Kloofje in de anus

Deze wepagina geeft u informatie over een kloofje in de anus en de behandelingsmogelijkheden hiervoor. Het is goed om u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier beschreven. Uw arts zal dit dan met u bespreken.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove 088 979 42 86
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

HMC Bronovo en
HMC Westeinde 088 979 43 59
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

HMC Gezondheidscentrum Wassenaar 088 979 43 59
ma t/m vr van 08.00 - 16.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

Per jaar:

600 liesbreukoperaties
600 galblaasoperaties
1.450 botbreuken
520 borstoperaties
373 darmoperaties
120 long- en luchtwegoperaties

Over kloofje in de anus

Deze wepagina geeft u informatie over een kloofje in de anus en de behandelingsmogelijkheden hiervoor. Het is goed om u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier beschreven. Uw arts zal dit dan met u bespreken.

Wat is een kloofje in de anus?

Een kloofje is een soort scheurtje in de anus. Waarom het kloofje ontstaat en waarom juist op bepaalde voorkeursplaatsen in de anus, is nog niet precies duidelijk. Mogelijk heeft het te maken met een soort kramp van een deel van de kringspier. Deze kramp kan weer tot pijn leiden. Onbewust houdt u hierdoor ontlasting op. Dit heeft tot gevolg dat de ontlasting hard wordt en een scheurtje in de anus maakt. Bij iedere stoelgang scheurt het kloofje weer open. Het blijft op die manier bestaan. Een kloofje leidt meestal tot een scherpe pijn tijdens of na de stoelgang en gaat vaak gepaard met wat bloedverlies.

Diagnose en onderzoek

Meestal zijn de klachten zo duidelijk dat alleen lichamelijk onderzoek nodig is. Bij het lichamelijk onderzoek zal de arts de anus inspecteren. Hij zal de anus wat moeten spreiden om het kloofje te kunnen ontdekken.

Door wie wordt u behandeld?

U wordt behandeld door de chirurg die u heeft gezien op de polikliniek, een collega-chirurg of een arts-assistent. Een arts-assistent is een afgestudeerde arts, die we in het HMC opleiden tot specialist of die in ons ziekenhuis ervaring opdoet. Arts-assistenten voeren ook zelfstandig (delen van) behandelingen uit. De medisch specialist is altijd eindverantwoordelijk voor de behandelingen. Door verschillende artsen in te zetten, kunnen we de behandelingen beter plannen. Zo houden we de wachttijden zo kort mogelijk. Wilt u liever dat de arts die u op de polikliniek heeft gezien, de behandeling uitvoert? Laat dit dan weten aan de arts of het Opnamebureau.

Behandeling

Meestal is een kloofje in de anus op een eenvoudige manier te behandelen. In de eerste plaats zal de stoelgang zacht gehouden moeten worden. Daarvoor moet u voldoende plantaardige vezels (zemelen, bruinbrood) eten en veel water (zo’n 1½ liter extra per dag) drinken. Daarnaast kan de arts u medicijnen voorschrijven om de stoelgang zacht te houden; bijvoorbeeld poeders van plantaardige vezels of een drankje.

Vervolgens vindt een van de volgende aanvullende behandelingen plaats:

  • Lange tijd was de eerste keuze van behandeling een bloedvatverwijdende zalf (isosorbidedinitraat ISDN). Die moet u regelmatig aanbrengen op het kloofje in de anus. Een mogelijke bijwerking van dit zalfje is dat het hoofdpijn kan geven. Bij het merendeel van de patiënten is het lichaam na één of twee dagen gewend aan deze bijwerking en verdwijnt de hoofdpijn weer. U moet deze behandeling ongeveer drie maanden voortzetten voordat u het definitieve resultaat kan beoordelen.
  • Recentelijk is aangetoond dat behandeling met een kringspierverslappende crème minstens net zo goed werkt. Omdat deze crème veel minder bijwerkingen heeft, verdient het de voorkeur om hiermee te beginnen. Ook deze crème (diltiazem, Tildiem) moet u minstens zes tot acht weken lang elke dag aanbrengen. Meestal merkt u pas na vier tot vijf weken de eerste effecten van deze crème.
  • Hetzelfde kringspierverslappende effect kan worden bereikt met een injectie met Botox in de kringspier. Deze behandeling is even succesvol als de behandeling met crème. Het resultaat merkt u echter veel sneller: al na enkele dagen. Het nadeel is dat deze injecties pijnlijk zijn. Ze worden daarom vaak onder narcose of met een ruggenprikverdoving gegeven op de operatiekamer. Er kan voor gekozen worden om het kloofje tijdens de ingreep ook schoon te maken. Dit bevordert het genezingsproces.

Verdwijnen de klachten niet door de bovenstaande maatregelen? Dan kan een operatie verlichting geven. De bedoeling van de operatie is om de verhoogde spanning in een deel van de sluitspier te verminderen. Dat kan door middel van een laterale interne sfincterotomie (LIS). Hierbij wordt via een klein operatiewondje naast de anus het binnenste deel van de sluitspier aan de zijkant ingeknipt. Het operatiewondje wordt opengelaten om het risico van een infectie zo klein mogelijk te houden.

Mogelijke complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is er ook bij deze operatie de normale kans op complicaties van een operatie aanwezig. De ingrepen vinden plaats in een bloedvatrijk gebied. Daarom kan na de behandeling wat bloedverlies optreden.

Bij de operatie wordt een deel van de sluitspier ingeknipt om de verhoogde spanning in een deel van de sluitspier te verminderen. Dit kan in de periode na de operatie leiden tot enig verlies van controle over de sluitspier. Dit kan betekenen dat u vaker winden laat en wellicht ook vocht verliest. Deze klachten zijn meestal van tijdelijke aard. In een klein aantal gevallen kan dit controleverlies blijvend zijn. U kunt de klachten verminderen door de kringspier bewust aan te spannen wanneer u een windje of wat vocht voelt aankomen. Dit aanspannen gaat normaal gesproken moeiteloos en bijna onbewust. U moet dus uw kringspier (tijdelijk) wat meer bewust gaan beheersen.

Na de operatieve behandeling

Opvallend is dat de pijnklachten na een operatie meestal sterk verminderd of zelfs direct verdwenen zijn. Na de ingreep moet u de stoelgang zacht houden. Meestal krijgt u een recept voor medicijnen mee naar huis die u daarbij helpen.

Na de behandeling zal de anus bedekt zijn met een gaasje. Ook voor gaasjes krijgt u meestal een recept mee. Bij pijn kunt u pijnstillers zoals paracetamol gebruiken. Deze zijn te koop bij de apotheek of drogist. Ook een warm zitbad kan de pijn tijdelijk verlichten.

Het is verstandig om het anale gebied goed schoon te houden. Doe dit zeker na de stoelgang, maar ook tussendoor. Twee keer per dag is meestal voldoende. Met de douche kunt u het gebied makkelijk schoonspoelen.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze webpagina nog vragen? Aarzelt u dan niet om contact op te nemen met polikliniek Heelkunde. De polikliniek is van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 088 979 43 59.

Kloofje in de anus

Waarom HMC?

Gespecialiseerd in:

  • borstkankeroperaties
  • (endel)darmkankeroperaties
  • operaties bij verwondingen (trauma’s)
  • longoperaties
  • operaties van de bloedvaten (vaatchirurgie)
  • snelle behandeling: liesbreuk, galblaas en aambeien