Inspuiten van spataderen (sclerotherapie)

Spataderen (varices) zijn uitgerekte onderhuidse aderen in de benen. Zij worden veroorzaakt door verslapping van de aderwand of door een te hoge druk in de aderen, die ontstaat als aderkleppen onvoldoende werken.

Afspraak en contact

Poliklinische vaatchirurgie in HMC Bronovo en HMC Westeinde.
Behandelingen van slagaders in HMC Westeinde.

HMC Bronovo en
HMC Westeinde 088 979 43 59
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over inspuiten van spataderen (sclerotherapie)

Binnenkort wordt u behandeld in HMC Bronovo vanwege uw spataderen. Spataderen (varices) zijn uitgerekte onderhuidse aderen in de benen. Zij worden veroorzaakt door verslapping van de aderwand of door een te hoge druk in de aderen, die ontstaat als aderkleppen onvoldoende werken.

De oorzaken

De oorzaken van spataderen en de klachten waarmee ze gepaard gaan, kunnen van persoon tot persoon verschillen. Wij stemmen de behandeling af op uw specifieke situatie. In uw geval is het verkleven van de ader door middel van inspuitingen (sclerotherapie) de aangewezen behandeling. Deze behandeling vindt meestal poliklinisch plaats.

Door wie wordt u behandeld?

U wordt behandeld door de chirurg die u heeft gezien op de polikliniek, een collega-chirurg of een arts-assistent. Een arts-assistent is een afgestudeerde arts, die we in het HMC opleiden tot specialist of die in ons ziekenhuis ervaring opdoet. Arts-assistenten voeren ook zelfstandig (delen van) behandelingen uit. De medisch specialist is altijd eindverantwoordelijk voor de behandelingen. Door verschillende artsen in te zetten, kunnen we de behandelingen beter plannen. Zo houden we de wachttijden zo kort mogelijk. Wilt u liever dat de arts die u op de polikliniek heeft gezien, de behandeling uitvoert? Laat dit dan weten aan de arts of het Opnamebureau.

De behandeling

Wij tekenen uw spataderen af terwijl u staat. Daarna verzoeken wij u om te gaan liggen of zitten. Vervolgens spuiten wij de spataderen in met een vloeistof, die een onschuldige ontsteking van de ader veroorzaakt. Tot slot leggen we een elastische zwachtel om uw been.

Door de ontsteking en de druk van de zwachtel wordt de ader dichtgedrukt. De ader gaat als gevolg daarvan verkleven. Zo groeit de ader dicht en is niet meer zichtbaar. Het bloed wordt “omgeleid” en stroomt via

gezonde aderen verder. De zwachtel moet drie dagen blijven zitten. Als bijwerking van het inspuiten kan een geringe bruine verkleuring van de huid ontstaan op de plek waar de spataderen zaten.

Na de behandeling

Het is raadzaam om na de behandeling niet zelf auto te rijden. In de regel kunt u dezelfde dag nog uw dagelijkse bezigheden hervatten. Na de behandeling mag u direct lopen.

Het uiteindelijk effect van de behandeling is pas na ongeveer zes weken vast te stellen. Soms is het nodig de behandeling een aantal malen te herhalen. Spataderen kunnen hardnekkig zijn en terugkomen.

Mogelijke complicaties

Een hoogst enkele keer komt er een overgevoeligheidsreactie voor. Soms kan het ook gebeuren dat de injectievloeistof naast het bloedvat terechtkomt en er ter plekke een wondje ontstaat. In beide gevallen adviseren wij u om contact op te nemen met uw behandelend arts.

Tot slot

Waarschuw uw arts van tevoren als u overgevoelig bent voor pleisters, jodium of bepaalde geneesmiddelen!

U kunt met vragen altijd contact opnemen met de polikliniek Chirurgie/Heelkunde. De polikliniek is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur via telefoonnummer 088 979 43 59.

Inspuiten van spataderen (sclerotherapie)

Waarom HMC?

  • Gespecialiseerde zorg binnen Universitair Vaatcentrum Leiden | Den Haag
  • Gebruik van de nieuwste technieken
  • Zorg volgens de laatste inzichten
  • Onderzoek naar nieuwe behandelingen
  • Samenwerking met verschillende specialismen in HMC en LUMC