Wat is een laminectomie
Het doel van een laminectomie is om meer ruimte te maken voor de beknelde zenuwen. De zenuwen worden bekneld in het wervelkanaal, dat wijder wordt gemaakt door het verwijderen van een of meer wervelbogen. Een laminectomie wordt ook wel een decompressie genoemd. Hierdoor verminderen uw klachten en de pijn.
Bij een stenose in de nek wordt meestal een laminectomie uitgevoerd. Bij een stenose in de rug wordt een laminectomie weinig meer toegepast. Tegenwoordig wordt vaak voor een interarcuaire kanaalverwijding gekozen, waarover u meer leest op deze pagina.
Bent u op zoek naar praktische informatie rond een operatie bij Neurospine? Bekijk dan deze pagina over een operatie bij HMC.
Laminectomie in de nek
De neurochirurg maakt aan de achterkant van de nek een snede van ongeveer twee tot vijf centimeter op de plaats waar de beknelling zit. De chirurg schuift de achterste nekspieren opzij zodat de wervelbogen en de doornuitsteeksels vrijkomen. Vervolgens verwijdert hij of zij de betreffende wervelbogen en daarna de gele ligamenten.
Het wervelkanaal met de wervelboog
De volgende stap is dat het ruggenmerg wordt vrijgelegd. Zo kan de chirurg kijken of er genoeg ruimte is gemaakt. Het merg wordt beschermd door een stevig vlies, de dura genoemd. Als het nodig is kunnen de tussenwervelgaten, ook wel foramina genoemd, ook nog wijder worden gemaakt om de uittredende zenuwen meer ruimte te geven. Soms wordt er een nekhernia waargenomen. Dan kan deze ook worden verwijderd.
Tot slot worden de nekspieren weer terug geschoven en aan elkaar gehecht. Deze spieren bieden nu voldoende bescherming aan het ruggenmerg. Daarna hecht de neurochirurg de huid, en soms laat hij of zij een wond-drain achter om bloed en vocht van de operatie af te voeren.
Laminectomie in de rug
De neurochirurg maakt een snede van ongeveer twee tot vijf centimeter over de lengte van de rug op de plaats waar de beknelling zit. De chirurg schuift de rugspieren opzij zodat de wervelbogen en de doornuitsteeksels vrij komen. Vervolgens verwijdert hij of zij de betreffende wervelbogen en vervolgens de gele ligamenten.
De volgende stap is dat het ruggenmerg wordt vrijgelegd. Zo kan hij kijken of er genoeg ruimte is gemaakt. Het merg wordt beschermd door een stevig vlies, de dura genoemd. Als het nodig is kunnen de foramina ook nog wijder worden gemaakt om de uittredende zenuwen meer ruimte te geven. Soms wordt hier een hernia waargenomen. Dan kan deze ook worden verwijderd.
Tot slot worden de spieren weer terug geschoven en aan elkaar gehecht. Deze spieren bieden nu voldoende bescherming aan het ruggenmerg. Daarna hecht de neurochirurg de huid, en soms laat hij of zij een wond-drain achter om bloed en vocht van de operatie af te voeren.
Gerelateerde aandoeningen
Op zoek naar informatie over andere klachten in en rond de wervelkolom? Bekijk ook de pagina's over: