Inspanningsonderzoek

Een inspanningsonderzoek geeft informatie over uw maximale inspanningsniveau en toont aan of u na het leveren van inspanning last krijgt van benauwdheid. Dit testen wij door u te laten fietsen op een hometrainer. Op deze webpagina leest u hoe u zich moet voorbereiden en wat er tijdens het onderzoek gebeurt.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 24 76
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

 

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over inspanningsonderzoek

Een inspanningsonderzoek geeft informatie over uw maximale inspanningsniveau en toont aan of u na het leveren van inspanning last krijgt van benauwdheid. Dit testen wij door u te laten fietsen op een hometrainer. Op deze webpagina leest u hoe u zich moet voorbereiden en wat er tijdens het onderzoek gebeurt.

Uw afspraak

op: __________ dag ________________ om ______________ uur.

Het onderzoek vindt plaats in:

O        HMC Antoniushive, polikliniek Longgeneeskunde, 1e etage, route rood.
        U meldt zich bij de balie. De longfunctieanalist haalt u op
        uit de wachtkamer.

O        HMC Westeinde, afdeling Longfunctie, 1e etage, volg rood.
        U meldt zich bij de balie van de Functieafdeling.
        De longfunctieanalist haalt u op uit de wachtkamer.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) de afdeling Longfunctie om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Dit kan op werkdagen van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 uur - 17.00 uur op telefoonnummer 088 97 97 900. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Voorbereiding

 • Draag makkelijk zittende kleding en platte, goed sluitende schoenen tijdens het onderzoek. We raden u af om sieraden te dragen.
 • U gaat tijdens het onderzoek een grote inspanning leveren, daarom is het belangrijk dat u op de dag van het onderzoek gegeten heeft. Het onderzoek is niet prettig met een volle maag, daarom adviseren wij u om vóór het onderzoek niet uitgebreid te eten.
 • Wij verzoeken u twee uur voor de test geen koffie te drinken en te roken
 • Omdat u goed uitgerust aan het onderzoek moet beginnen is het belangrijk dat u zich niet te veel inspant voor het onderzoek. Wij vragen u daarom niet op de fiets te komen, anders moet er een nieuwe afspraak worden gemaakt.
 • Kinderen of iemand die u begeleidt naar het ziekenhuis mogen tijdens het onderzoek in de wachtruimte plaatsnemen.
 • Er wordt tijdens het onderzoek een hartfilmpje gemaakt. Daarom worden mannen verzocht van tevoren hun borsthaar te verwijderen.

Het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 75 minuten. Het onderzoek doet geen pijn, wel kan het vermoeiend zijn. Voor en na de inspanningstest zit u op een stoel. U krijgt een mondstuk in uw mond, waardoor u normaal kunt ademen. Op uw neus heeft u een zachte knijper, zodat er geen lucht via de neus ontsnapt. De longfunctieanalist zal u vragen een aantal keer door het mondstuk te blazen. Daarna gaat u op een hometrainer zitten. U fietst 10 tot 15 minuten met een steeds hoger wordende belasting. Tijdens de test houden wij uw hart en longen goed in de gaten doordat u bent aangesloten op diverse meetapparatuur. Zo meten wij onder andere:

 • Ademhaling: u krijgt een masker over mond en neus, waarmee continu de ademhaling geregistreerd wordt.
 • Bloeddruk: u krijgt een bloeddrukband om uw bovenarm geplaatst.
 • Hartritme: door plakkers op uw rug en borst te plaatsen wordt een hartfilmpje (ECG) gemaakt
 • Zuurstofverzadiging: u krijgt een zachte sensor aan uw vinger.
 • Eventueel bloedgassen: tijdens het onderzoek is het mogelijk dat één of meerdere keren wat bloed afgenomen wordt uit een slagader (meestal uit uw pols). Hiervoor plaatst de longarts een infuus.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u zich opfrissen in de onderzoekskamer. Er zijn geen bijwerkingen van het onderzoek te verwachten. Na afloop van het onderzoek kunt u weer naar huis, naar uw werk of als u opgenomen bent, naar de verpleegafdeling. Het onderzoek heeft geen invloed op uw rijvaardigheid.

De uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts bij uw eerstvolgende afspraak op de polikliniek.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze webpagina nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Longfunctie. De afdeling is bereikbaar op werkdagen van 08.00 uur tot 16.00 uur op telefoonnummer 088 97 97 900.

Inspanningsonderzoek

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis