Kijkoperatie aan de enkel

Een kijkoperatie aan de enkel is een ingreep waarbij de chirurg in de enkel kijkt met een camera op een dun buisje. Eventuele problemen aan de enkel kan de chirurg meteen behandelen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Focuskliniek Orthopedie verpleegafdeling
088 979 80 81
Gesloten van vr 18.00 uur tot ma 07.00 uur

Is de afdeling gesloten? Bel dan bij dringende vragen of bij complicaties het ziekenhuis
088 979 79 00. Vraag naar de dienstdoende arts van de afdeling Orthopedie.

Spoedeisende Hulp (SEH) HMC Westeinde
088 979 23 80
Spoed, buiten kantooruren

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

Circa 3.500 orthopedische operaties

19.000 nieuwe patiënten Orthopedie

8,6 voor patiënttevredenheid verpleegafdeling Focuskliniek

Over de kijkoperatie aan de enkel

Een kijkoperatie aan de enkel is een ingreep waarbij de chirurg in de enkel kijkt met een camera op een dun buisje. Eventuele problemen aan de enkel kan de chirurg meteen behandelen.

Wat is een kijkoperatie aan de enkel?

Oorzaak

De enkel is een gewricht dat bestaat uit drie delen:

 • de onderkant van het scheenbeen
 • het sprongbeen
 • de onderkant van het kuitbeen

kijkoperatie enkel fig01

Het enkelgewricht is bedekt met een dun, zacht laagje. Dit laagje is van kraakbeen. Het vangt schokken op en zorgt dat de botten soepel langs elkaar bewegen. Als bescherming ligt om de enkel een soort sok. Die noemen we het gewrichtskapsel. Rond de enkel zitten bandjes die de botten met elkaar verbinden. Dit zijn de enkelbanden. Ze zorgen onder meer voor de stevigheid van de enkel.

Als de enkel omklapt, noemen we dat verstuiken of verzwikken. Hierdoor kan in de enkel een beschadiging ontstaan:

 • een extra bot, ofwel botpunt, aan de voorkant van de enkel
 • een beschadiging van het kraakbeen
 • losse stukjes bot in de enkel

Klachten

De klachten bestaan uit pijn in de enkel en het gevoel dat de enkel niet meer stevig of stabiel is. Meestal heeft u deze klachten aan de voorkant van de enkel, soms aan de achterkant.

Behandeling

Met een camera op een dun buisje (een scoop) kan de chirurg in de enkel kijken en zien waar deze beschadigd is. Dit gebeurt tijdens een kijkoperatie ofwel een 'artroscopie'. Dit woord komt uit het Grieks en betekent letterlijk 'in een gewricht (arthros) kijken (scopie)'. Om de scoop in te brengen, maakt de chirurg twee of drie kleine sneetjes in de enkel. Als de chirurg ziet wat er aan de hand is, kan deze meteen de beschadiging behandelen. Een behandeling aan de voorkant van de enkel noemen we een voorste enkelscopie, een behandeling aan de achterkant van de enkel een achterste enkelscopie. Het herstel na een kijkoperatie verloopt sneller dan bij ingrijpender operaties.

Door wie wordt u geopereerd?

U wordt geopereerd door de chirurg die u heeft gezien op de polikliniek, eventueel samen met een arts-assistent. Een arts-assistent is een afgestudeerde arts, die we in het HMC opleiden tot specialist of die in ons ziekenhuis ervaring opdoet. Arts-assistenten voeren ook zelfstandig (delen van) operaties uit. De medisch specialist is altijd eindverantwoordelijk voor de operatie.

Voorbereiding

Polikliniek

In HMC heeft u een afspraak met de orthopeed op de polikliniek Orthopedie. Deze arts luistert naar uw klachten, onderzoekt u en bepaalt de ernst van uw medische situatie. We maken een röntgenfoto van de enkel en eventueel een MRI- of CT-scan. Een MRI-scan is een 3D-beeld dat we maken met een magnetisch veld en radiogolven. Een CT-scan is een reeks röntgenfoto's die samen een 3D-beeld vormen.

De doktersassistente vertelt u over uw opname in het ziekenhuis en waar u zich kunt melden. U krijgt informatie mee over de operatie. Het is belangrijk dat u deze informatie van tevoren goed doorleest.

Preoperatief onderzoek

De orthopedisch chirurg heeft u een verwijzing gegeven om een afspraak te maken met de anesthesioloog. Deze arts zorg voor de verdoving tijdens de operatie. De anesthesioloog onderzoekt u om te bepalen wat de beste en veiligste manier is om u te verdoven. Voor de één is dat een algehele narcose. Deze verdooft het hele lichaam. U bent dan een tijdje buiten bewustzijn. Voor de ander is dat een ruggenprik. Deze verdooft het lichaam van de navel tot de tenen. U voelt dan niets en u kunt uw benen tijdelijk niet bewegen. De ruggenprik combineren we soms met een slaapmiddel, zodat u weinig of niets van de operatie merkt.

Als het nodig is, vragen we bloedonderzoek aan, laten we een hartfilmpje (ECG) maken en een röntgenfoto van de longen maken. Een enkele keer is er aanvullend onderzoek nodig door een andere arts, bijvoorbeeld een internist, cardioloog of longarts.

Kunt u niet naar een afspraak komen?

Heeft u een probleem waardoor u niet op tijd naar een afspraak kunt komen? Laat dit dan zo snel mogelijk weten aan de Focuskliniek Orthopedie – uiterlijk 24 uur voor de afspraak. Wij kunnen dan een andere patiënt in uw plaats helpen. U kunt zich afmelden van maandag tot en met vrijdag, tijdens kantooruren. Als u een afspraak niet of te laat afmeldt, moeten we de afspraak helaas in rekening brengen.

Bellen met de verpleegafdeling

Twee werkdagen voor uw opname belt de verpleegafdeling u tussen 14.00 en 16.00 uur op. Een van onze medewerkers staat u te woord. De medewerker:

 • vraagt of er veranderingen zijn in uw gezondheidstoestand sinds uw laatste afspraak
 • geeft informatie over de gang van zaken op de afdeling
 • vertelt hoe laat we u op de afdeling verwachten
 • vraagt of alles duidelijk is voor u

Pijnstillers

Zorg dat u voldoende paracetamol in huis heeft voor na de operatie.

Opvang thuis

Regel dat er iemand thuis is wanneer u thuiskomt na de operatie. Dat is prettig, omdat u dan met krukken loopt en rustig aan moet doen.

Vervoer

Zorg voor vervoer na de operatie. U mag dan namelijk niet zelf naar huis rijden.

Meenemen

Neem de volgende zaken mee naar het ziekenhuis:

 • uw medicijnen
 • ruimzittende kleding
 • stevige schoenen
 • een muntstuk van twee euro voor uw kluisje
 • twee elleboogkrukken

Elleboogkrukken

Na de operatie loopt u een paar dagen met elleboogkrukken. Dit zijn loopkrukken waarbij u steunt op uw handen. We raden aan om alvast te oefenen met deze krukken. U kunt de krukken verkrijgen bij een thuiszorgwinkel bij u in de buurt. Neem de krukken mee op de dag van uw opname in het ziekenhuis. De fysiotherapeut leert u tijdens de opname hoe u met de krukken moet lopen.

Eten en drinken

Het is belangrijk dat u vóór de operatie nuchter bent vanaf 0.00 uur. Dat betekent dat u niets heeft gegeten of gedronken.

Opname

De opname is op de dag van de operatie. De opname is op de Focuskliniek Orthopedie van HMC Bronovo, afdeling Margriet, eerste etage, route 19.

Doe het volgende op de dag van opname:

 • Neem thuis een douche vóór u naar het ziekenhuis gaat.
 • Gebruik geen make-up, nagellak, zalfjes of crèmes.
 • Lees als voorbereiding de folder Voorbereiding op de anesthesie.

Operatie

De verpleegkundige controleert samen met u uw gegevens en medicijngebruik. U gaat naar een kamer waar u zich kunt omkleden voor de operatie. De verpleegkundige brengt u naar de holding. Dat is de ruimte waar we u voorbereiden op de operatie. De anesthesiemedewerker prikt een infuus in uw hand of arm. Via het infuus krijgt u vocht en medicijnen binnen. De medicijnen zorgen ervoor dat u minder pijn voelt. U krijgt plakkers op uw borst, waarmee we uw hartritme meten. U krijgt een band om uw arm, waarmee we uw bloeddruk meten. We doen een dopje op uw vinger, waarmee we het zuurstofgehalte in uw bloed meten. Vervolgens krijgt u een verdoving.

Als u een achterste enkelscopie krijgt, ligt u tijdens de operatie op uw buik. Bij een voorste enkelscopie ligt u op uw rug. De chirurg maakt twee of drie kleine gaatjes om de kwaliteit van het kraakbeen te beoordelen. Als aan de voorkant een botpunt zit, dan verwijdert de chirurg deze met een freesje of een kleine beitel. Een los stukje bot kan de chirurg met een paktang verwijderen. Soms schaaft de chirurg een stukje bot weg. Als het kraakbeen beschadigd is, kan de chirurg deze behandelen met een zogenoemde microfractuur. Hierbij prikt de chirurg met een scherpe priem gaatjes in het bot. Hierdoor gaat het bot bloeden. De bloedcellen die uit het beenmerg komen, vormen een laagje over het bot. Dat laagje komt (voor een deel) in de plaats van het beschadigde kraakbeen. Het nieuwe laagje noemen we pseudokraakbeen of fibrocartillago. De chirurg hecht de kleine wondjes rond de enkel. Om de enkel krijgt u een drukverband. De operatie duurt ongeveer een half uur.

Na de operatie

Herstel

Na de operatie brengen we u naar de uitslaapkamer, ofwel de verkoever. Daar verblijft u ongeveer een uur. Daarna gaat u naar de verpleegafdeling. De orthopedisch chirurg of de arts in opleiding tot specialist (aios) komt bij u langs om de operatie met u te bespreken. Ook de fysiotherapeut komt bij u langs. Deze geeft u oefeningen mee voor thuis. Dat is uw revalidatieprogramma. Voor uw herstel is het belangrijk dat u dit programma goed volgt. U mag uit bed als u weer voldoende gevoel heeft in uw benen. U mag vaak dezelfde dag weer naar huis. Voordat u het ziekenhuis verlaat, moet u een keer hebben geplast.

Eten en drinken

U kunt in de loop van de dag weer gewoon eten en drinken, wanneer u terug bent op de verpleegafdeling. Vooral drinken is erg belangrijk.

Wondjes

Na drie dagen mag u het drukverband van de wondjes halen. Als de wondjes nog niet dicht zijn, kunt u ze afplakken met een pleister. Wanneer het drukverband eraf is, mag u weer douchen. Ga de eerste twee weken niet in bad.

Pijn

Het is voor het herstel het beste als de pijn na de operatie goed vol te houden is. De anesthesioloog en verpleegkundige vragen u daarom regelmatig of en hoeveel pijn u heeft.

U krijgt pijnstillers van de verpleegkundigen. Neem deze in, ook als u weinig pijn heeft. Het is normaal dat u na de operatie enige pijn en ongemak (zoals misselijkheid) ervaart. Laat het meteen aan de verpleegkundige weten, als u hier last van heeft. Voor thuis krijgt u een recept voor pijnstillers mee, dat u kunt ophalen bij de apotheek.

U kunt ook paracetamol gebruiken. De eerste twee dagen na de operatie gebruikt u vier keer per dag twee tabletten paracetamol van 500 milligram, de twee dagen daarop vier keer per dag 500 milligram paracetamol. Vanaf de vijfde dag gebruikt u paracetamol alleen als u pijn heeft.

Bewegen

 • De arts vertelt u na de operatie of u wel of niet volledig op de enkel mag staan.
 • U krijgt eventueel een verwijzing mee voor fysiotherapie of manuele therapie.
 • Doe de eerste drie dagen rustig aan.
 • Het is belangrijk om de enkel goed te bewegen. Daarom mag u direct na de operatie beginnen met de oefeningen die de fysiotherapeut u gaf.
 • Na de operatie wordt de enkel soms stijf. Dan kan manuele therapie een goede behandeling zijn. Start eventuele manuele therapie drie à vier dagen na de operatie.

Complicaties

Een complicatie is een extra medisch probleem dat zich voordoet. Bij iedere operatie bestaat de kans op een complicatie, dus ook bij deze operatie. Gelukkig komen complicaties bij een kijkoperatie niet vaak voor. Hieronder vindt u een overzicht van mogelijke complicaties:

 • wondinfectie
  De wond wordt rood en doet pijn. Soms heeft u koorts en komt er vocht uit de wond. We kunnen dit meestal goed behandelen met antibiotica.
 • lekkende wond
  Soms komt er nog bloed uit de wondjes. Dit is niet erg en stopt meestal vanzelf. Komt er na een week nog steeds bloed uit de wond? Neem dan contact met ons op.
 • moeilijker bewegen
  Als het gewrichtskapsel verkleeft, kunt u uw enkel minder goed gebruiken.
 • beschadiging van een huidzenuw
  Dit geeft een doof gevoel in een deel van de huid. Meestal verdwijnen deze klachten in de loop van de tijd vanzelf. Soms zijn ze blijvend.
 • trombose
  Trombose betekent dat er een bloedstolsel ontstaat, dat een ader in uw been verstopt. Om dit te voorkomen, krijgt u een injectie met een bloedverdunnend middel. Om trombose te voorkomen, is het ook belangrijk dat u uw voet en knie zoveel mogelijk beweegt.

Wanneer moet u meteen contact opnemen met HMC?

Neem contact op met uw orthopedisch chirurg als:

 • u kortademig bent of pijn op uw borst heeft bij het ademen
 • uw wond gaat bloeden
 • er vocht komt uit de wondjes
 • uw enkel dikker, roder of warm wordt
 • uw enkel steeds meer pijn gaat doen, ook al bent u minder gaan bewegen
 • als u meer dan 38,5°C koorts heeft

Controle

Wanneer u het ziekenhuis verlaat, krijgt u afspraken mee voor de controles.

 • Enkele dagen na de operatie neemt de verpleegkundige van de Focuskliniek contact met u op en vraagt hoe het met u gaat.
 • Na tien tot veertien dagen heeft u een afspraak om uw hechtingen te verwijderen. Tijdens dit gesprek bespreken we de voortgang met u.
 • Na ongeveer zes weken komt u voor controle terug bij uw orthopedisch chirurg. Afhankelijk van uw herstel bespreekt de chirurg de verdere aanpak met u. U kunt ook vragen stellen.

Dagelijks leven

Adviezen

 • Laat het drukverband drie dagen zitten.
 • Beweeg uw enkel, zodra de pijn het toelaat. Beweeg de enkel in alle richtingen, voor zover dat mogelijk is.
 • Belast uw been zo ver als de pijn dat toelaat.
 • Loop de eerste twee weken met krukken.

Oefeningen voor thuis

Het is belangrijk dat u meteen na de operatie gaat bewegen, omdat de enkel anders snel stijf wordt:

 • Strek en buig uw enkel. Dit gaat meestal makkelijker als u de knie 90 graden gebogen houdt.

 kijkoperatie enkel fig02 kniebuiging 90 graden

Knie, 90 graden gebogen

 • Draai met uw enkel. Houd de knie weer 90 graden gebogen.

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen over de operatie? Of heeft u vragen over uw medische situatie? Bel dan met de Focuskliniek Orthopedie.

Heeft u een smartphone? Dan kunt u de Patient Journey App downloaden. Deze is gratis op zowel de Google Playstore als de Apple Appstore. In de app begeleiden we u stap voor stap door het zorgproces voor het plaatsen van een totale heupprothese.

Kijkoperatie aan de enkel

Waarom HMC?

 • Uw eigen behandelend arts
 • Persoonlijke begeleiding
 • Elke patiënt is welkom, ongeacht de medische voorgeschiedenis

Het team

foto van dr. E.R.A. van Arkel

dr. E.R.A. van Arkel

Orthopedisch chirurg

foto van S.B. Keizer

S.B. Keizer

Orthopedisch chirurg