Inwendige oogontsteking

Uveïtis

U bent bij de oogarts geweest omdat u mogelijk uveïtis heeft. Uveïtis is een ontsteking van het vaatvlies in het oog. Op deze webpagina leest u meer over deze ziekte, het onderzoek en de behandeling. Uw oogarts bespreekt met u welke informatie op u van toepassing is of geeft u aanvullende informatie.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 29 30
ma t/m vr van 08.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 17.00 uur

info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl

Locatie

Cijfers

Ca. 27.000 patiënten per jaar
2.500 oogheelkundige ingrepen per jaar in onze eigen operatiekamer in HMC Bronovo

Over inwendige oogontsteking

U bent bij de oogarts geweest omdat u mogelijk uveïtis heeft. Uveïtis is een ontsteking van het vaatvlies in het oog. Op deze webpagina leest u meer over deze ziekte, het onderzoek en de behandeling. Uw oogarts bespreekt met u welke informatie op u van toepassing is of geeft u aanvullende informatie.

Uveïtis

Uveïtis is een verzamelnaam voor inwendige oogontstekingen. De oog¬ont¬steking leidt vaak tot een vermindering van het gezichtsvermogen van één of beide ogen (wazig zien, zwarte vlekjes of slierten in het beeld). Soms wordt licht niet goed verdragen. Uveïtis kan heel plotseling beginnen met een pijnlijk, rood oog of met geleidelijk waziger zien. Het kan in één oog voorkomen of afwisselend in één oog of in beide ogen tegelijk. Meestal is niet alleen het vaatvlies ontstoken, maar ook het netvlies en oogwit.
Er bestaan verschillende vormen van uveïtis:

uveitis.png

  • Aan de voorkant van het oog, deze vorm komt het meeste voor en wordt ook wel uveïtis anterior genoemd;
  • Middenin het oog (uveïtis intermedia);
  • Aan de achterkant van het oog (uveïtis posterior);
  • In het hele oog (uveïtis panuveïtis).

Soms is het onderscheid niet goed duidelijk. Elke vorm heeft een eigen ziekteverloop en deze bepaalt de keuze van de behandeling. Meestal is de oogontsteking een onderdeel van een ontsteking in het lichaam. Daarom kan de oogarts u verwijzen naar bijvoorbeeld een internist of reumatoloog.

Voorbereiding

Voor het onderzoek krijgt u druppels in uw ogen om uw pupil te verwijden. Door deze druppels kunt u tijdelijk minder goed zien. De druppels werken enkele uren tot soms wel een dag. Houdt u hier rekening mee met uw vervoer terug naar huis.

Het onderzoek

Op de dag van de afspraak meldt u zich bij de polikliniek Oogheelkunde. De dokters¬assistent controleert uw basisgegevens. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer. De doktersassistent doet een oogmeting waarbij u in een apparaat moet kijken. Daarna gaat u naar de technisch oogheelkundig assistent, die u vraagt of u eerder ziektes in het oog heeft gehad, of andere ziektes. Uw gezichts¬scherpte en oogdruk worden opgemeten en u krijgt druppels in uw ogen, waardoor uw pupillen wijd worden. Door deze druppels gaat u enige uren slechter zien. Vervolgens neemt u weer plaats in de wachtkamer. De druppels moeten ongeveer 20 minuten inwerken. Daarna gaat u naar de oogarts. De oogarts kijkt naar uw ogen en bespreekt met u de resultaten. Het is vaak niet mogelijk bij dit eerste onderzoek vast te stellen wat de oorzaak is. Daarvoor is verder onderzoek nodig, zoals bloedonderzoek en röntgenfoto’s. Soms wordt ook oogvocht onderzocht. Dit wordt onder plaatselijke verdoving met een kleine naald uit het oog gehaald.

Behandeling

Om uveïtis goed te behandelen is het belangrijk om de oorzaak te weten. Als de oorzaak een infectie is, krijgt u antibiotica.

Is de oorzaak een andere ziekte of is de oorzaak onbekend? Dan zijn de volgende behandelingen mogelijk:

  • Ontstekingsremmende druppels. Corticosteroïden zijn effectieve ontstekingsremmende medicijnen die in verschillende sterktes en in de vorm van oogdruppels, tabletten of injecties worden toegepast.
  • Pupilverwijdende druppels. Pupilverwijdende druppels verminderen de pijn.

Als de uveïtis zeer ernstig is, worden medicijnen voorgeschreven die in uw hele lichaam terechtkomen, niet alleen in het oog. De behandeling duurt langer wanneer de uveïtis ernstiger is. Tijdens de behandeling kunnen er periodes zijn waarin het beter gaat, gevolgd door periodes waarin het slechter gaat. Het doel van de behandeling is de geneesmiddelen op een veilige manier zo snel mogelijk te stoppen.

Controle

Om bij langdurige uveïtis complicaties op tijd op te sporen en te behandelen, is regelmatige controle noodzakelijk. Tijdens deze controles overlegt de oogarts met u over de behandeling.

Verloop

Alle vormen van uveïtis kunnen leiden tot een tijdelijke of blijvende vermindering van het gezichtsvermogen. Uveïtis kan zeer wisselend verlopen. Het kan eenmalig optreden, maar ook langdurig aanwezig zijn, met afwisselend rustige perioden en perioden waarin de ontsteking erger wordt.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) de polikliniek Oogheelkunde om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Dit kan op werkdagen van
08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur via telefoon 088 979 29 30.
In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Vragen

Als u na het lezen van deze webpagina nog vragen heeft, kunt u telefonisch contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde.
De polikliniek Oogheelkunde is op werkdagen bereikbaar van
08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur via telefoon 088 979 29 30 of mail info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl.

Inwendige oogontsteking

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis