Jicht

U bent op de Spoedeisende Hulp (SEH) geweest, waar is geconstateerd dat u mogelijk jicht heeft. Op deze webpagina leest u wat jicht is en wat u ertegen kunt doen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Wat te doen bij spoed? Dat leest u hier. 

HMC Westeinde
088 979 79 00

24 uur per dag, 7 dagen in de week geopend. 

Let op: Op de locatie HMC Antoniushove en HMC Bronovo is geen SEH aanwezig.

Locatie

Cijfers

60.000 patiënten per jaar
6 acute kamers
45 behandelplaatsen

Over jicht

U bent op de Spoedeisende Hulp (SEH) geweest, waar is geconstateerd dat u mogelijk jicht heeft. Op deze webpagina leest u wat jicht is en wat u ertegen kunt doen.

Wat is jicht?

Jicht is een reumatologische aandoening die een rood, warm en pijnlijk gewricht tot gevolg heeft. Meestal zit jicht in de grote teen, maar het kan ook in andere gewrichten voorkomen. Vaak treden de pijnklachten voor het eerst ’s nachts op. Jicht is een gevolg van een te hoog urinezuur in het bloed. Urinezuur kan kristallen vormen in gewrichten en zorgt ervoor dat het aangedane gewricht rood, warm en pijnlijk wordt. Ook kunnen er jichtbulten ontstaan die zich net onder de huid bevinden. Jicht treedt vaak plotseling op. Als de oorzaak van jicht niet wordt behandeld, kan het terugkomen en soms leiden tot beschadiging van het gewricht.

Oorzaken

Er zijn een aantal factoren die zorgen voor een verhoogd urinezuur en jichtaanvallen:

 • overgewicht;
 • alcoholgebruik;
 • een verstoorde nierfunctie;
 • een erfelijke afwijking waardoor het urinezuur wordt verhoogd (zeldzaam).

Onderzoek en behandeling

De arts of verpleegkundig specialist op de Spoedeisende Hulp zal u onderzoeken en wat bloed afnemen. Soms wordt er ook een röntgenfoto gemaakt. Om vast te stellen of u jicht heeft, moet u onderzocht worden door de reumatoloog. Deze haalt wat vocht uit het aangedane gewricht door middel van een punctie. Vaak kunt u nog dezelfde dag terecht op de polikliniek Reumatologie. In dat geval zult u van de reumatoloog medicijnen voorgeschreven krijgen.

Als u niet meteen op de polikliniek Reumatologie terecht kunt, krijgt u op de SEH een afspraak mee voor de polikliniek Reumatologie. In dat geval zal de arts van de SEH u medicijnen voorschrijven die de ontsteking in het gewricht remmen en ook pijnstillend werken (diclofenac of colchicine). Als u ondanks het innemen van deze medicijnen veel pijn houdt, kunt u daarnaast drie maal per dag 1000 gram paracetamol (= twee tabletten van 500 mg) gebruiken.

Adviezen

Er zijn een aantal factoren die het urinezuur doen stijgen waarop u zelf invloed kunt uitoefenen:

 • Matig of stop het drinken van alcohol.
 • Val af als u last heeft van overgewicht.

Als u last heeft van pijn kan koelen van het gewricht verlichting geven. Bij koeling met ijs moet het ijs in een plastic zak zitten. Doe er dan een doek omheen om beschadiging van de huid te voorkomen. Als u koelt met water, kunt u een natte koude washand gebruiken of koud stromend water. Ook het hoog leggen van het gewricht helpt.

Wanneer contact opnemen met een arts?

U moet contact opnemen met de Spoedeisende Hulp als:

 • de roodheid en warmte zich uitbreidt;
 • u koorts krijgt boven de 38,5° C.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze webpagina nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp van HMC Westeinde: 088 979 23 80.

Jicht

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis