Operatie laminectomie

Als u een stenose in uw nek of rug heeft en uw klachten zijn al meer dan 3 maanden erg hinderlijk of ernstig, dan kan een laminectomie helpen. Bij Neurospine, verbonden aan HMC, zijn we gespecialiseerd in het uitvoeren van de laminectomie. Onze neurochirurgen voeren deze operatie meer dan 175 keer per jaar uit, met succes.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Polikliniek Neurospine
088 979 70 07
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur
neurospine@haaglandenmc.nl

Polikliniek Neurochirurgie
088 979 43 65
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

Locatie

Cijfers

Gemiddeld aantal operaties afgelopen 5 jaar:
700 stenose en lage rughernia

Wat is een laminectomie

Het doel van een laminectomie is om meer ruimte te maken voor de beknelde zenuwen. De zenuwen worden bekneld in het wervelkanaal, dat wijder wordt gemaakt door het verwijderen van een of meer wervelbogen. Een laminectomie wordt ook wel een decompressie genoemd. Hierdoor verminderen uw klachten en de pijn.

Bij een stenose in de nek wordt meestal een laminectomie uitgevoerd. Bij een stenose in de rug wordt een laminectomie weinig meer toegepast. Tegenwoordig wordt vaak voor een interarcuaire kanaalverwijding gekozen, waarover u meer leest op deze pagina.

Bent u op zoek naar praktische informatie rond een operatie bij Neurospine? Bekijk dan deze pagina over een operatie bij HMC.

Laminectomie in de nek

De neurochirurg maakt aan de achterkant van de nek een snede van ongeveer twee tot vijf centimeter op de plaats waar de beknelling zit. De chirurg schuift de achterste nekspieren opzij zodat de wervelbogen en de doornuitsteeksels vrijkomen. Vervolgens verwijdert hij of zij de betreffende wervelbogen en daarna de gele ligamenten.

het wervelkanaal met de wervelboog

Het wervelkanaal met de wervelboog

De volgende stap is dat het ruggenmerg wordt vrijgelegd. Zo kan de chirurg kijken of er genoeg ruimte is gemaakt. Het merg wordt beschermd door een stevig vlies, de dura genoemd. Als het nodig is kunnen de tussenwervelgaten, ook wel foramina genoemd, ook nog wijder worden gemaakt om de uittredende zenuwen meer ruimte te geven. Soms wordt er een nekhernia waargenomen. Dan kan deze ook worden verwijderd.

Tot slot worden de nekspieren weer terug geschoven en aan elkaar gehecht. Deze spieren bieden nu voldoende bescherming aan het ruggenmerg. Daarna hecht de neurochirurg de huid, en soms laat hij of zij een wond-drain achter om bloed en vocht van de operatie af te voeren.

Laminectomie in de rug

De neurochirurg maakt een snede van ongeveer twee tot vijf centimeter over de lengte van de rug op de plaats waar de beknelling zit. De chirurg schuift de rugspieren opzij zodat de wervelbogen en de doornuitsteeksels vrij komen. Vervolgens verwijdert hij of zij de betreffende wervelbogen en vervolgens de gele ligamenten.

De volgende stap is dat het ruggenmerg wordt vrijgelegd. Zo kan hij kijken of er genoeg ruimte is gemaakt. Het merg wordt beschermd door een stevig vlies, de dura genoemd. Als het nodig is kunnen de foramina ook nog wijder worden gemaakt om de uittredende zenuwen meer ruimte te geven. Soms wordt hier een hernia waargenomen. Dan kan deze ook worden verwijderd.

Tot slot worden de spieren weer terug geschoven en aan elkaar gehecht. Deze spieren bieden nu voldoende bescherming aan het ruggenmerg. Daarna hecht de neurochirurg de huid, en soms laat hij of zij een wond-drain achter om bloed en vocht van de operatie af te voeren.

Gerelateerde aandoeningen

Op zoek naar informatie over andere klachten in en rond de wervelkolom? Bekijk ook de pagina's over:

Laminectomie, - operatie

Voordelen

 • Persoonlijke begeleiding en informatie op maat
 • Behandeling door een gespecialiseerd team
 • Zorg en behandeling van bewezen kwaliteit
 • Voor iedereen

Het team

foto van dr. M.P. Arts

dr. M.P. Arts

Neurochirurg

foto van I. van Beelen

I. van Beelen

Verpleegkundig specialist

foto van A. Kloet

A. Kloet

Neurochirurg

foto van dr. G.C.W. de Ruiter

dr. G.C.W. de Ruiter

Neurochirurg

foto van R. Walchenbach

R. Walchenbach

Neurochirurg

foto van J.F.C. Wolfs

J.F.C. Wolfs

Neurochirurg

foto van R. van Zijl

R. van Zijl

Physician assistant

Toon iedereen

Wachttijden in dagen

 • Wachttijd polikliniek algemeen
  De cijfers tonen de actuele wachttijden. Het aantal dagen tussen het moment dat een patiënt een afspraak maakt voor de polikliniek tot het moment dat de patiënt terecht kan.

 • Wachttijd behandeling
  Het aantal dagen tussen het moment dat de patiënt de indicatie voor een operatie krijgt van de behandelende arts, tot het moment van opname of operatie. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de daadwerkelijke wachttijden van de afgesloten behandelingen in de afgelopen drie maanden.
  Lees meer over de regeling verplichte publicatie wachttijden op de website van de NZa.

  * Behandelingen die niet tot verplichte publicatie wachttijden van de NZa behoren. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de actuele wachttijden.

Lees ook Toelichting wachtijden

Neurochirurgie HMC Antoniushove HMC Bronovo HMC Westeinde
Polikliniek
Algemeen 14 dagen - 14 dagen
Wachttijden in dagen. Laatste update: 12 sep. 2022