K-draad verwijderen

Met een k-draad of k-draden houden we de breuk(en) van uw botten in de goede stand. Hieronder leest u hoe we deze k-draad of k-draden weer verwijderen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Bronovo en
HMC Westeinde 088 979 23 91
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

Per jaar:

15.000 patiënten

Over k-draad verwijderen

Met een k-draad of k-draden houden we de breuk(en) van uw botten in de goede stand. Hieronder leest u hoe we deze k-draad of k-draden weer verwijderen. Ook vertellen we u waar u op moet letten en wanneer u moet bellen met het ziekenhuis.

Plaatsen van k-draden

U heeft een operatie gehad om de breuk of breuken van uw botten weer in de goede stand te krijgen. We houden de breuk(en) op hun plek met één of meerdere metalen pennetjes. Deze metalen pennetjes noemen we k-draden. Ze lijken op cocktail prikkers.

We besluiten tijdens de operatie hoeveel k-draden er nodig zijn. Ook bepalen we dan wanneer we de k-draden weer weghalen. We besluiten verder tijdens de operatie of u wel of geen gips krijgt. Dit gips beschermt uw breuk(en) en de k-draden.

De k-draden kunnen door de huid steken of onder de huid zitten. Heeft u gips? Dan controleren of de k-draden door de huid steken of onder de huid zitten als we uw gips vervangen op de Gipskamer.

Weghalen van k-draden

 • Heel soms zitten de k-draden onder de huid. Is dat bij u zo? Dan halen we ze weg met een kleine ingreep. Uw behandelend arts zal u meer vertellen over deze ingreep.
 • Meestal steken de k-draden door de huid. Is dat bij u ook zo? Dan halen we ze gemiddeld vier weken na de operatie weg op de Gipskamer. Hieronder vertellen we u hier meer over.

Weghalen van k-draden die door de huid steken

 • Neem een uur voor uw afspraak pijnstilling in, zoals uw behandelend arts met u heeft besproken.
 • Heeft u gips? Dan halen we dit eerst weg op de Gipskamer.
 • We maken op de afdeling Radiologie een röntgenfoto van uw geopereerde bot of botten. Op basis van deze foto bepalen we of de k-draden weg mogen.
 • De gipsmeester haalt de k-draden weg met een tang. Het weghalen duurt maar enkele seconden per k-draad.
 • Om het bot zit botvlies. Botvlies is bij aanraking gevoelig. Dit botvlies zorgt voor een pijnscheut als de gipsmeester een k-draad weghaalt. Verdoving helpt niet tegen deze pijn. Daarom geven we u geen verdoving. De pijn die het weghalen doet, valt trouwens mee. Het is vergelijkbaar met de pijn die u zou hebben als u een injectie zou krijgen. Wat wel helpt tegen de pijn, is de pijnstilling die u een uur voor uw afspraak heeft ingenomen.
 • Na het weghalen van de k-draden doen we een verband of pleister op uw wondje(s). U mag het verband of de pleister eraf halen als het wondje niet meer lekt. De wondjes genezen meestal binnen enkele dagen. De verwijderde k-draden mag u mee naar huis nemen als u dat wilt.

Nazorg na het verwijderen van k-draden

 • Uw behandelend arts vertelt u of de breuk nog nabehandeling nodig heeft. Bijvoorbeeld met gips, een brace of een elastisch kousje.
 • De arts bepaalt of nog een vervolgafspraak nodig is in het ziekenhuis.

Waar u op moet letten na het weghalen van k-draden

Douchen

De wondjes genezen meestal binnen enkele dagen. Spoel shampoo of zeepresten goed af.

Zwemmen

We adviseren u niet te zwemmen zolang de wondjes open zijn. U heeft een grotere kans op een infectie als u toch gaat zwemmen.

Lopen, tillen of sporten

Oefen de eerste maand geen kracht uit op het botten waaruit we de k-draden hebben weggehaald. Uw botten en wondjes genezen dan sneller.

Wanneer neemt u contact op met het ziekenhuis

Bel met het ziekenhuis als:

 • u koorts heeft
 • u bloedt uit de wondjes en dit bloeden stopt niet
 • de wondjes vuurrood kleuren en kloppen
 • er pus uit de wondjes komt

Vragen

Heeft u last van de klachten die hierboven staan? Of heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan kunt u tussen 08.30 en 16.00 uur bellen met de onderstaande telefoonnummers:

Gipskamer HMC Westeinde: 088 979 30 98
Gipskamer HMC Bronovo: 088 979 81 30

Bij spoed ’s avonds, ’s nachts en in het weekend kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp in HMC Westeinde: 088 979 23 80

K-draad verwijderen

Waarom HMC?

 • Ervaren team van gipsverbandmeesters
 • Nieuwste technieken en materialen
 • Nauwe samenwerking met andere specialismen