Informatie nefrostomiekatheter

U krijgt binnenkort een nefrostomiekatheter (nierdrain). In deze webpagina staat uitleg over het inbrengen van de katheter en hoe u deze moet verzorgen. De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving op de afdeling Radiologie. U wordt hiervoor een dag opgenomen in het ziekenhuis.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Vragen of aanvragen van herhaalrecepten via E-consult in patientenportaal mijnHMC

Ook kunt u ma t/m vr contact opnemen met de polikliniek Urologie

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over informatie nefrostomiekatheter

U krijgt binnenkort een nefrostomiekatheter (nierdrain). In deze webpagina staat uitleg over het inbrengen van de katheter en hoe u deze moet verzorgen. De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving op de afdeling Radiologie. U wordt hiervoor een dag opgenomen in het ziekenhuis.

Een nefrostomiekatheter

Een nefrostomiekatheter is een dun slangetje dat via een kleine snede in uw zij in het nierbekken wordt ingebracht. Aan de katheter zit een opvangsysteem waar de urine in wordt opgevangen.
Het inbrengen van een nefrostomiekatheter is noodzakelijk als de doorgang van urine tussen uw nier en uw blaas verhinderd wordt. Eén van de meest voorkomende oorzaken hiervan is een niersteen die in de urineleider geklemd zit. Wanneer de urine vanuit de nier niet (volledig) naar de blaas kan worden afgevoerd, ontstaat uitzetting (stuwing) van het nierbekken en de urineleider. Soms wordt een nefrostomiekatheter ingebracht ter voorbereiding op een operatie of om de nier te ontlasten als de urineleiders dichtgedrukt worden.

Voorbereiding

 • Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, zal de uroloog met u bespreken hoeveel dagen voor de ingreep u moet stoppen met deze medicijnen. Is dit niet met u besproken of heeft u hier vragen over, neemt u dan contact op met uw behandelend uroloog.
 • Wanneer u ergens allergisch voor bent, moet u dit voor de ingreep aan de laborant melden. U kunt allergisch zijn voor de contrastvloeistof die gebruikt gaat worden. Hier wordt dan rekening mee gehouden.
 • Voor deze ingreep moet u bij voorkeur nuchter zijn.

Het plaatsen van de katheter

De nefrostomiekatheter wordt geplaatst op de afdeling Radiologie. U wordt door een medewerker naar de afdeling gebracht. Voor het onderzoek wordt u gevraagd de bovenkleding uit te doen. Vervolgens gaat u op uw buik liggen op de behandeltafel. De huid van uw rug wordt gedesinfecteerd.

Daarna krijgt u een plaatselijke verdoving in het gebied waar u geprikt wordt. Met een echoapparaat wordt de precieze plaats en ligging van uw nier bepaald. Vervolgens prikt de radioloog met een dunne naald het nierbekken aan. Het is niet mogelijk de wand van het nierbekken te verdoven. Daarom kan dit gevoelig zijn. Via de naald wordt een draad ingebracht, waarover de katheter wordt geschoven. Om te controleren of de katheter goed ligt, wordt er contrastmiddel door de katheter gespoten dat zichtbaar is op röntgenbeelden. De contrastvloeistof verlaat via de blaas het lichaam. De katheter wordt op zijn plaats gehouden door de vorm: er zit een krul aan het uiteinde dat in het nierbekken ligt. Eventueel wordt de katheter met een kleine hechting aan de huid vastgehecht. De katheter wordt met een afdekpleister afgeplakt en gekoppeld aan het opvangsysteem. De ingreep duurt ongeveer 30 minuten.

Nazorg

Na de ingreep wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling. Daar moet u een paar uur bedrust houden. De verpleegkundige vertelt u wanneer u weer uit bed mag. Uw bloeddruk en hartslag worden regelmatig gecontroleerd. Als alle controles goed zijn en u niet misselijk bent, kunt u weer wat eten en drinken.
Op de afdeling geeft de verpleegkundige u uitleg over de dagelijkse verzorging van de katheter. Als alles goed gaat, kunt u dezelfde dag naar huis. U mag de eerste 24 uur na de ingreep niet zelf rijden in verband met de verdoving die u heeft gekregen.

De dagelijkse verzorging

 • Met de afdekpleister kunt u gewoon douchen.
 • Controleer of er lekkage is langs de katheter. U merkt dit doordat er urine via de insteekopening langs uw buik of zij loopt.
 • Controleer of de katheter niet verstopt zit. Dit merkt u als er geen urineproductie meer is.
 • Controleer of er geen knik in de katheter zit.
 • Controleer of de huid rondom de katheter niet rood of ontstoken is.
 • Draag of hang de opvangzak altijd lager dan de uitgang van de katheter. Zo kan de urine goed aflopen.
 • Drink minimaal anderhalve liter vocht per dag. Dit helpt blaasontsteking te voorkomen. Ook voorkomt het verstopping van de katheter.
 • Vermijd trekken aan de katheter omdat dit de nier kan beschadigen en u de katheter kunt verliezen.

Verwisselen van de pleister

De insteekopening moet met een afdekpleister afgedekt blijven. Voor thuis ontvangt u van de verpleegkundige een pleisterpakket. Hiermee moet u de insteekopening één keer per week opnieuw afdekken. Was uw handen goed voordat u de katheter verzorgt.

De verpleegkundige of doktersassistente van de polikliniek zal u de verzorging van de katheter uitleggen. Als u de katheter niet zelf kunt verzorgen, kan uw partner of iemand anders die u verzorgt dit leren. Een andere mogelijkheid is thuiszorg in te schakelen voor het vervangen van de pleister en het verwisselen van de opvangzakken.

Opvangsysteem

Overdag heeft u een kleine opvangzak aan de katheter. Deze opvangzak wordt een beenzak genoemd. De beenzak zit met twee klittenbanden om uw been. De beenzak heeft een beperkte inhoud. Overdag moet u de beenzak legen via het kraantje onderaan de beenzak. U kunt dit gewoon boven een toilet doen.
’s Nachts doet u een grotere opvangzak aan de beenzak. Deze zak wordt de nachtzak genoemd. De nachtzak kan met een rekje aan uw bedrand worden opgehangen. Als dat niet kan, kunt u de nachtzak in een emmer naast uw bed zetten. De nachtzak leegt u via het kraantje in uw toilet.

De katheter moet de urine goed afvoeren. Daarom moet de opvangzak altijd lager hangen dan de uitgang van de katheter. Probeert u te voorkomen dat het slangetje knikt.
U krijgt een pakket mee met zakjes en andere materialen voor thuis. Bij dit pakket zit ook een uitleg over hoe u nieuwe opvangzakken kunt bestellen.

Verwisselen van opvangzak en nachtzak

Verwisselen van opvangzakken

 • U legt de nieuwe zak klaar en verwijdert het afsluitdopje.
 • U knijpt met uw vingers het uiteinde van de katheter dicht. Met uw andere hand pakt u het aansluitpunt van de opvangzak vast die u wilt vervangen.
 • U maakt een heen en weer draaiende beweging, waardoor de opvangzak loskomt van de katheter.
 • U kunt nu de nieuwe opvangzak op de katheter aansluiten. Dit doet u door het aansluitpunt van de nieuwe opvangzak stevig in het uiteinde van de katheter te drukken.

Aansluiten van de nachtzak

 • U legt de nachtzak klaar en verwijdert het afsluitdopje.
 • U sluit de nachtzak aan op het uiteinde van de beenzak. Dit doet u door het aansluitpunt van de nachtzak stevig in het uiteinde van de beenzak te drukken.
 • Vervolgens zet u het kraantje van de beenzak open zodat de urine naar de nachtzak kan lopen.
 • U hangt de nachtzak met het rekje naast uw bed of u plaatst deze in een emmer naast het bed.
 • U kunt de klittenbanden om uw been eventueel ’s nachts losmaken.

Verwijderen van de nachtzak

 • Doe de klittenbanden weer om uw been als u deze losgemaakt had.
 • Zet het kraantje van de beenzak dicht.
 • U pakt het aansluitpunt van de nachtzak in uw ene hand vast en het uiteinde van de beenzak in uw andere hand.
 • U maakt een heen en weer draaiende beweging, waardoor de nachtzak loskomt van de beenzak.

Schoonmaken van de opvangzakken

Nadat u een opvangzak van de beenzak heeft gehaald, leegt u deze in het toilet. Vervolgens spoelt u de zak door met koud water. Houd hiervoor het uiteinde van de slang onder de kraan.
Daarna laat u de zak drogen totdat u deze weer gaat gebruiken. U zet het kraantje dicht voordat u de opvangzak weer aansluit.

Gebruik van de opvangzakken

De beenzakken en de nachtzakken kunt u meerdere dagen achter elkaar gebruiken. U moet de zakjes minimaal twee keer per week verwisselen. Wanneer de urine bloederig of vies is, verwisselt u de zakken vaker. Als de zakken bijna op zijn, kunt u nieuwe bestellen bij de leverancier van de zakken. Dit wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.

Verwisselen van de katheter

Een nefrostomiekatheter kan heel lang in het lichaam blijven en hoeft alleen verwisseld te worden als hij niet meer goed werkt. De oude katheter wordt verwijderd over de draad. Hierna wordt een nieuwe katheter over de draad op zijn plaats gelegd. De nieuwe katheter wordt eventueel weer met een kleine hechting vastgezet.

Verwijderen van de katheter

De uroloog bepaalt wanneer de katheter eruit mag. U maakt op de polikliniek Urologie een afspraak voor het verwijderen van de katheter.

Complicatie

De nefrostomiekatheter kan losraken en eruit vallen. Indien dit gebeurt moet u direct contact opnemen met de polikliniek Urologie of buiten kantoortijden met de Spoedeisende Hulp. De katheter moet dan opnieuw worden ingebracht.

Controle

U krijgt een afspraak mee voor een bezoek aan de polikliniek waarbij de katheter wordt gecontroleerd.

Contact

Deze webpagina geeft algemene informatie over de behandeling. Heeft u na het lezen van de webpagina nog vragen? Kijkt u dan op www.allesoverurologie.nl.

Uw vragen kunt u stellen via e-consult via het patiëntenportaal ‘mijnHMC’.
Kijk op: www.haaglandenmc.nl en kies voor ‘Mijn HMC’.
Houd uw DigiD code gereed.

Voor dringende vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie:
088 979 41 44

Bij spoed bel de Spoedeisende Hulp van HMC Westeinde: 088 979 23 80.

Informatie nefrostomiekatheter

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis