Implantaten plaatsen door de kaakchirurg

U heeft gekozen voor 1 of meerdere implantaten in uw kaak. Hieronder leest u meer over de behandeling. Ook geven we u adviezen voor na de behandeling.

Afspraak en contact

088 979 23 39
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over implantaten plaatsen door de kaakchirurg

U heeft gekozen voor 1 of meerdere implantaten in uw kaak. Hieronder leest u meer over de behandeling. Ook geven we u adviezen voor na de behandeling.

Wat zijn implantaten

Implantaten zijn kunstmatige wortels, die zijn gemaakt van titanium. We plaatsen de implantaten in het kaakbot. Een implantaat vervangt een tandwortel. Hierop kan uw tandarts later een kroon of een brug zetten. Voor patiënten die een tand of kies missen, kan dit een goede oplossing zijn. Implantaten kunnen er ook voor zorgen dat een kunstgebit beter op zijn plek blijft zitten.

U kiest samen met uw tandarts of u een implantaat/implantaten wilt of niet.

implantaat.pngimplantaat2.png

Voorbereiding op de behandeling

 • We maken eerst een röntgenfoto van uw gebit en kaken. De kaakchirurg kan op deze manier zien of uw kaak geschikt is voor een implantaat.
 • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan bespreekt de kaakchirurg met u of u hier tijdelijk mee moet stoppen of niet.
 • We adviseren u om uw lippen regelmatig in te vetten (bijvoorbeeld met lippenbalsem) in de dagen voor de behandeling. U krijgt dan minder snel kloofjes in de lippen tijdens de behandeling.
 • U krijgt van ons een recept mee voor een spoelmiddel. Dit spoelmiddel gebruikt u om uw mond mee te spoelen na de behandeling.

De behandeling

 • Het inbrengen van de implantaten gebeurt op de polikliniek Kaakchirurgie.
 • We leggen tijdens de behandeling een steriele doek over uw hoofd en bovenlichaam. We adviseren u daarom om niet te warme kleren aan te trekken.
 • U krijgt verdoving. Zodra de verdoving werkt, begint de behandeling. We maken uw tandvlees open. Daarna boren we een gaatje in uw kaakbot. Vervolgens plaatsen we het implantaat in uw kaak. Hierna hechten we uw tandvlees.
 • Het aanbrengen van 1 of een paar implantaten duurt ongeveer 30 tot 60 minuten. We maken na het aanbrengen van de implantaten nog een röntgenfoto. Dit doen we om te kijken of de implantaten op de juiste plek zitten. Soms maken we ook tijdens de behandeling een röntgenfoto.
 • Na het inbrengen van de implantaten kunt u weer naar huis.

Risico's dat de behandeling niet goed gaat

Er zijn een aantal redenen die de kans groter maken dat de behandeling niet goed gaat:

 • U heeft diabetes (suikerziekte)
 • U heeft parodontitis (ernstige tandvleesontsteking)
 • U rookt
 • U heeft last van tandenknarsen

Mondhygiëne

Goede mondhygiëne is belangrijk om de wond rond een implantaat goed te laten genezen. Dit betekent onder andere 2 keer per dag uw tanden poetsen en regelmatig flossen. Jaarlijkse controles bij de tandarts en mondhygiëniste horen ook bij een goede mondhygiëne.

Direct na de behandeling is belangrijk wat hieronder staat:

 • U kunt uw tanden en kiezen poetsen zoals u gewend bent. Ben wel wat voorzichtiger bij de wond.
 • De eerste 2 weken moet u uw mond nog 2 keer per dag spoelen met de mondspoeling die we u hebben voorgeschreven. Doe dit 1 minuut per keer. Vertelt uw arts dat u langer moet doorgaan met de mondspoeling dan 2 weken of juist korter? Dan geldt wat uw arts u heeft verteld.
 • Heeft u 2 of meer implantaten gekregen in uw onderkaak? Dan mag u uw kunstgebit onder een week lang niet dragen.

Pijn

U kunt pijn krijgen als de verdoving is uitgewerkt. U kunt ongeveer een week last houden van die pijn. Vaak geeft de kaakchirurg u een recept mee voor pijnstillers. Met dit recept kunt u uw medicijnen ophalen bij de apotheek. Gebruik nooit meer pijnstillers dan de arts heeft voorgeschreven. De dosering staat op het doosje waarin de medicijnen zitten.

Krijgt u geen recept mee? Dan kunt u paracetamol gebruiken. Als u 18 jaar of ouder bent, mag u 4 keer per dag 1000 mg paracetamol slikken. De kaakchirurg zal jongere patiënten vertellen hoeveel pijnstillers zij mogen slikken.

Begin met de pijnstillers voordat de verdoving helemaal is uitgewerkt. Doe dit bijvoorbeeld direct als u thuiskomt.

Zwelling

U kunt de plek waar we u hebben behandeld koelen als u weer thuis bent. Doe dit met een handdoek waarin ijsklontjes of een icepack zitten. Leg de handdoek op uw gezicht, vlakbij de plek waar we u hebben behandeld. Koel de eerste 2 dagen na de operatie een paar keer per dag. Doe dit per keer ongeveer 15 minuten. Door de ingreep kan uw wang de dag na de operatie gezwollen zijn. Dit wordt na 4 of 5 dagen langzaam minder.

Eten en drinken

Het kan 6 weken tot een half jaar duren voordat de implantaten zijn vastgegroeid in het kaakbot. In deze periode mag u de implantaten niet belasten. Dit betekent dat u het eerste half jaar geen hard voedsel mag eten. Denk bijvoorbeeld aan stokbrood en noten. Verder kunt u weer alles eten en drinken zodra de verdoving is uitgewerkt.

Lichamelijk inspanning

U kunt soms niet sporten of zware lichamelijke inspanning leveren in de eerste week na de behandeling. U voelt het zelf het beste als u klachten krijgt bij een bepaalde houding of activiteit. Een grote lichamelijke inspanning maakt de kans op een nabloeding ook groter. Een nabloeding kan zeker de eerste 24 uur na de behandeling nog gebeuren.

Hechtingen

Heeft u hechtingen na de operatie? Dan lossen die vanzelf op. Dit gebeurt meestal binnen 1 tot 3 weken. Soms lossen de hechtingen al na 1 dag of enkele dagen op.

Als we de wond op een andere manier hechten, dan laten we u dit weten.

Roken en alcohol

Door roken en alcohol geneest de wond slechter. Daarom mag u de eerste 5 dagen na de behandeling niet roken of alcohol drinken.

Wanneer bellen

Bel met de polikliniek Kaakchirurgie als:

 • de zwelling na 4 of 5 dagen groter wordt
 • u koorts heeft boven de 39 graden
 • u een nabloeding heeft die niet stopt
 • uw kin, lip of tong de dag na de behandeling nog steeds verdoofd blijft voelen

U kunt de polikliniek maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur bellen via telefoonnummer 088 979 23 39. Heeft u dringende klachten ‘s avonds of in het weekend? Dan kunt u bellen met het algemene telefoonnummer van HMC: 088 979 79 00.

Wanneer kunt u een kroon of brug krijgen

Krijgt u een implantaat om een tand of kies te vervangen? Dan moet het implantaat eerst helemaal vastgroeien in uw kaak. Pas daarna kunt u bij uw tandarts een afspraak maken voor het maken van een kroon of brug.

 • Heeft u een implantaat in de onderkaak? Dan kunt meestal 6 tot 12 weken na het plaatsen van het implantaat een kroon of brug laten aanmeten.
 • Heeft u een implantaat in de bovenkaak? Dan kunt u de kroon of brug na ongeveer 4 tot 6 maanden laten aanmeten.
 • Heeft u 2 implantaten gekregen in een onderkaak zonder tanden? Dan meet de tandarts u een nieuw kunstgebit (klikgebit) aan. De kaakchirurg laat u weten wanneer u het nieuwe gebit kunt laten aanmeten. Meestal is dat ongeveer 6 weken na het plaatsen van de implantaten.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Bel dan met de polikliniek Kaakchirurgie via telefoonnummer 088 979 23 39.Implantaten plaatsen door de kaakchirurg

Waarom HMC?

 • Gespecialiseerde chirurgen
 • Nauwe samenwerking met andere specialismen
 • Polikliniek op 3 locaties