Hysterosalpingogram (HSG)

Onderzoek van de baarmoeder en eileiders

U heeft een afspraak voor een onderzoek van de baarmoeder en de eileiders (HSG). Deze webpagina informeert u over het onderzoek en de voorbereidingen die nodig zijn om het onderzoek goed te laten verlopen. Op uw afsprakenkaart staat in welk ziekenhuis u moet zijn en welke route u moet volgen naar de afdeling Radiologie. Wilt u zich tien minuten vóór de afspraaktijd melden bij de receptie van de afdeling Radiologie?

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
088 979 46 00

HMC Gezondheidscentrum Wassenaar 088 979 72 45

ma t/m vr van 08.00 - 12.00 uur en 13.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

HMC heeft:
4 CT-scanners
4 MRI-scanners
(verdeeld over 3 locaties)

Over Hysterosalpingogram (HSG)

U heeft een afspraak voor een onderzoek van de baarmoeder en de eileiders (HSG). Deze webpagina informeert u over het onderzoek en de voorbereidingen die nodig zijn om het onderzoek goed te laten verlopen. Op uw afsprakenkaart staat in welk ziekenhuis u moet zijn en welke route u moet volgen naar de afdeling Radiologie. Wilt u zich tien minuten vóór de afspraaktijd melden bij de receptie van de afdeling Radiologie?

HMC-patiëntenpas

Als u naar het ziekenhuis komt, neemt u dan alstublieft uw HMC-patiëntenpas mee. Heeft u geen HMC-patiëntenpas of zijn uw gegevens veranderd? Dan kunt u de pas vóór het onderzoek laten maken of de gegevens aanpassen. Dit kan bij de inschrijfbalie in de centrale hal. Wilt u daarvoor 15 minuten eerder naar het ziekenhuis komen, zodat u op tijd bent voor uw afspraak?

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) met de afdeling Radiologie om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. De opengevallen plaats kan dan voor een andere patiënt worden gebruikt. Bellen kan op werkdagen van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 tot 17.00 via telefoonnummer 088 979 46 00.

Houdt u bij het afzeggen of verplaatsen van uw afspraak rekening met uw vervolgafspraak bij de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Doel van het onderzoek

HSG is een onderzoek om de baarmoeder en eileiders in beeld te brengen door middel van röntgenfoto’s en contrastvloeistof. Met dit onderzoek wordt gekeken of de eileiders doorgankelijk zijn: dat wil zeggen, of de eicellen via de eileider in de baarmoeder kunnen komen.

Voorzorgsmaatregelen

Zwangerschap

Denkt u dat u toch zwanger bent? Neem dan contact op met de afdeling Gynaecologie of Radiologie. In overleg met de gynaecoloog wordt beslist of het onderzoek doorgaat.

Contrastvloeistof

Om de baarmoeder en eileiders goed in beeld te brengen, wordt er een jodiumhoudende contrastvloeistof ingespoten. Deze vloeistof gaat via de baarmoedermond naar de baarmoeder en vervolgens via de eileiders naar de vrije buikholte.

Contrastallergie

Weet u dat u allergisch bent voor een jodiumhoudende contrastvloeistof? Geeft u dit dan door aan de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Mocht u dit vergeten zijn, geef het dan voor het onderzoek door aan de laborant.

Waardevolle zaken

Wij raden u aan waardevolle zaken zoveel mogelijk thuis te laten. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor vermissing of beschadiging van uw persoonlijke eigendommen.

Voorbereiding

Lichamelijke voorbereiding

U belt bij het begin van uw cyclus om een afspraak te maken voor een HSG. Het onderzoek zal dan plaatsvinden tussen cyclusdag zes en twaalf. De reden hiervoor is dat het onderzoek moet plaatsvinden na de menstruatie, maar voor de eisprong. Er mag namelijk geen onverwachte zwangerschap zijn opgetreden.

Wanneer een HSG wordt afgesproken, mag u vanaf cyclusdag één tot en met het onderzoek GEEN onbeschermde gemeenschap hebben! Een eventuele zwangerschap moet namelijk worden vermeden. Dit omdat de contrastvloeistof de foetus kan wegspoelen en er risico voor de foetus bestaat door blootstelling aan röntgenstralen.

Pijnstilling

U krijgt het advies om 30 tot 60 minuten voor het onderzoek twee tabletten Naproxen van 250 mg in te nemen met water. Deze pijnstiller is verkrijgbaar bij de apotheek en drogist.

Het onderzoek

Voor het onderzoek moet u uw onderlichaam vrijmaken van kleding. U komt op uw rug op de onderzoekstafel te liggen, met de benen in de beensteunen. Met behulp van een speculum wordt er door de gynaecoloog een slangetje via de baarmoedermond in de baarmoederholte gebracht. Bij het inspuiten van de contrastvloeistof kunnen er krampen ontstaan in de onderbuik. Tijdens het inspuiten worden er door de radioloog röntgenopnames gemaakt.

De uitslag bespreekt de gynaecoloog direct met u.

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kan er wat contrastvloeistof uit de vagina vloeien. Er kan ook tijdelijk buikpijn en bloedverlies zijn. Wij raden u aan om iemand mee te nemen, die u na het onderzoek kan begeleiden en naar huis kan brengen. Als u na het onderzoek last heeft van hevige buikpijn, veel bloedverlies of koorts (hoger dan 38 graden Celsius), dan moet u contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de dienstdoende arts van de afdeling Gynaecologie. De contactgegevens staan onderaan deze webpagina.

Vragen

Heeft u vragen over het onderzoek, dan kunt u bellen met de afdeling Radiologie of Gynaecologie. U kunt uw vragen ook stellen voor, tijdens of na het onderzoek in het ziekenhuis. De afdeling Radiologie is bereikbaar op telefoonnummer 088 979 46 00 van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.

De afdeling Fertiliteit is bereikbaar via de volgende telefoonnummer: HMC Bronovo 088 979 44 93.

Bij acute problemen buiten kantooruren kunt u bellen naar
088 97 97 900 en dan mag u vragen naar de dienstdoende arts van de afdeling Gynaecologie.

Hysterosalpingogram (HSG)

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis