek.

Voorbereiding op het onderzoek

U mag vanaf 1,5 uur voor het onderzoek niet meer eten, drinken of roken.

Hoe gaat het onderzoek?

U gaat zitten in een stoel in de behandelkamer. Eerst stopt de KNO-arts gaasjes met verdovende vloeistof in uw neusgaten. Deze gaasjes blijven 5 tot 10 minuten zitten. Daarna haalt de arts ze uit uw neus.

De KNO-arts sprayt daarna verdovende vloeistof in uw keel. Deze vloeistof smaakt een beetje naar banaan. De arts vraagt u om de vloeistof 3 tellen in uw mond te houden. Daarna mag u de vloeistof doorslikken. Als uw keel goed verdoofd is, kan het zijn dat u een benauwd gevoel krijgt. Het voelt dan alsof iemand uw keel dichtknijpt. In werkelijkheid kunt u gewoon ademhalen. U hoeft zich dus geen zorgen te maken.

Hierna brengt de arts een dun slangetje in uw neus. Dit slangetje heet een flexibele scoop. Omdat uw neus verdoofd is, voelt u hier weinig van. Soms begint uw oog een beetje te tranen. Het kan ook zijn dat u een lichte irritatie voelt in uw neus.

De beelden van de kleine camera in het slangetje komen op een videoscherm. De KNO-arts kan uw keel en stembanden daardoor goed bekijken. De arts druppelt via de scoop ook nog wat extra verdovende vloeistof in uw keel.

De KNO-arts brengt via een zijkanaaltje in de flexibele scoop een nog kleiner slangetje in. Dit slangetje heet de biopteur. Aan de biopteur zit een klein tangetje. De arts zuigt via de flexibele scoop slijm weg. Hierdoor blijft uw keel droog en goed zichtbaar. Met het tangetje haalt de KNO-arts kleine stukjes weefsel uit uw keel of van uw stembanden.

Hierna haalt de arts de flexibele scoop voorzichtig uit uw keel en neus. Het onderzoek is klaar. De KNO-arts doet de stukjes weefsel in een potje. Dit potje gaat naar het laboratorium.

Na het onderzoek

Na het onderzoek zit u 15 minuten in de wachtruimte. Heeft u geen klachten? Dan mag u daarna naar huis.

Uw keel blijft nog 1 tot 2 uur verdoofd. Daardoor kunt u misschien een tijdje lastiger slikken. Het is daarom belangrijk dat u tot 1 uur na het onderzoek niet eet en drinkt. Anders verslikt u zich misschien. Neem voor u weer wilt eten en drinken eerst een paar slokjes water. Gaat het slikken nog lastig? Wacht dan nog even met eten en drinken.

U kunt nog een paar dagen last hebben van een keel die rauw aanvoelt. U mag paracetamol innemen tegen de pijn.

Wat zijn de risico’s?

Een complicatie is een medisch probleem dat soms gebeurt. Bij iedere ingreep is er kans op complicaties. Bij dit onderzoek is de kans hierop erg klein. Heel soms heeft iemand last van bloedingen op de plek waar we weefsel hebben afgenomen. Ook krijgt heel soms iemand hier een infectie. Heeft u last van deze complicaties? Neem dan meteen contact met ons op. U vindt de telefoonnummers achterin deze folder.

Wanneer krijgt u de uitslag?

De doktersassistente maakt op de dag van de flexibele laryngoscopie een controle afspraak met u. Deze afspraak is 1 week na het onderzoek. U krijgt tijdens de controle afspraak de uitslag van het weefselonderzoek.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze webpagina nog vragen? Of zijn er complicaties? Neem dan contact op met de polikliniek KNO via telefoonnummer 088 979 18 90. U kunt ook bellen met het verpleegkundig team hoofd-hals oncologie via telefoonnummer 088 979 31 63.

Heeft u een buiten kantooruren last van complicaties? Neem dan contact op met de Spoedeisende Hulp van HMC Westeinde via telefoonnummer 088 979 23 80.

Laryngoscopie (kijkonderzoek) met biopten uit de keel

Voordelen

Waarom HMC?

  • Ervaren, gespecialiseerde artsen
  • Nauwe samenwerking met neurologen, dermatologen, kaakchirurgen en logopedisten
  • Samenwerking met kindergeneeskunde
  • Haags/Leidse werkgroep hoofd-hals tumoren
  • Indien noodzakelijk consult op dezelfde werkdag
  • Speciaal spreekuur voor stemproblemen