Knie kijkoperatie (meniscus)

U hebt pijn in de knie door een scheur of scheurtje in de meniscus. Dat belemmert u in uw dagelijks leven. Bij de Focuskliniek Orthopedie zijn wij gespecialiseerd in kijkoperaties (artroscopie) van de knie. Onze orthopeden helpen u snel van uw klachten af.

Afspraak & contact

Focuskliniek Orthopedie
088 979 24 45

ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

 

Poliklinieken

Toon overige locaties

Cijfers

Circa 3.500 operaties
19.000 nieuwe patiënten
700 protheses
230 kruisbandoperaties
650 meniscusoperaties

Wat is een kijkoperatie aan de knie?

kijkoperatie knie meniscus

Bij een kijkoperatie aan de knie (artroscopie) brengt de orthopedisch chirurg via een klein sneetje een buisje met een minicamera in uw knie. Op een scherm kan hij in de knie kijken. Via een tweede sneetje krijgt u vloeistof in uw knie. Hierdoor zet het gewricht iets uit en is er ruimte voor behandeling. Als meniscusletsel bij een kijkoperatie wordt gevonden, kan het vaak direct worden behandeld. De kijkoperatie gebeurt onder algehele of plaatselijke verdoving. Wij bespreken met u welke vorm van verdoving het beste voor u is.

Oorzaak van knieklachten door de meniscus?

De meniscus is een schokdemper in de knie. Iedere knie heeft er twee: een binnenmeniscus en een buitenmeniscus. Een scheur of scheurtje in de meniscus kan ontstaan door de knie te verdraaien. Bij ouderen kan de meniscus makkelijker beschadigen. Meniscusscheuren treden ook op bij jonge volwassenen, meestal tijdens het sporten. De naam voetbalknie staat voor een scheur in de binnen- of buitenmeniscus.

Plek van de meniscus in de knie en voorbeelden van scheurtjesgescheurde meniscus

Plek van de meniscus in de knie en voorbeeld van scheurtjes

Wat zijn de klachten aan de knie?

 • Pijn
 • Zwelling / opgezwollen knie
 • Slotklachten (blokkering van de knie / knie kan geen vloeiende beweging maken)

Hoe weet u dat u een gescheurde meniscus heeft?

Voor een diagnose en behandeling van kniekklachten kunt u met een verwijzing van uw specialist direct terecht bij de Focuskliniek Orthopedie. De orthopeed bespreekt uw klachten en onderzoekt uw knie. Als er nog onderzoek nodig is, dan plannen we dat zoveel mogelijk op dezelfde dag.

Bij knieklachten doen wij de volgende onderzoeken:

 • Lichamelijk onderzoek
 • MRI-scan

 orthopedisch chirurg swen j w a ah br wz 4779 20170412J.W.A. Swen

"Mijn werk draait in de eerste plaats om de patiënt die weer goed wil bewegen. Als meniscusletsel bij een kijkoperatie (artroscopie) wordt gevonden, kan het vaak direct worden behandeld. Tijdens de eerste afspraak prikken we samen met de patiënt vaak meteen een datum voor de operatie".

J.W.A. Swen, Orthopedisch chirurg

Bekijk de waardering van Dr. Swen ZorgkaartNederland


 

Behandeling van knieklachten

De orthopedisch chirurgen van de Focuskliniek zijn gespecialiseerd in de behandeling van knieklachten. Per jaar doen zij meer dan 600 kijkoperaties aan de meniscus. En met succes. De meeste mensen zijn zo'n 6 weken na de operatie weer volop in beweging. We bieden deze zorg aan voor iedereen, dus ook voor u.

De wachttijd voor een kijkoperatie is gemiddeld 2 weken. Operaties vinden altijd plaats op de locatie HMC Bronovo. Kort na de operatie start de revalidatie, zelfs op vrijdagavond. Zo kunt u zo snel mogelijk weer naar huis.

Voor iedereen

Bij de Focuskliniek Orthopedie is iedereen welkom: ook patiënten met hartklachten, overgewicht of van hoge leeftijd. Dat kan omdat we onderdeel zijn van een groot ziekenhuis en zo alle faciliteiten direct bij de hand hebben.


orthopedisch chirurg van arkel e r a ah br wz 2343 20170322

E.R.A. van Arkel

"Sporters zijn gefocust op een snelle 'return-to-sports'. Daarom vind ik de nauwe samenwerking met de afdeling Sportgeneeskunde binnen het ziekenhuis belangrijk. Dit is uniek in Nederland. Zo kunnen we mensen snel en goed begeleiden in hun terugkeer naar de sport"

Dr. E.R.A. van Arkel, orthopedisch chirurg

Bekijk de waardering van Van Arkel op ZorgkaartNederland


 

Afspraak maken

Met een verwijzing van uw huisarts, kunt u een afspraak maken met de Focuskliniek Orthopedie.

Knie kijkoperatie (meniscus)

Waarom HMC?

 • Binnen 1 week een eerste afspraak
 • Op 1 dag diagnose en behandelplan
 • Behandeling door top specialisten
 • Speciaal spreekuur voor mensen met knieklachten
 • Persoonlijke benadering en informatie op maat
 • Een eigen behandelend arts
 • Onderdeel van een groot ziekenhuis

Het team

foto van dr. E.R.A. van Arkel

dr. E.R.A. van Arkel

Orthopedisch chirurg

foto van dr. A.R. Deenik

dr. A.R. Deenik

Orthopedisch chirurg

foto van P.H.C. den Hollander

P.H.C. den Hollander

Orthopedisch chirurg

foto van S.B. Keizer

S.B. Keizer

Orthopedisch chirurg

foto van K.J. du Pré

K.J. du Pré

Orthopedisch chirurg

foto van J.W.A. Swen

J.W.A. Swen

Orthopedisch chirurg

foto van dr. P. van der Zwaal

dr. P. van der Zwaal

Orthopedisch chirurg

Toon iedereen

Folders

Patiënt aan het woord

Marco Notting
“Ik was binnen 6 uur het ziekenhuis in en uit. Inclusief een meniscusoperatie. Dan sta je wel even te kijken. Zo snel! Daarom was ik ook heel blij met de nazorg. Ik kreeg de volgende dag een telefoontje van een verpleegkundige. Ze informeerde hoe het ging en ik kon al m’n vragen kwijt. Een week en een maand later belde ze weer. Inmiddels is de operatie zo’n 5 weken geleden. Het gaat goed met mijn knie. Volgende week kan ik weer autorijden en mijn dochter naar paardrijles brengen.” Marco Notting
Marco Notting

Wachttijden in dagen

 • Wachttijd polikliniek algemeen
  De cijfers tonen de actuele wachttijden. Het aantal dagen tussen het moment dat een patiënt een afspraak maakt voor de polikliniek tot het moment dat de patiënt terecht kan.

 • Wachttijd behandeling
  Het aantal dagen tussen het moment dat de patiënt de indicatie voor een operatie krijgt van de behandelende arts, tot het moment van opname of operatie. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de daadwerkelijke wachttijden van de afgesloten behandelingen in de afgelopen drie maanden.
  Lees meer over de regeling verplichte publicatie wachttijden op de website van de NZa.

  * Behandelingen die niet tot verplichte publicatie wachttijden van de NZa behoren. Deze wachttijd wordt bepaald op basis van de actuele wachttijden.

Lees ook Toelichting wachtijden

Orthopedie - Focuskliniek HMC Antoniushove HMC Bronovo HMC Westeinde
Behandeling
Kijkoperatie knie (meniscus) - 35 dagen -
De wachttijden worden i.v.m. maatregelen vanwege het coronavirus mogelijk niet correct weergegeven. Kijk voor de actuele informatie over corona op ons liveblog > www.haaglandenmc.nl/coronavirus