Kinderen met een mononier

Heeft uw kind maar één nier? Of heeft u kind maar één nier die (goed) werkt? Dan zeggen we ook wel dat uw kind een mononier heeft. Hieronder leest u meer over wat dit betekent voor uw kind.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 23 30
ma t/m vr van 08.30 – 16.30 uur

Locatie

Cijfers

Jaarcijfers ziekenhuisbreed

35.043 opgenomen patiënten
18.453 dagbehandelingen
188.013 verpleegdagen
87.012 SEH-bezoeken
329 medisch specialisten

Over kinderen met een mononier

Heeft uw kind maar één nier? Of heeft u kind maar één nier die (goed) werkt? Dan zeggen we ook wel dat uw kind een mononier heeft. ‘Mono’ betekent namelijk ‘één’.

Hieronder leest u meer over wat dit betekent voor uw kind. Ook geven we u informatie over hoe we uw kind onderzoeken en begeleiden.

Gevolgen van een mononier

Bij een mononier is er één nier die het nog wel goed doet. Die goede nier (de mononier) gaat extra hard werken. De mononier doet eigenlijk alles wat normaal gesproken twee nieren doen. Het kan zijn dat uw kind er daardoor weinig van merkt dat het maar één goede nier heeft.

Het is wel belangrijk om in de gaten te blijven houden hoe goed de mononier werkt. Zeker zolang uw kind nog groeit. Uw kind maakt als het groeit namelijk steeds meer afvalstoffen aan. De goede nier moet die afvalstoffen verwerken. Daarvoor moet de mononier meegroeien met het groter wordende lichaam van uw kind.
Doordat de goede nier harder werkt, kan deze overbelast raken. Daardoor kan uw kind last krijgen van hoge bloeddruk (hypertensie). Ook kan uw kind dan veel eiwitten verliezen via de urine. Door de hoge bloeddruk en het verlies van de eiwitten kan de nier beschadigd raken. De nier werkt dan niet meer goed.

Een overbelaste nier komt gelukkig maar weinig voor. Krijgt uw kind er last van? Dan zullen we uw kind vaak medicijnen geven die de nieren beschermen en de bloeddruk lager maken.

Onderzoeken

Dachten we al voor de geboorte dat uw kind misschien een mononier heeft? Dan maken we na de geboorte een echo van de nier(-en) van uw kind. Een echo is een onderzoek met geluidsgolven. Hiermee kunnen we kijken hoe groot de nier of de nieren van uw kind zijn en welke vorm ze hebben. We kunnen op een echo niet zien hoe goed de nieren werken. Soms onderzoeken we dit na de geboorte van uw kind op een andere manier, maar dat is niet altijd nodig.

Controle afspraken

Kinderen met een mononier hebben als ze groeien meer risico op:

 • hoge bloeddruk
 • het verlies van eiwitten via de urine
 • een nier die minder goed werkt

We onderzoeken daarom regelmatig hoe goed de nier van uw kind werkt. Dit doen we door de bloeddruk van uw kind te meten. Ook controleren hoeveel eiwitten er zitten in zijn of haar urine. Soms onderzoeken we verder het bloed van uw kind. Ook op deze manier kunnen we kijken hoe goed de nier van uw kind werkt. Dit onderzoek zullen we vaker doen als uw kind in de puberteit komt. Het risico dat de nier minder goed werkt, wordt dan namelijk iets groter. Af en toe maken we verder een echo van de nier. Daarmee kunnen we onderzoeken of de mononier genoeg groeit.

U kind krijgt in de eerste 2 jaar van zijn/haar leven het vaakste een controle afspraak. De kinderen zelf en de mononier groeien dan namelijk snel. Daarna krijgt uw kind minder controle afspraken. Uw arts zal u vertellen hoe vaak de controles nodig zijn.

Adviezen bij een mononier

Uw kind kan opgroeien als ieder ander kind als het maar één (goede) nier heeft. Hij of zij hoeft geen speciaal dieet te volgen. Wel is het verstandig dat uw kind niet te zout eet. Doe daarom geen extra zout bij het eten. Het Voedingscentrum heeft adviezen over zout en natrium die ook interessant voor u kunnen zijn.
Uw kind kan alle sporten doen. Onderzoek uit 2006 heeft laten zien dat kinderen namelijk bijna nooit schade aan hun nieren krijgen door het sporten.

Kinderen met een mononier

Waarom HMC?

 • Polikliniek in de buurt
 • Vaak vaste kinderarts
 • Zorg voor kind en ouders
 • Pedagogische zorg op de afdeling
 • Speciale spreekuren
 • Kennismaking vooraf bij opname
 • Mogelijkheid te overnachten
 • Samenwerking met academische ziekenhuizen