Over infectieziekten van de longen
Onder infectieziekten van de longen (pulmonale infectieziekten) vallen veel ziekten, bijvoorbeeld:
- longontsteking
- ontsteking van de longvliezen
- steeds terugkerende luchtweginfecties (recidiverende luchtweginfecties)
- bronchiectasieën (blijvende verwijdingen van delen van de luchtwegen (bronchiën)
- tuberculose
- schimmelinfecties van de longen
De meest voorkomende klachten die patienten hebben, zijn hoesten, koorts en kortademigheid. Een deel van deze ziekten is te genezen en een deel van deze ziekten is chronisch (langdurig).
Zorgpad longonsteking
Met de juiste behandeling kunnen we bij chronische infectieziekten de klachten zo veel mogelijk verminderen. De meest voorkomende pulmonale infectieziekte is de longontsteking. Wij bieden voor patiënten met longonsteking een speciaal zorgpad. Alle opgenomen patiënten met longontsteking behandelen wij volgens een vast behandelplan. Dit zorgt voor goede kwaliteit van zorg.
Tuberculose
De longartsen van HMC hebben veel kennis van tuberculose. We zijn één van de ziekenhuizen in Nederland die de meeste tuberculose patienten behandelt. We werken nauw samen met de GGD Haaglanden die zich vlakbij HMC Westeinde bevindt. Maandelijks is er overleg met alle betrokken specialismen, zoals Microbiologie en Interne Geneeskunde. Ook hebben wij korte overleg lijnen met de nationale Tuberculosecentra (Beatrixoord te Haren en Dekkerswald te Groesbeek).
Bronchiëctasieën
Bronchiëctasieën is een zeldzame longziekte, waarbij delen van de longen constant verwijd en geïrriteerd zijn. Voor patienten met bronchiëctasieën kiezen we een behandeling die past bij de ernst van de klachten. U kunt hierbij denken aan specifieke fysiotherapie, vernevelen met speciale medicatie en behandeling met antibiotica. We werken intensief samen met de afdelingen Immunologie (afweerstoornissen) en Longziekten van het Erasmus MC. Hierdoor zijn er voor onze patienten met zeldzame aandoeningen aanvullende behandelingen beschikbaar.