Over inspannings-incontinentie (stressincontinentie)
Deze webpagina geeft u informatie over de adviezen na een TVT-O operatie. TVT-O staat voor Tensionfree Vaginal Tape via het foramen obturatum. Uw uroloog heeft voor ondersteuning van de urinebuis een bandje in de vagina geplaatst. Dit bandje ligt zonder spanning onder de urinebuis. Het wordt via de vagina (schede) aangebracht. Door het bandje krijgt u weer controle over het plassen. Voor een goed herstel en een optimaal resultaat is het van groot belang dat u thuis een aantal adviezen opvolgt. Op deze webpagina vindt u de adviezen. Ook leest u bij welke klachten u met uw uroloog contact op moet nemen.
Voldoende drinken
Er is vocht nodig om de blaas goed te spoelen. Daarom is het goed om dagelijks 1,5 tot 2,5 liter te drinken. Het is het beste dat u overdag drinkt en dit spreidt tussen het ontbijt en het avondeten. Als u in de loop van de avond te grote hoeveelheden drinkt, bestaat de kans dat u gedurende de nacht één of meerdere keren moet opstaan om te plassen.
Pijn
Het kan zijn dat u na de ingreep blaaskrampen heeft. Ook komt pijn in de liezen of het bovenbeen voor. U hoeft zich hier niet ongerust over te maken. Deze klachten gaan na verloop van tijd vanzelf over. Als u pijn heeft, mag u tot maximaal drie keer per dag twee tabletten 500 mg paracetamol innemen.
Bloedverdunnende medicijnen
Als u voor de operatie bloedverdunnende medicijnen gebruikte, hoort u voordat u naar huis gaat van de arts of verpleegkundige wanneer u deze medicijnen weer mag gebruiken.
Lichamelijke inspanning
- Doet u het de eerste twee weken thuis rustig aan: doe geen zwaar werk zoals tuinieren, stofzuigen of een bed opmaken. U mag ook niet zwaar tillen. Het maximale gewicht dat u mag tillen, is dat van een lichte boodschappentas (twee tot drie kg). Wij adviseren u daarom om voor één tot twee weken na de ingreep hulp uit uw omgeving te vragen.
- Zorg dat ontlasting zacht is, zodat u niet hoeft te persen. Ontlasting wordt zacht door goed te drinken en door het gebruik van vezelrijke voeding zoals volkoren producten, fruit en verse groente.
- Zolang u vloeit, mag u niet in bad. Douchen mag wel.
- Zolang u vloeit mag u vanwege de operatiewond geen tampons gebruiken.
- U mag de eerste twee weken niet fietsen en sporten.
- U mag na twee tot drie weken weer aan het werk. Overleg zo nodig met uw bedrijfsarts.
- Als u geen bloederige afscheiding meer heeft, mag u na twee tot drie weken weer zwemmen.
- Geslachtsgemeenschap is na vier weken weer toegestaan.
Het plassen
- Het is belangrijk om regelmatig te plassen (tenminste vijf keer per dag). De eerste weken treedt er soms nog ongewild urineverlies op. Ook kunt u tijdelijk meer aandrang voelen. Sommige vrouwen hebben het gevoel “over een weerstand” te plassen. Dat gevoel verdwijnt later vanzelf.
- Soms treedt na de operatie een blaasontsteking op. U heeft voor de operatie via een infuus antibiotica toegediend gekregen, waardoor de complicatie van een blaasontsteking zelden voor komt.
- Soms ontstaat door het antibioticum een vaginale schimmelinfectie. U merkt dit door jeuk. Ook plassen is dan vaak pijnlijk. Vraag de (huis)arts om een medicijn tegen de schimmelinfectie. Als u zichzelf met water uit een fles spoelt tijdens het plassen, heeft u minder pijn.
- Voorkom dat u de urine te lang ophoudt.
Complicaties
Als u thuis last krijgt van de onderstaande klachten, adviseren wij u om contact op te nemen:
- Koorts boven 38,5˚C of langer dan 24 uur 38,0˚C koorts.
- Niet goed uit kunnen plassen of niet volledig meer uit kunnen plassen. Dit kan komen door de zwelling van het weefsel. Treedt deze complicatie op? Wacht dan niet langer dan 12 uur met het bellen van het ziekenhuis.
- Vaginale afscheiding met jeuk en pijn.
- Een branderig gevoel bij het plassen.
Overdag kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. ’s Nachts en in het weekend kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp.
Contact
Deze webpagina geeft algemene informatie over de behandeling. Heeft u na het lezen van de webpagina nog vragen kijkt u dan op www.allesoverurologie.nl.
Continentie consulent: 088 979 60 24
Uw vragen kunt u ook stellen via e-consult via het patiëntenportaal ‘mijnHMC’. Kijk op: www.haaglandenmc.nl en kies voor ‘Mijn HMC’.
Houd uw DigiD code gereed.
Bij spoed bel de Spoedeisende Hulp van HMC Westeinde: 088 979 23 80.