Injecties met Depo-Medrol of Kenacort

Op advies van uw behandelend reumatoloog krijgt u een injectie met corticosteroïden. Deze webpagina geeft u informatie over deze geneesmiddelen. Heeft u na het lezen nog vragen, dan kunt u daarmee altijd terecht bij uw reumatoloog.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde

088 979 17 41
ma t/m vr van 08.00 – 17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over injecties met Depo-Medrol of Kenacort

Op advies van uw behandelend reumatoloog krijgt u een injectie met corticosteroïden. Deze webpagina geeft u informatie over deze geneesmiddelen. Heeft u na het lezen nog vragen, dan kunt u daarmee altijd terecht bij uw reumatoloog.

Werking

Depo-Medrol en Kenacort vallen onder de glucocorticoïden. Deze medicijnen staan bekend om hun ontstekingsremmende werking. Ze helpen om zwellingen, stijfheid, pijn en andere ontstekingsverschijnselen te laten verdwijnen of in ieder geval te verminderen.

U zult vaak al binnen een dag merken dat de injectie gaat werken. Het kan wel enige tijd duren voor dit effect maximaal is. De medicijnen kunnen enkele weken tot soms wel maanden effect hebben.

Wanneer gebruiken?

 • U kunt een injectie met Depo-Medrol of Kenacort krijgen als:
 • u een ontsteking heeft van een gewricht, peesschede of slijmbeurs;
 • u een reumatische ziekte heeft met een actieve ontsteking en de andere anti-reumatische medicijnen (nog) niet werken;
 • u een reumatische ziekte heeft en er plotseling een reumatische ontsteking optreedt.

Toedienen van de injectie

We kunnen de injectie met Depo-Medrol of Kenacort op twee manieren aan u geven:

 • een plaatselijke injectie in een gewricht (intra-articulair), in een slijmbeurs of bij een pees of peesaanhechting;
 • een injectie in de bilspier (intramusculair). Deze zullen we toedienen als er sprake is van ontstekingen in meerdere gewrichten.

De dosering per injectie hangt af van de ernst van de klachten en de plaats van de injectie. Soms voegen we de stof lidocaïne toe aan de injectie. Lidocaïne heeft een verdovende werking. De stof verdooft tijdelijk de plek waar de injectie plaatsvindt en het weefsel hieromheen. De verdoving werkt al na enkele minuten en houdt twee tot drie uur aan.

Rust

Heeft u een injectie in een gewricht gekregen? Dan vragen we u om het geïnjecteerde gewricht minimaal 48 uur zo weinig mogelijk te gebruiken. Dit bevordert namelijk de werking van het medicijn. Neem contact op met uw behandelend reumatoloog wanneer u last krijgt van koorts na het toedienen van de injectie.

Mogelijke bijwerkingen

De kans op bijwerkingen bij het kortdurend gebruik van Depo-Medrol of Kenacort is zeer klein. Bijwerkingen als botontkalking, huidproblemen, gewichtstoename, volle maan gezicht etc. komen bijna nooit voor. Dit komt omdat we de medicijnen slechts tijdens een beperkte periode toedienen.

U moet wel rekening houden met de volgende bijwerkingen:

 • tijdelijke stijging van de bloedsuikerspiegel bij patiënten met diabetes;
 • een plaatselijke blauwe plek of bloeding bij patiënten die bloedverdunners gebruiken;
 • pijn, roodheid op de injectieplaats en plaatselijke veranderingen in de huid als een kuiltje of verkleuring van de huid;
 • een soort ‘opvliegers’ die één tot drie dagen aanhouden en zich uiten in een rood gezicht en gejaagdheid.

Deze bijwerkingen komen zelden voor:

 • koorts en hartkloppingen;
 • infecties;
 • menstruatiestoornissen: uitblijven van de menstruatie, tijdelijk veranderen van de menstruatie of bloedverlies bij vrouwen die al in de overgang zijn geweest (komt zeer zelden voor).

Zwangerschap en borstvoeding

Overleg even vooraf met de reumatoloog als u zwanger bent of borstvoeding geeft. De reumatoloog zal dan met u bespreken of het toedienen van de injectie verantwoord is.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met uw reumatoloog of reumaconsulente. Dat kan op werkdagen van 08.00 - 16.30 uur via telefoonnummer 088 979 17 41.

 

Injecties met Depo-Medrol of Kenacort

Reumatologie
Waarom HMC?

 • Speciaal spreekuur: handen
 • Snel overleg met andere specialisten
 • Hulp bij omgaan met reuma