Voorste kruisbandreconstructie

De voorste kruisband bevindt zich in de knie. Als de voorste kruisband scheurt, dan kunnen we deze vervangen met een nieuwe kruisband. Dit heet een voorste kruisbandreconstructie.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Focuskliniek Orthopedie verpleegafdeling
088 979 80 81
Gesloten van vr 18.00 uur tot ma 07.00 uur

Is de afdeling gesloten? Bel dan bij dringende vragen of bij complicaties het ziekenhuis
088 979 79 00. Vraag naar de dienstdoende arts van de afdeling Orthopedie.

Spoedeisende Hulp (SEH) HMC Westeinde 088 979 23 80
Spoed, buiten kantooruren

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

Jaarcijfers 2019

Circa 3.500 operaties
19.000 nieuwe patiënten
153 voorste kruisbandreconstructies

Over de voorste kruisbandreconstructie

De voorste kruisband bevindt zich in de knie. Als de voorste kruisband scheurt, dan kunnen we deze vervangen met een nieuwe kruisband. Dit heet een voorste kruisbandreconstructie.

Wat is een voorste kruisbandreconstructie?

Oorzaak

De kruisbanden bevinden zich in de knie. Deze vangen schokken en stoten op bij het lopen en bewegen. De voorste kruisband zit midden in het kniegewricht. Deze voorkomt dat het onderbeen tijdens het bewegen naar voren schiet. 

 voorste_kruisbandreconstructie_fig1.png
Knie, gezien van voren (bron: zorgvoorbeweging.nl)

Klachten

De voorste kruisband kan scheuren bij het sporten of door een ongeluk. Dit voelt alsof er iets knapt in de knie. Als u een kruisband scheurt, is uw knie niet meer stabiel. U kunt dan zelfs door uw knie zakken.

Behandeling

Het is niet altijd nodig om een voorste kruisband te laten opereren. Vaak is fysiotherapie voldoende. Een operatie is pas nodig als de knie instabiel blijft. Een operatie kan ook nodig zijn als u een gescheurde meniscus heeft. De meniscus is een schijfje in de knie, gemaakt van zacht materiaal (kraakbeen) dat schokken en stoten opvangt bij het lopen en bewegen. Om een meniscus goed te laten genezen, is het belangrijk dat de voorste kruisband in orde is.

Voorbereiding

Preoperatief onderzoek

Vóór de operatie gaat u naar het preoperatieve spreekuur (POS). Daar spreekt u met de anesthesioloog. Deze arts zorgt voor de verdoving tijdens de operatie. De arts praat met u over uw gezondheid en bespreekt welke verdoving u gaat krijgen. De operatie gebeurt onder gehele verdoving (narcose) of een gedeeltelijke verdoving met een ruggenprik (spinaal). De ruggenprik kunnen we combineren met een slaapmiddel, zodat u weinig tot niets van de operatie merkt.

Van tevoren regelen

Elleboogkrukken
Na de operatie loopt u vier tot zes weken op elleboogkrukken. Dit zijn loopkrukken waarbij u steunt op uw handen. De krukken zijn verkrijgbaar bij een thuiszorgwinkel bij u in de buurt. Neem ze mee als u naar het ziekenhuis gaat voor de operatie. We raden aan om van tevoren alvast te oefenen met de krukken.

voorste_kruisbandreconstructie_fig2.png

Opvang thuis
Regel dat er iemand thuis is wanneer u thuiskomt na de operatie. Dat is prettig, omdat u dan met krukken loopt en rustig aan moet doen.

Vervoer
Na de operatie kunt u niet zelf met de auto naar huis rijden. Regel daarom van tevoren vervoer.

Medicijnen tegen pijn
Zorg dat u voldoende paracetamol in huis heeft.

Ruimzittende kleding
U krijgt na de operatie een drukverband om uw knie. Neem daarom ruimzittende kleding mee naar het ziekenhuis.

Bellen met de verpleegafdeling
Twee werkdagen voor uw opname belt de verpleegafdeling u tussen 14.00 en 16.00 uur op. Onze medewerker:

 • vraagt u of er geen veranderingen zijn in uw gezondheid sinds uw laatste bezoek aan het ziekenhuis
 • geeft u informatie over de gang van zaken op de afdeling
 • bespreekt met u of alles duidelijk is
 • vertelt u hoe laat we u op de afdeling verwachten

Opname

Nuchter

Het is belangrijk dat u voor de operatie nuchter bent. Dit betekent dat u vanaf 0.00 uur 's nachts niet mag eten en drinken. Lees ook de folder 'Voorbereiding op de Anesthesie' (zie onder aan deze pagina).

Thuis douchen

Neem thuis een douche voordat u naar het ziekenhuis gaat. Gebruik geen make-up, nagellak, zalfjes of crèmes.

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem de volgende zaken mee naar het ziekenhuis:

 • twee elleboogkrukken
 • uw medicijnen
 • ruimzittende kleding
 • stevige schoenen
 • een muntstuk van twee euro voor uw kluisje

Tijdstip

De opname is meestal op de dag van de operatie. Soms spreekt de arts een andere moment met u af.

Locatie

De opname is op de Focuskliniek Orthopedie, HMC Bronovo, afdeling Margriet, eerste etage, route 19.

Verpleegkundige

De verpleegkundige controleert samen met u uw gegevens en medicijngebruik. U gaat naar een kamer waar u zich kunt omkleden voor de operatie.

Door wie wordt u geopereerd?

U wordt geopereerd door de chirurg die u heeft gezien op de polikliniek of samen met een arts-assistent. Een arts-assistent is een afgestudeerde arts, die we in het HMC opleiden tot specialist of die in ons ziekenhuis ervaring opdoet. Arts-assistenten voeren ook zelfstandig (delen van) operaties uit. De medisch specialist is altijd eindverantwoordelijk voor de operatie.

Operatie

De verpleegkundige brengt u naar de holding. Dat is de ruimte waar we u voorbereiden op de operatie. De anesthesiemedewerker prikt een infuus in uw hand of arm. Via het infuus krijgt u vocht en medicijnen binnen. De medicijnen zorgen ervoor dat u geen infectie krijgt en dat u minder pijn voelt. U krijgt plakkers op uw borst, waarmee we uw hartritme meten. U krijgt een band om uw arm, waarmee we uw bloeddruk meten. We doen een dopje op uw vinger, waarmee we het zuurstofgehalte in uw bloed meten. Vervolgens krijgt u een verdoving.

Om de voorste kruisband te vervangen, gebruiken we pezen uit uw lichaam. Soms gebruiken we een pees van een donor. Uw orthopedisch chirurg bespreekt met u wat voor u de beste methode is.

De chirurg haalt één of twee van de drie pezen van uw buigspieren (hamstrings) weg, aan de binnenzijde van het bovenbeen. De chirurg kan er ook voor kiezen om een stukje pees weg te halen, dat zich net boven de knieschijf bevindt (quadricepspees). De pezen groeien na verloop van tijd weer terug. De plek waar de chirurg ze weghaalt, kan wel nog een tijdje gevoelig zijn.

U kunt ongeveer de helft van de operatie meekijken op een scherm.

 voorste_kruisbandreconstructie_fig3.png

 De nieuwe voorste kruisband zet de chirurg vast aan de buitenzijde van het bot. Dat gebeurt met schroeven of met kleine plaatjes.

 voorste_kruisbandreconstructie_fig4.png

Als u een gescheurde meniscus heeft, behandelt de chirurg deze vaak tijdens dezelfde operatie. U kunt u dan meekijken op een beeldscherm, als u een ruggenprik ter verdoving heeft gekregen. De orthopedisch chirurg legt u dan uit wat u op het scherm ziet.

Voor de operatie aan de meniscus maakt de chirurg aan de voorzijde van de knie twee sneetjes van ongeveer één centimeter. Vervolgens brengt de chirurg een dunne kijker (artroscoop) in de knie, die is aangesloten op een beeldscherm. Hierdoor kan de chirurg de knie van binnen goed bekijken. Als er een scheur in de meniscus zit, beoordeelt de chirurg of deze kan worden gehecht. Soms kan dat niet, omdat de scheur te klein is of omdat de kwaliteit van de meniscus niet goed genoeg is om te hechten. Dan verwijdert de chirurg het gescheurde deel van de meniscus. Tijdens de operatie spoelen we het gewricht voortdurend met een zoutwateroplossing.

De totale operatie duurt gemiddeld anderhalf tot twee uur.

Na de operatie

Na de operatie verblijft u ongeveer een uur op de uitslaapkamer. Als alles goed met u gaat, gaat u terug naar de afdeling. In totaal bent u vier tot vijf uur van de verpleegafdeling af. Voordat u het ziekenhuis verlaat, komt de fysiotherapeut bij u langs. Als het nodig is, maken we nog een röntgenfoto van de knie.

Uit bed

U mag uit bed als u weer voldoende gevoel heeft in uw benen. In de loop van de dag mag u weer gewoon eten en drinken. Vooral drinken is erg belangrijk. Voordat u het ziekenhuis verlaat, moet u hebben geplast. Als er geen bijzonderheden zijn, mag u dezelfde avond nog naar huis.

Medicijnen tegen pijn

U neemt pijnstillers in, zodat u na de operatie niet veel pijn heeft. Dit is beter voor het herstel. Na de operatie begint u met paracetamol, eventueel aangevuld met andere medicijnen. Voor thuis geven we een recept voor pijnstillers mee. Gedurende één week gebruikt u ook een antistollingsmiddel. Hiermee verkleint u de kans op een bloedstolsel (trombose).

Wond

Verwijder het drukverband na drie dagen. Plak de wondjes af met een pleister, als ze nog niet dicht zijn. Wanneer u het drukverband heeft verwijderd, mag u weer gewoon douchen. Ga de eerste drie weken nog niet in bad.

Revalidatie

Bij het verlaten van het ziekenhuis geven we u een programma mee voor uw revalidatie. Volg dit nauwkeurig op om zo goed mogelijk te herstellen. Na de revalidatie voelt de knie steviger aan. De kans dat u de knie verdraait, is dan een stuk kleiner. We adviseren om na de operatie twee keer per week fysiotherapie te volgen. Maak hiervoor zelf een afspraak met een fysiotherapeut bij u in de buurt, binnen vijf dagen na de operatie.

Herstel

Het herstel na een voorste kruisbandreconstructie duurt gemiddeld zes tot negen maanden. De nieuwe kruisband is minder sterk dan de oude. Daarom kan deze opnieuw scheuren. De kans hierop is groter bij sporten met veel onverwachte bewegingen en contact met andere spelers, zoals voetbal, handbal en basketbal.

Dagelijks leven

Houd rekening met het volgende:

 • Houd het geopereerde been de eerste week zoveel mogelijk hoog en gestrekt.
 • U loopt vier tot zes weken met krukken. Als de chirurg ook uw meniscus heeft gehecht, dan loopt u sowieso zes weken met krukken.
 • U mag het geopereerde been volledig gebruiken, voor zover de pijn dat toelaat.
 • Maak geen sprongen of draaibewegingen. De fysiotherapeut leert u wanneer en hoe u deze bewegingen weer kunt maken.
 • Leg geen kussen onder de knie, wanneer u ligt of met de benen languit zit. Als u dat wel doet, kunt u het been op den duur niet meer goed strekken.
 • U mag weer autorijden, zodra u weer normaal kunt lopen zonder krukken.
 • Overleg met de fysiotherapeut en de orthopedisch chirurg, wanneer u weer mag sporten.
 • Het moment waarop u weer aan het werk kunt, is hangt af van het soort ingreep en het werk dat u doet. Overleg hierover met de fysiotherapeut en de orthopedisch chirurg

Complicaties

Een complicatie is een extra medisch probleem dat zich voordoet. Bij iedere operatie bestaat de kans op een complicatie. Hieronder vindt u een overzicht van mogelijke complicaties.

Mogelijke complicaties bij een voorste kruisbandreconstructie zijn:

 • U krijgt een doof en/of tintelend gevoel naast het litteken en in het onderbeen. Dit kan langere tijd duren en eventueel niet volledig herstellen. Dit komt doordat de zenuw gekneusd is, omdat de chirurg de spierpezen heeft weggehaald. Dit heeft geen invloed op de functie van de knie.
 • Het litteken blijft gevoelig, vooral als u op uw knieën zit.
 • De knie wordt stijf, waardoor u deze niet meer goed kunt buigen of strekken.
 • U krijgt een langdurige, forse zwelling.
 • U krijgt een bloeding.
 • U krijgt een ontsteking van het kniegewricht.
 • U krijgt trombose of een longembolie. Er ontstaat dan een bloedstolsel dat een ader in uw been verstopt. Om dit te voorkomen, neemt u één week een antistollingsmiddel.

Wanneer moet u meteen contact opnemen met HMC?

Neem meteen contact op met uw behandelaar als:

 • de hele knie dik wordt en/of meer pijn gaat doen
 • de knie warm aanvoelt en/of rood wordt
 • u niet meer op het been kunt staan, terwijl u dit eerder wel kon
 • het onderbeen dik, rood en pijnlijk wordt

Controle

Enkele dagen na de operatie neemt de verpleegkundige van de Focuskliniek contact met u op en vraagt hoe het met u gaat.

Oefeningen

Oefening 1

 • Ga zitten op een stoel of op tafel.
 • Ondersteun het geopereerde been met het goede been.
 • Buig de knie rustig, waarbij u het geopereerde been blijft ondersteunen.
 • Herhaal dit tien keer.

 voorste_kruisbandreconstructie_fig5.png

 Oefening 2

 • Ga op uw rug liggen, op de grond of op bed.
 • Met de hiel van het geopereerde been schuift u over de grond, waardoor de knie buigt.
 • De hiel blijft gedurende de beweging aan de grond.
 • Herhaal dit tien keer.

 voorste_kruisbandreconstructie_fig6.png

Oefening 3

 • Ga op uw rug liggen op de grond of op bed.
 • Til het geopereerde been gestrekt op.
 • Herhaal dit tien keer.

 voorste_kruisbandreconstructie_fig8.png

Oefening 4

 • Ga zitten op een stoel.
 • Schuif met de voet van het geopereerde been over de grond, waardoor de knie buigt.
 • De voet blijft gedurende de beweging aan de grond.
 • Herhaal dit tien keer.

 voorste_kruisbandreconstructie_fig10.png

Oefening 5

 • Ga staan, met het goede been voor en het geopereerde been achter.
 • De hiel van het geopereerde been blijft aan de grond en de voet staat recht, waardoor de kuit oprekt.
 • Houd dit drie keer twintig seconden vast.

voorste_kruisbandreconstructie_fig12.png

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen over de operatie? Of heeft u vragen over uw medische situatie? Bel dan met de Focuskliniek Orthopedie.

Heeft u een smartphone? Dan kunt u de Patient Journey App downloaden. Deze is gratis op zowel de Google Playstore als de Apple Appstore. In de app begeleiden we u stap voor stap door het zorgproces voor het plaatsen van de voorste kruisbandreconstructie.

We willen graag dat iedereen onze patiënten informatie begrijpt. Heeft u een opmerking over de tekst hierboven? Mail deze dan naar nhouben@haaglandenmc.nl. Dank u wel voor uw feedback!

Kruisbandreconstructie, voorste

Waarom HMC?

 • Uw eigen behandelend arts met ruime ervaring
 • Persoonlijke begeleiding
 • Alle specialisten en voorzieningen onder één dak

Het team

foto van dr. E.R.A. van Arkel

dr. E.R.A. van Arkel

Orthopedisch chirurg

foto van dr. A.R. Deenik

dr. A.R. Deenik

Orthopedisch chirurg

foto van P.H.C. den Hollander

P.H.C. den Hollander

Orthopedisch chirurg / Chief Medical Information Officer (CMIO)

foto van J.W.A. Swen

J.W.A. Swen

Orthopedisch chirurg

Wachttijden in dagen

 • Wachttijd polikliniek algemeen
  De cijfers tonen de actuele wachttijden. Het aantal dagen tussen het moment dat een patiënt een afspraak maakt voor de polikliniek tot het moment dat de patiënt terecht kan.

 • Wachttijd behandeling
  Het aantal dagen tussen het moment dat de patiënt de indicatie voor een operatie krijgt van de behandelende arts, tot het moment van opname of operatie. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de daadwerkelijke wachttijden van de afgesloten behandelingen in de afgelopen drie maanden.
  Lees meer over de regeling verplichte publicatie wachttijden op de website van de NZa.

  * Behandelingen die niet tot verplichte publicatie wachttijden van de NZa behoren. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de actuele wachttijden.

Lees ook Toelichting wachtijden

Orthopedie - Focuskliniek HMC Antoniushove HMC Bronovo HMC Westeinde
Polikliniek
Algemeen 36 dagen 28 dagen 29 dagen
Behandeling
Kijkoperatie knie (meniscus) - 45 dagen -
Totale knieoperatie - 90 dagen -
Meniscus en/of kniebandoperatie - 90 dagen -
Wachttijden in dagen. Laatste update: 24 juni 2022