Implanteerbare hartmonitor

Een implanteerbare hartmonitor is een apparaatje dat zich onder de huid bevindt. Het houdt het hartritme gedurende enkele jaren in de gaten.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo en
HMC Westeinde 088 979 43 75
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

HMC Gezondheidscentrum Wassenaar 088 979 43 75
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Planningssecretariaat Cardiologie
088 979 31 61
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

Per jaar:

905 wegrakingen op SEH
3.618 wegrakingen op de polikliniek
73 implanteerbare hartmonitors

Over een implanteerbare hartmonitor

Een implanteerbare hartmonitor is een apparaatje dat zich onder de huid bevindt. Het houdt het hartritme gedurende enkele jaren in de gaten.

Registreren van het hartritme

Als u last heeft van hartkloppingen, duizeligheid of (neiging tot) flauwvallen, dan kunnen we ervoor kiezen om uw hartritme over een korte periode vast te leggen, ofwel te registreren. Dat doen we met een holteronderzoek. Een holter is een kastje dat is verbonden met plakkers op uw borst. U draagt het kastje de hele dag bij zich. Het registreert gedurende 24 uur tot één week uw hartritme.

Heeft u beperkende klachten die we niet kunnen opsporen met een holter? Dan kunnen we besluiten om uw hartritme over een langere periode te registreren. Dat doen we met een implanteerbare hartmonitor. Dit apparaatje brengt de cardioloog onder de huid in. Het legt het hartritme en afwijkingen van het hartritme vast, bijvoorbeeld een te langzaam of te snel hartritme. Bij klachten zoals duizeligheid, wegrakingen of hartkloppingen, kunt u het apparaatje ook zelf aanzetten. De cardioloog kan dan beoordelen of een hartprobleem uw klachten veroorzaakt.

implanteerbare_hartmonitor_fig01_350px.jpg

De implanteerbare hartmonitor ligt hier op de huid. De cardioloog plaatst de hartmonitor op deze plek onder de huid.

Voorbereiding

Uitleg over de kleine operatie

Wanneer uw cardioloog u heeft aangemeld voor het plaatsen van een implanteerbare hartmonitor, ontvangt u een afspraak voor een gesprek met een gespecialiseerd verpleegkundige. U krijgt uitleg over de voor- en nazorg, de operatie en de risico’s.

Allergieën

Heeft u allergieën, bijvoorbeeld voor contrastvloeistof of antibiotica? Geef dit dan door aan de cardioloog of verpleegkundige. U krijgt dan vóór de operatie een middel dat een allergische reactie voorkomt.

Heeft u vragen of kunt u niet naar een afspraak komen?

Heeft u een vraag? Bel of mail ons dan gerust. Heeft u een probleem waardoor u niet op tijd naar een afspraak kunt komen? Laat dit dan zo snel mogelijk weten aan het Planningssecretariaat Cardiologie via telefoonnummer 088 979 31 61 of via e-mail planningangiokamer@haaglandenmc.nl – graag uiterlijk 24 uur voor de afspraak, want dan kunnen wij een andere patiënt in uw plaats helpen. U kunt zich afmelden van maandag tot en met vrijdag, tijdens kantooruren. Als u een afspraak niet of te laat afmeldt, moeten we de afspraak helaas in rekening brengen.

Opname

De kleine operatie vindt plaats tijdens een dagopname.
Lees meer over uw verblijf op de verpleegafdeling

Kleine operatie

De operatie gebeurt in een hartkatheterisatiekamer. Dit is een steriele kamer waar de cardioloog de operatie uitvoert. U gaat op de operatietafel liggen. De verpleegkundige dekt u toe met steriele doeken. Het is belangrijk dat u goed luistert naar de instructies van de verpleegkundige. Zo voorkomen we dat er bacteriën in het operatiegebied komen.

De cardioloog maakt een klein sneetje en plaatst de hartmonitor onder de huid. Tijdens de operatie bent u meestal gewoon wakker. U kunt voelen dat de cardioloog met de behandeling bezig is, maar door de verdoving voelt u geen pijn. Als u wel pijn voelt, moet u dat laten weten aan de cardioloog of verpleegkundige. Zij zorgen er dan voor dat u extra verdoving krijgt. Het plaatsen van een hartmonitor duurt vijf tot tien minuten. Daar komt de voorbereidingstijd en nazorg nog bij.

Lees meer over de implanteerbare hartritmemonitor op hartstichting.nl

Na de operatie

Naar huis

Eén tot twee uur na de ingreep mag u weer naar huis. De technicus geeft u van tevoren nog uitleg over de werking van het apparaatje en de magneet.

Pijnstillers

U mag altijd paracetamol gebruiken tegen de pijn. Neem maximaal zes tabletten van 500 milligram per dag.

Douchen

U mag de dag na de operatie weer douchen. Gebruik geen zeep of lotion op de wond. Na het douchen, dept u de huid met een droge handdoek droog. U mag niet wrijven met de handdoek. De wond mag niet weken, dus u mag pas in bad of zwemmen als de wond volledig genezen is. Dat duurt ongeveer twee weken.

Hechtingen

Het litteken van de operatie moet goed kunnen genezen en heeft rust nodig. De bovenlaag van de huid is geplakt met lijm. Laat deze lijm zitten, want deze heeft een beschermende werking. De lijm valt er binnen twee weken vanzelf af.

Wanneer neemt u contact op met HMC?

Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Het plaatsen van een implanteerbare hartmonitor is een kleine en veilige operatie, die zeer zelden complicaties geeft. Maar zoals bij iedere operatie kunnen er toch complicaties optreden. Neem contact op met de dienstdoende arts-assistent (via 088 979 65 16):

 • bij roodheid of jeuk aan de wond
 • als de wond open is gegaan
 • bij zwelling van de wond
 • bij koorts of pus uit de wond

Heeft u technische vragen? Bel dan met onze technici. Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 16.30 uur via deze telefoonnummers:

 • HMC Antoniushove 088 979 46 68
 • HMC Bronovo 088 979 44 38
 • HMC Westeinde 088 979 31 26

Heeft u problemen buiten kantoortijden ('s avonds, 's nachts of in het weekend)? Ga dan voor controle naar de Eerste Hart Hulp in HMC Westeinde. Er is altijd een arts aanwezig om u te onderzoeken.

Heeft u vragen over de planning of heeft u een medische vraag over de ICD-operatie? Neem dan contact op met het Planningssecretariaat Cardiologie via telefoonnummer 088 979 31 61 (maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 16.30) of via e-mail planningangiokamer@haaglandenmc.nl.

Controles

Na de operatie volgt een aantal belangrijke controles. We maken deze afspraken voordat u het ziekenhuis verlaat:

 • wondcontrole
  Ongeveer tien dagen na de operatie heeft u een afspraak met de verpleegkundige voor een wondcontrole.
 • technische controle
  De implanteerbare hartmonitor wordt regelmatig gecontroleerd. Tijdens deze controle is er voldoende ruimte om al uw vragen te stellen.

pm_technici_350px.jpg

Onze technici

 • controle bij cardioloog
  Behalve dat uw implanteerbare hartmonitor gecontroleerd wordt, blijft u ook onder controle van uw cardioloog. U heeft één keer per jaar een controle bij uw cardioloog en tussendoor controleert de technicus uw hartmonitor. De cardioloog bespreekt op het spreekuur met u of u vaker een controle nodig heeft.

subgroep_device_006_350px.jpg

Het device-team

Implanteerbare hartmonitor

Waarom HMC?

 • Team van ervaren, gespecialiseerde cardiologen
 • Regionale en landelijke samenwerkingsverbanden
 • Persoonlijke zorg

Het team

Toon iedereen