Inspanningsonderzoek

Met een inspanningstest kunnen we zien wat de maximale inspanning is die u kunt leveren. Ook onderzoeken we zo of u benauwd wordt na inspanning.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 24 76
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

 

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over een inspanningsonderzoek

Met een inspanningstest kunnen we zien wat de maximale inspanning is die u kunt leveren. Ook onderzoeken we zo of u benauwd wordt na inspanning. Dit testen wij door u te laten fietsen op een hometrainer.

Hieronder leest u hoe u zich moet voorbereiden en wat er tijdens het onderzoek gebeurt.

Uw afspraak is op

 

__________ dag ________________ om ______________ uur.

Het onderzoek gebeurt in:

O HMC Antoniushove, polikliniek Longgeneeskunde, route rood, 1e etage.
   U meldt zich bij de balie. De longfunctieanalist haalt u op uit de wachtkamer.

O HMC Westeinde, afdeling Longfunctie, 1e etage, route rood.
   U meldt zich bij de balie. De longfunctieanalist haalt u op uit de wachtkamer.

Als u niet kunt komen

Kunt u niet komen op de afgesproken tijd? Bel dan zo snel mogelijk om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Doe dit niet later dan 24 uur voor de afspraak. Bellen kan van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 uur - 16.30 uur op telefoonnummer 088 979 24 76.

We kunnen in uw plaats dan een andere patiënt helpen. Zegt u uw afspraak niet of niet op tijd af? Dan moet u helaas betalen voor de afspraak.

Voorbereiding

 • Draag tijdens het onderzoek kleding die makkelijk zit en platte schoenen die goed om uw voet zitten. We raden u af om sieraden te dragen.
 • U gaat zich tijdens het onderzoek flink inspannen. Daarom is het belangrijk dat u op de dag van het onderzoek heeft gegeten. Eet alleen niet te veel voor het onderzoek. Het onderzoek is niet prettig met een volle maag.
 • Wij vragen u 2 uur voor de test niet te roken
 • U moet goed uitgerust aan het onderzoek beginnen. Wij vragen u daarom om niet op de fiets naar het ziekenhuis te komen. Doet u dat wel, dan moeten we een nieuwe afspraak met u maken.
 • Heeft u kinderen en/of een begeleider bij u? Dan moeten die tijdens het onderzoek in de wachtruimte blijven. Ze kunnen dus niet met u mee in de onderzoeksruimte.
 • We maken tijdens het onderzoek een hartfilmpje. We vragen mannen om voor het onderzoek hun borsthaar weg te halen. Zo kunnen we beter de plakkers op uw borst plakken die nodig zijn voor dit onderzoek.
 • Gebruikt u medicijnen? Dan kunt u die gewoon nemen zoals u gewend bent. U kunt dus ook gewoon uw longmedicijnen nemen.

Het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 75 minuten. Het onderzoek doet geen pijn. U kunt er wel moe van worden. U zit voor het onderzoek op een stoel. U krijgt een mondstuk in uw mond. Hierdoor kunt u gewoon ademhalen. Op uw neus heeft u een zachte knijper. Die zit daar om te zorgen dat er geen lucht ontsnapt via uw neus.
De longfunctieanalist (onderzoek medewerker) zal u vragen een aantal keer door het mondstuk te blazen. Daarna gaat u op een hometrainer zitten. U fietst 10 tot 15 minuten. Het trappen gaat in die tijd steeds zwaarder. Tijdens de test houden wij uw hart en longen goed in de gaten. We meten met apparatuur onder andere:

 • uw ademhaling: U krijgt een gezichtsmasker. Hiermee meten we de hele tijd uw ademhaling.
 • uw bloeddruk: U krijgt een bloeddrukband om uw bovenarm.
 • uw hartslag: met behulp van plakkers op uw rug en borst maken we een hartfilmpje (ECG).
 • hoeveel zuurstof er in uw bloed zit: Om dit te meten, krijgt u een sensor aan uw vinger.
 • hoeveel zuurstof en koolzuurgas er in uw bloed zit en hoe zuur uw bloed is: Dit onderzoek naar bloedzuurgassen doen we niet altijd. Doen we het bij u wel? Dan halen we tijdens het inspanningsonderzoek 1 of meer keren wat bloed uit een slagader (meestal uit uw pols).

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u zich opfrissen in de onderzoekskamer. U kunt daarna weer naar huis of naar uw werk. U kunt gewoon autorijden.
Als u in het ziekenhuis ligt, gaat u weer terug naar de verpleegafdeling.

De uitslag

De arts die het onderzoek heeft aangevraagd, geeft u ook de uitslag. U hoort de uitslag op uw volgende afspraak op de polikliniek.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan kunt u de afdeling Longfunctie bellen. U bereikt de afdeling op werkdagen van 08.00 tot 16.30 uur op telefoonnummer 088 979 24 76.

Inspanningsonderzoek

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis