Insectensteek

U bent op de Spoedeisende Hulp (SEH) geweest in verband met een insectensteek. Op deze webpagina leest u wat een insectensteek is en wat u er tegen kunt doen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Wat te doen bij spoed? Dat leest u hier. 

HMC Westeinde
088 979 79 00

24 uur per dag, 7 dagen in de week geopend. 

Let op: Op de locatie HMC Antoniushove en HMC Bronovo is geen SEH aanwezig.

Locatie

Cijfers

60.000 patiënten per jaar
6 acute kamers
45 behandelplaatsen

Over insectensteek

U bent op de Spoedeisende Hulp (SEH) geweest in verband met een insectensteek. Op deze webpagina leest u wat een insectensteek is en wat u er tegen kunt doen.

Wat is een insectensteek?

Sommige insecten steken uit zelfverdediging (bijvoorbeeld wespen en bijen). Zij spuiten een giftige stof in de huid die pijn, jeuk en zwelling veroorzaakt. Deze steken merkt u meestal direct als u gestoken wordt. Andere insecten (bijvoorbeeld muggen en vlooien) voeden zich met bloed. Zij brengen bij hun steek eerst een stofje in dat het makkelijk maakt om het bloed op te zuigen. Deze steken merkt u meestal niet op het moment zelf, maar later als het een bultje wordt en begint te jeuken.

Er leven in Nederland geen insecten waarvan de steek gevaar oplevert voor uw gezondheid. Voor mensen die allergisch zijn voor steken van bepaalde insecten (meestal bijen of wespen), kan een steek wel gevaarlijk zijn. U merkt dat u allergisch bent voor een insectensteek als de volgende klachten optreden: benauwdheid, rode uitslag over het hele lichaam, overgeven, ziek gevoel, zwelling op een andere plek dan waar u gestoken bent (met name oogleden, lippen en tong).

Onderzoek en behandeling op de SEH

De arts of verpleegkundige van de SEH zal kijken of een deel van de angel is achtergebleven (dit gebeurt eigenlijk alleen bij wespen- en bijensteken). Als er nog een stukje angel zit, wordt dit weggehaald met een pincet. Dit is niet pijnlijk. Vervolgens wordt het wondje schoongemaakt met (zout) water.

Adviezen

Als u veel last heeft van jeuk, pijn en zwelling, kan het prettig zijn de plek van de steek te koelen met een koud washandje. Als u ijs gebruikt om te koelen, doet u de ijsklontjes dan eerst in een plastic zakje. Doe er daarna nog een doek omheen.

Tegen jeuk bij insectensteken bestaan allerlei middeltjes die u op de jeukende plek kunt smeren. U kunt deze middelen zonder recept bij apotheek of drogist kopen.

Wanneer contact opnemen met een arts?

Neem contact op met de Spoedeisende Hulp:

  • als u in uw mond, tong of keel gestoken bent;
  • als u gestoken bent door een insect waarvoor u allergisch bent.

Neem contact op met uw huisarts:

  • als u na de steek jeuk krijgt over het hele lichaam;
  • als u er koorts bij krijgt.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze webpagina nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp van HMC Westeinde: 088 979 23 80.

Insectensteek

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis