Kijkoperatie aan de knie

De meniscus is een schijfje in de knie. Een meniscus bestaat uit speciaal weefsel, dat verend, vezelig en elastisch is. Dit weefsel vormt een soort stootkussen, dat schokken opvangt en zo het kraakbeen beschermt. Soms raakt de meniscus beschadigd en is een operatie nodig.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Focuskliniek Orthopedie verpleegafdeling
088 979 80 81
Gesloten van vr 18.00 uur tot ma 07.00 uur

Is de afdeling gesloten? Bel dan bij dringende vragen of bij complicaties het ziekenhuis
088 979 79 00. Vraag naar de dienstdoende arts van de afdeling Orthopedie.

Spoedeisende Hulp (SEH) HMC Westeinde
088 979 23 80
Spoed, buiten kantooruren

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

Circa 3.500 orthopedische operaties

19.000 nieuwe patiënten Orthopedie

8,6 voor patiënttevredenheid verpleegafdeling Focuskliniek

Over de kijkoperatie aan de knie

De meniscus is een schijfje in de knie. Een meniscus bestaat uit speciaal weefsel, dat verend, vezelig en elastisch is. Dit weefsel vormt een soort stootkussen, dat schokken opvangt en zo het kraakbeen beschermt. Soms raakt de meniscus beschadigd en is een operatie nodig.

Wat is een beschadigde meniscus?

Oorzaak

Er zit een meniscus aan de linkerkant en aan de rechterkant van de knie. De meniscus vangt schokken op in de knie. De meniscus zorgt er ook voor dat het bovenbeen en het onderbeen goed op elkaar passen.

kijkoperatie_aan_de_knie_fig_1.png

De meniscus kan beschadigd raken, bijvoorbeeld door slijtage vanwege ouderdom of wanneer u uw knie verdraait. De meniscus kan ook scheuren. Dit gebeurt meestal tijdens het sporten. Een stukje van de kapotte meniscus kan los schieten en klem gaan zitten in het kniegewricht. Dan kunt u de knie niet meer strekken.

Klachten

Als u uw knie heeft verdraaid en pijn heeft, heeft u niet per se een gescheurde meniscus. In negen van de tien gevallen is er sprake van een verstuiking van de knie. Dit noemen we een distorsie. Deze klachten verdwijnen meestal vanzelf binnen drie maanden of na trainen met een fysiotherapeut. Een scheur in de meniscus veroorzaakt pijn aan de knie. Soms kan de knie niet helemaal meer strekken. Dit noemen we 'op slot' staan. Als de klachten niet verdwijnen, is een operatie nodig.

Behandeling

De operatie aan de meniscus gebeurt met een speciaal instrument, de artroscoop. Dit is een dun buisje met een kleine camera. De chirurg schuift dit buisje in de knie en kan zo de knie van binnen onderzoeken. Een operatie met een artroscoop noemen we een kijkoperatie. Tijdens de kijkoperatie kan de chirurg de hele knie aan de binnenkant goed bekijken.

De chirurg kan een scheur in de meniscus goed behandelen tijdens de kijkoperatie. De chirurg hecht het gescheurde deel van de meniscus of verwijdert deze. Soms ligt er een los stukje in de knie. Dit verwijdert de chirurg tijdens de operatie.

Door wie wordt u geopereerd?

U wordt geopereerd door de chirurg die u heeft gezien op de polikliniek, eventueel samen met een arts-assistent. Een arts-assistent is een afgestudeerde arts, die we in het HMC opleiden tot specialist of die in ons ziekenhuis ervaring opdoet. Arts-assistenten voeren ook zelfstandig (delen van) operaties uit. De medisch specialist is altijd eindverantwoordelijk voor de operatie.

Voorbereiding

Preoperatief onderzoek

De orthopedisch chirurg heeft u een verwijzing gegeven om een afspraak te maken met de anesthesioloog. Deze arts zorg voor de verdoving tijdens de operatie. De anesthesioloog onderzoekt u om te bepalen wat de beste en veiligste manier is om u te verdoven. Voor de één is dat een algehele narcose. Deze verdooft het hele lichaam. U bent dan een tijdje buiten bewustzijn. Voor de ander is dat een ruggenprik. Deze verdooft het lichaam van de navel tot de tenen. U voelt dan niets en u kunt uw benen tijdelijk niet bewegen. De ruggenprik combineren we soms met een slaapmiddel, zodat u weinig of niets van de operatie merkt.

Als het nodig is, vragen we bloedonderzoek aan, laten we een hartfilmpje (ECG) maken en een röntgenfoto van de longen maken. Een enkele keer is er aanvullend onderzoek nodig door een andere arts, bijvoorbeeld een internist, cardioloog of longarts.

Kunt u niet naar de afspraak komen?

Heeft u een probleem waardoor u niet op tijd naar de afspraak kunt komen? Laat dit dan zo snel mogelijk weten aan de Focuskliniek Orthopedie – uiterlijk 24 uur voor de afspraak. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen. U kunt zich afmelden van maandag tot en met vrijdag, tijdens kantooruren. Als u een afspraak niet of te laat afmeldt, moeten we de afspraak helaas in rekening brengen.

Elleboogkrukken

Na de operatie loopt u een paar dagen met elleboogkrukken. Dit zijn loopkrukken waarbij u steunt op uw handen. We raden aan om alvast te oefenen met deze krukken. U kunt de krukken verkrijgen bij een thuiszorgwinkel bij u in de buurt. Neem de krukken mee op de dag van uw opname in het ziekenhuis.

Vervoer

Zorg voor vervoer na de operatie. U mag dan namelijk niet zelf naar huis rijden. De verdoving is dan nog niet helemaal uitgewerkt. Ook kunt u nog niet volledig op het geopereerde been steunen en heeft u een drukverband.

Tips

Denk aan de volgende zaken:

 • Omdat u met uw knie rustig aan moet doen, is het prettig als er thuis iemand is die u na de operatie opvangt.
 • U krijgt na de operatie een drukverband om uw knie. Neem daarom ruimzittende kleding mee naar het ziekenhuis.
 • Zorg dat u voldoende paracetamol in huis heeft voor na de operatie.

Bellen met de verpleegafdeling

Twee werkdagen voor uw opname belt de verpleegafdeling u tussen 14.00 en 16.00 uur op. Een van onze medewerkers staat u te woord. De medewerker:

 • vraagt of er veranderingen zijn in uw gezondheidstoestand sinds uw laatste afspraak
 • geeft informatie over de gang van zaken op de afdeling
 • vertelt hoe laat we u op de afdeling verwachten
 • vraagt of alles duidelijk is voor u

Eten en drinken

Het is belangrijk dat u voor de operatie nuchter bent. Dat betekent dat u niets heeft gegeten of gedronken.

Opname

De opname is op de dag van de operatie. De opname is op de Focuskliniek Orthopedie van HMC Bronovo, afdeling Margriet, 1e etage, route 19.

Doe het volgende op de dag van opname:

 • Neem thuis een douche vóór u naar het ziekenhuis gaat.
 • Gebruik geen make-up, nagellak, zalfjes of crèmes.
 • Lees als voorbereiding de folder Voorbereiding op de anesthesie.

Operatie

De verpleegkundige controleert samen met u uw gegevens en medicijngebruik. U gaat naar een kamer waar u zich kunt omkleden voor de operatie.

De verpleegkundige brengt u naar de holding. Dat is de ruimte waar we u voorbereiden op de operatie. De anesthesiemedewerker prikt een infuus in uw hand of arm. Via het infuus krijgt u vocht en medicijnen binnen. De medicijnen zorgen ervoor dat u minder pijn voelt. U krijgt plakkers op uw borst, waarmee we uw hartritme meten. U krijgt een band om uw arm, waarmee we uw bloeddruk meten. We doen een dopje op uw vinger, waarmee we het zuurstofgehalte in uw bloed meten. Vervolgens krijgt u een verdoving.

De orthopedisch chirurg maakt twee of drie kleine sneetjes in uw knie. Deze zijn elk ongeveer één centimeter lang. De chirurg brengt de artroscoop in en zo nodig een tangetje of schaartje. Via de andere gaatjes spoelen we het kniegewricht schoon met een zoutwateroplossing. Als u een ruggenprik heeft gekregen, kunt u meekijken op een beeldscherm. De orthopedisch chirurg legt u dan uit wat u ziet. De chirurg hecht de scheur in de meniscus of verwijdert het beschadigde deel. Soms is het nodig om een extra opening aan de binnen- of buitenzijde van de knie te maken, om goed te kunnen hechten. Liefst kiezen we ervoor om de meniscus te hechten, omdat dit de kans op slijtage verkleint. Alleen kan de chirurg niet elke scheur hechten. Wat wel mogelijk is, hangt af van het soort scheur en de toestand van de meniscus.

Na de ingreep dekken we de operatiewondjes af en leggen we een drukverband op de knie. De operatie duurt ongeveer een half uur. In totaal bent u vier tot vijf uur van de verpleegafdeling af.

Na de operatie

Herstel

Na de operatie brengen we u naar de uitslaapkamer, ofwel de verkoever. Daar verblijft u ongeveer een uur. Daarna gaat u naar de verpleegafdeling. Uw knie zit na de operatie in een drukverband.

De orthopedisch chirurg of de arts in opleiding tot specialist (aios) komt bij u langs om de operatie met u te bespreken. Ook de fysiotherapeut komt bij u langs. Deze geeft u oefeningen mee voor thuis. Dat is uw revalidatieprogramma. Voor uw herstel is het belangrijk dat u dit programma goed volgt. U krijgt een verwijsbrief voor de fysiotherapeut. Maak alvast een afspraak met een fysiotherapeut in de week na de operatie.

U mag uit bed als u weer voldoende gevoel heeft in uw benen. U mag vaak dezelfde dag weer naar huis. Voordat u het ziekenhuis verlaat, moet u een keer hebben geplast.

Eten en drinken

U kunt in de loop van de dag weer gewoon eten en drinken, wanneer u terug bent op de verpleegafdeling. Vooral drinken is erg belangrijk.

Wond

Na drie dagen mag u het drukverband van de wondjes halen. Als de wondjes nog niet dicht zijn, kunt u ze afplakken met een pleister. Wanneer het drukverband eraf is, mag u weer douchen. Ga de eerste twee weken niet in bad.

Pijn

Gebruik minimaal twee dagen paracetamol tegen de pijn. Als de pijn afneemt, kunt u de pijnstilling afbouwen en stoppen.

Complicaties

Een complicatie is een extra medisch probleem dat zich voordoet. Bij iedere operatie bestaat de kans op een complicatie, dus ook bij deze operatie. Gelukkig komen complicaties bij deze operatie niet vaak voor. Hieronder vindt u een overzicht van mogelijke complicaties.

Zwelling

Er is na de operatie altijd sprake van zwelling. De zwelling kan enige tijd aanhouden en na inspanning iets toenemen. De zwelling verdwijnt normaal gesproken vanzelf. U kunt dit proces versnellen door

 • goed te rusten
 • uw been zoveel mogelijk hoog en gestrekt te houden (leg de knie hoger dan de heup)
 • uw voeten en tenen geregeld te bewegen
 • strekoefeningen te doen

Trombose
Trombose betekent dat er een bloedstolsel ontstaat, dat een ader in uw been verstopt. Om trombose te voorkomen, is het ook belangrijk dat u uw voet en knie zoveel mogelijk beweegt.

Bloeding
Soms komt er nog bloed uit de wondjes. Dit is niet erg en stopt meestal vanzelf. Komt er na een week nog steeds bloed uit de wond? Neem dan contact met ons op.

Ontsteking van het kniegewricht
Als het kniegewricht ontstoken is, gaan de wondjes vaak niet dicht. Soms wordt de knie dik, rood en pijnlijk en krijgt u koorts. Neem contact met ons op, als u een of meer van deze symptomen heeft.

Nabehandeling

De nabehandeling hangt af van:

 • het soort scheur
 • of de scheur wel of niet gehecht is
 • of (een deel van) de meniscus is verwijderd
  kijkoperatie_aan_de_knie_fig_2.png

Verschillende soorten scheuren in de meniscus

Nabehandeling bij hechten van een scheur in de lengte

 • De eerste zes weken loopt u met krukken. U mag het been slechts voor de helft belasten.
 • U mag het been vanaf het begin normaal strekken.
 • U mag drie maanden lang niet op de hurken zitten en niet in kleermakerszit zitten.
 • Als u voetbalt, mag u drie maanden lang geen slidings maken.
 • U mag uw knie buigen, voor zover de pijn het toelaat.
 • Kunt u uw knie makkelijk buigen tot een hoek van 90 graden? Dan kunt u beginnen met tien minuten fietsen op een hometrainer.

  kijkoperatie_enkel_fig02_kniebuiging_90_graden.jpg
  Buiging van 90 graden
 • Buig uw knie niet te ver (door de pijn heen), want dan zet u te veel druk op de meniscus. Daardoor kan deze niet goed vastgroeien.
 • Na zes weken mag u lopen zonder krukken en het been volledig belasten.
 • Als u sport, mag u dit na drie maanden weer opbouwen naar uw oude niveau. U mag dan ook weer hardlopen op een vlakke ondergrond.

Nabehandeling bij hechten van een dwarse (radiale) scheur

 • De eerste zes weken loopt u met krukken.
 • De eerste drie weken mag u het geopereerde been niet belasten. De tweede drie weken mag u het been voor een vierde belasten.
 • U mag drie maanden lang niet op de hurken zitten en niet in kleermakerszit zitten.
 • Als u voetbalt, mag u drie maanden lang geen slidings maken.
 • De eerste zes weken mag u de knie niet meer 90 graden buigen.
 • Buig uw knie niet te ver (door de pijn heen), want dan zet u te veel druk op de meniscus. Daardoor kan deze niet goed vastgroeien.
 • Na zes weken mag u lopen zonder krukken en het been belasten voor zover de pijn dit toelaat.
 • U mag de knie na zes weken buiten tot maximaal 120 graden.

  kniebuiging_120_graden_2.jpg
  Buiging van 120 graden

Nabehandeling bij verwijderen van (een deel van) de meniscus

 • De eerste drie dagen loopt u met krukken. In de eerste drie dagen mag u de geopereerde knie niet te zwaar belasten.
 • U mag het been vanaf het begin volledig bewegen. Dit is ook goed om trombose in het been te voorkomen.
 • Probeer vier tot vijf keer per dag de knie zo ver mogelijk te buigen en te strekken. Doe dit door uw bovenbeenspieren aan te spannen. Wees voorzichtig. Het mag een beetje pijn doen.
 • Start na vijf dagen met fietsen op een hometrainer. U kunt dit geleidelijk aan vaker doen.
 • Als uw kraakbeen niet beschadigd is, kunt u over het algemeen de knie na zes weken voor tachtig procent weer normaal bewegen. Over het algemeen herstelt de meniscus aan de binnenkant van de knie sneller dan die aan de buitenkant.

Wanneer moet u meteen contact opnemen met HMC?

Neem meteen contact op met het ziekenhuis:

 • als de hele knie dik wordt en/of meer pijn gaat doen
 • als de knie warm aanvoelt en/of rood wordt
 • als u niet meer op het been kunt staan, terwijl u dit eerder wel kon
 • als u meer dan 38,5°C koorts heeft

Controle

Enkele dagen na de operatie neemt de verpleegkundige van de Focuskliniek contact met u op en vraagt hoe het met u gaat.

Na twee weken heeft u een belafspraak met de verpleegkundig specialist. Als het nodig is, geeft de verpleegkundig specialist u een verwijzing voor de fysiotherapeut.

Oefeningen

Oefening 1

 • Ga zitten op een stoel of op tafel.
 • Ondersteun het geopereerde been met het goede been.
 • Buig de knie rustig, waarbij u het geopereerde been blijft ondersteunen.
 • Herhaal dit tien keer.

  knieoefening_fig6_2.jpg

Oefening 2

 • Ga op uw rug liggen, op de grond of op bed.
 • Met de hiel van het geopereerde been schuift u over de grond, waardoor de knie buigt.
 • De hiel blijft gedurende de beweging aan de grond.
 • Herhaal dit tien keer.
  knie1

Oefening 3

 • Ga op uw rug liggen op de grond of op bed.
 • Til het geopereerde been gestrekt op.
 • Herhaal dit tien keer.
  knie2

Oefening 4

 • Ga zitten op een stoel.
 • Schuif met de voet van het geopereerde been over de grond, waardoor de knie buigt.
 • De voet blijft gedurende de beweging aan de grond.
 • Herhaal dit tien keer.
  knie3

Oefening 5

 • Ga staan, met het goede been voor en het geopereerde been achter.
 • De hiel van het geopereerde been blijft aan de grond en de voet staat recht, waardoor de kuit oprekt.
 • Houd dit drie keer twintig seconden vast.

  knieoefening_fig13_2.jpg

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen over de operatie? Of heeft u vragen over uw medische situatie? Bel dan met de Focuskliniek Orthopedie.

Heeft u een smartphone? Dan kunt u de Patient Journey App downloaden. Deze is gratis op zowel de Google Playstore als de Apple Appstore. In de app begeleiden we u stap voor stap door het zorgproces voor het plaatsen van een totale heupprothese.

Kijkoperatie aan de knie

Waarom HMC?

 • Uw eigen behandelend arts
 • Persoonlijke begeleiding
 • Elke patiënt is welkom, ongeacht de medische voorgeschiedenis

Het team

foto van dr. E.R.A. van Arkel

dr. E.R.A. van Arkel

Orthopedisch chirurg

foto van dr. A.R. Deenik

dr. A.R. Deenik

Orthopedisch chirurg

foto van P.H.C. den Hollander

P.H.C. den Hollander

Orthopedisch chirurg / Chief Medical Information Officer (CMIO)

foto van J.W.A. Swen

J.W.A. Swen

Orthopedisch chirurg