Een ingreep bij de polikliniek Dermatologie

U heeft binnenkort een kleine ingreep bij de polikliniek Dermatologie. Deze wordt uitgevoerd door de dermatoloog. U kunt na de ingreep direct naar huis.

Specialismen en team

Afspraak en Contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
088 979 44 03
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Buiten kantooruren
Hadoks
070 346 96 69

Locatie

Cijfers

Per jaar

Meer dan 10.000 poliklinische patiënten

Over een ingreep bij de polikliniek Dermatologie

U heeft binnenkort een kleine ingreep bij de polikliniek Dermatologie. Deze wordt uitgevoerd door de dermatoloog. U kunt na de ingreep direct naar huis.

Op deze webpagina leest u over de voorbereidingen, de ingreep zelf en de leefregels voor thuis.

Afspraak

U wordt verwacht op:

 • HMC Antoniushove
  • Polikliniek Dermatologie, 1e etage. Meldt u zich bij de balie.
  • Polikliniek Chirurgie, begane grond. U kunt gelijk in de wachtkamer plaatsnemen, u hoeft zich niet te melden.
 • HMC Bronovo
  • Melden bij de balie van de operatiekamer 3e etage (route 98)

 

Voorbereiding

Het is voor de ingreep niet nodig om nuchter te zijn. U kunt dus gewoon eten en drinken. Er is altijd een kleine kans op infectie na een ingreep. Ons advies is om op de dag van de ingreep goed te douchen. Wij raden u aan om iemand mee te nemen die u na afloop naar huis kan brengen.

Medicijnen

Bent u onder controle bij de trombosedienst en slikt u Sintrom (acenocoumarol) of Marcoumar (fenprocoumon), dan zal de dermatoloog een formulier invullen voor de trombosedienst. De trombosedienst neemt voor de ingreep contact met u op over een afbouwschema. Gebruikt u andere bloedverdunnende medicijnen, gebruiken geef dit altijd door aan de dermatoloog. Meestal kunt u de andere bloedverdunnende medicatie gewoon blijven innemen voor de ingreep.

De ingreep

U wordt door de doktersassistente naar de poliklinische operatiekamer gebracht. Vervolgens neemt u plaats op de behandeltafel. Het te behandelen gebied wordt gedesinfecteerd en verdoofd. De prik van de verdoving kan even pijn doen; de ingreep zelf is pijnloos. Het gebied dat geopereerd wordt, wordt afgedekt met steriele doeken. Het stukje huid wordt weggesneden. Daarna wordt de omliggende huid met hechtingen gesloten. Bij een ingreep aan het onderbeen wordt meestal uw onderbeen gezwachteld voor 1 of 2 weken.

Na de ingreep

Na de ingreep wordt de wond afgedekt met verband en/of pleister. De assistente maakt afspraken met u over de wondverzorging, het verwijderen van de hechtingen en de eerste controle. Zie ook verder in deze folder bij adviezen voor thuis.

Zwelling

Bij een ingreep rond de ogen (bijvoorbeeld de oogleden, voorhoofd, de slapen, neusrug, wangen) kan een flinke zwelling van de oogleden ontstaan. Soms treedt een bloeduitstorting op. De zwelling verdwijnt binnen enkele dagen, de bloeduitstorting verdwijnt binnen één tot twee weken.

Pijn

Er kan na de behandeling enige pijn ontstaan. De pijn duurt over het algemeen enkele uren. Als u pijn heeft kunt u als pijnstiller twee tabletten paracetamol van 500 mg innemen. Een volwassene mag maximaal zes tabletten per dag nemen.

Huidreacties

Gedurende enkele dagen na de ingreep worden de randen van de wond roder en kan de wond helder vocht afscheiden. Dit is een normale reactie. Op de plaats van de wond kan een korst ontstaan.

Adviezen voor thuis

Verzorging van de wond

Als de wond na de ingreep gaat bloeden, kunt u het beste met een (schone) theedoek 15 tot 30 minuten stevig op de pleister drukken.

De wond moet 24 uur droog blijven. Dan kunt u de bovenste pleister eraf halen en mag de wond kortdurend nat worden bij het douchen. Na het douchen de wond droog deppen. De hechtpleisters onder de grote pleister laat u zitten tot het volgend bezoek aan de polikliniek Dermatologie.

Lichamelijke inspanning

Zolang de hechtingen nog niet verwijderd zijn, adviseren wij u om niet te sporten. Door te sporten komt er meer druk op de wondranden. Dit vertraagt en verslechtert de genezing van de wond. De hechtingen kunnen dan loslaten. U kunt wel wandelen, fietsen en autorijden, tenzij uw dermatoloog u anders heeft geadviseerd.

Ook in de week na het verwijderen van de hechtingen adviseren wij u om druk op de wond te vermijden. Na deze week kunt u weer sporten.

Genezing van de wond en litteken

De tijd dat de huid nodig heeft om te genezen is één tot drie weken. Dit is afhankelijk van de grootte en plaats van het behandelde deel van de huid. Elke operatiewond geeft een litteken. Een litteken is eerst rood en wordt lichter van kleur na weken, maanden en soms één jaar. Het litteken kan zichtbaar blijven door de witte kleur of kan wegvallen tegen de kleur van uw huid. De eerste zes weken wordt afgeraden om in het zonlicht of onder de zonnebank te gaan. Gebruik een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger.

Controle

Eén tot twee weken na de ingreep heeft u bij de polikliniek Dermatologie een afspraak met uw dermatoloog. Hij/zij bespreekt met u de uitslag van het weggehaalde stukje huid. Tijdens deze afspraak worden de hechtpleisters en de hechtingen verwijderd.

Wanneer contact opnemen

Neemt u contact op met één van de poliklinieken Dermatologie wanneer een bloeding niet stopt of er een wondinfectie (roodheid, zwelling, pijn, gele afscheiding/pus) optreedt. De poliklinieken zijn bereikbaar op werkdagen tussen 08.00-16.30 uur via de telefooncentrale: telefoonnummer 088 97 97 900.

Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de huisartsenpost:

 • Den Haag, Hadoks: 070 346 96 69
 • Zoetermeer: 079 343 16 00
 • Westland: 0174 63 87 38
 • Leiden SHR: 0900-5138039

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) het Afspraakcentrum om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Dit kan op werkdagen tussen 08.00 - 16.30 uur op telefoonnummer 088 97 97 900. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Vragen

Als u na het lezen van deze webpagina nog vragen heeft, kunt u contact opnemen tijdens kantooruren met één van de poliklinieken Dermatologie, via telefoonnummer 088 97 97 900.

Ingreep bij de polikliniek Dermatologie

Waarom HMC?

 • Team van ervaren dermatologen
 • Samenwerking met andere specialismen
 • Speciaal spreekuur voor verdachte plekjes
 • Speciaal spreekuur voor pigmentaandoeningen
 • Speciaal spreekuur voor spataderen
 • Gespecialiseerd in de behandeling van huidkanker