Huidpriktest bij kinderen

Bij uw kind vindt binnenkort een huidpriktest plaats. Dit onderzoek wordt ook wel een skin prick test genoemd. Het doel van het onderzoek is om na te gaan of uw kind allergisch is voor bepaalde stoffen. Het onderzoek duurt ongeveer twintig minuten. Op deze webpagina leest u meer over dit onderzoek.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 23 30
ma t/m vr van 08.30 – 16.30 uur

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over huidpriktest bij kinderen

Bij uw kind vindt binnenkort een huidpriktest plaats. Dit onderzoek wordt ook wel een skin prick test genoemd. Het doel van het onderzoek is om na te gaan of uw kind allergisch is voor bepaalde stoffen. Het onderzoek duurt ongeveer twintig minuten. Op deze webpagina leest u meer over dit onderzoek.

Uw afspraak

op: ______________________ dag ______________________ om ___________ uur.

Het onderzoek vindt plaats in HMC Bronovo, polikliniek Kindergeneeskunde. Deze bevindt zich op de 5e etage, route 55.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) naar de polikliniek Kindergeneeskunde om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Dit kan op werkdagen van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 uur - 16.30 uur op telefoonnummer 088 979 23 30. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Belt u in ieder geval in de volgende situaties de afspraak af:

 • Uw kind is nog herstellende van een kinderziekte.
 • Uw kind is in contact geweest met een kind dat een kinderziekte heeft.
 • Uw kind is op de ochtend van het onderzoek ziek.
 • Uw kind heeft de laatste drie dagen een antihistaminicum (tabletten of druppels tegen jeuk, hooikoorts of allergie) gebruikt.
 • Uw kind heeft eczeem op de rug dat actief is (rood).

Voorbereiding

 • Uw kind mag vanaf drie dagen voor het allergieonderzoek geen antihistaminica (tabletten of druppels tegen jeuk, hooikoorts of allergie) meer gebruiken. Deze kunnen het resultaat van het onderzoek beïnvloeden. Uw kind kan eventuele neussprays, inhalatievloeistoffen en hormoonzalven wel blijven gebruiken.
 • Op de dag van het onderzoek mag u de huid van de rug van uw kind niet invetten en uw kind niet in een oliebadje doen. Gebruik op de dag van het onderzoek geen hormoonzalf.
 • Wanneer het eczeem op de rug actief is (rood), zeg de huidpriktest dan af!
 • Soms vragen wij u om een kleine hoeveelheid van een bepaald voedselproduct mee te nemen. Wij nemen contact met u op als dit nodig is. Elk product moet dan in een apart zakje of bakje worden verpakt en meegenomen. Het is belangrijk dat de voedingsmiddelen waarop wordt getest niet met elkaar in contact komen, vandaar deze voorzorgsmaatregel. De test is anders ongeldig!

Het onderzoek

Het onderzoek kan alleen gedaan worden als de huid van uw kind rustig is. Bij het onderzoek worden druppels testvloeistof (bijvoorbeeld graspollen of huisstofmijt) op de huid gebracht, meestal op de rug. Eerst wordt er een stukje tape/plakband op de rug van uw kind geplakt. Op dat stukje tape/plakband schrijft de assistente waar ze welke stof gaat prikken.
Dan wordt het druppeltje testvloeistof op de huid gedaan. Daarna wordt er met een prikkertje door de druppel heen in de huid geprikt.
Ook kan er een huidpriktest gedaan worden met verse producten (de arts of assistente geeft het door als u iets mee moet nemen). In dit geval wordt het prikkertje eerst in het verse product geprikt en daarna in de huid.

Het prikje in de huid is niet pijnlijk maar wel gevoelig. Wij vragen u daarom om uw kind goed vast te houden. Er worden meestal meerdere huidpriktesten tegelijk verricht. Uw kind moet hiervoor enkele minuten stilzitten. Al na 20 minuten worden de reacties afgelezen.

Een “positieve” reactie uit zich in een jeukende bult, die daarna langzaam wegtrekt.
Als de test is afgelezen zal de assistente nog een crème op de bulten smeren tegen de jeuk.

Na het onderzoek

Soms verergert het eczeem in de dagen na de test. We adviseren dan om het eczeem intensiever te behandelen en zo nodig de antihistaminica te hervatten.

De uitslag

De uitslag van de huidpriktest en de gevolgen ervan bespreekt de arts met u. Dit gebeurt tijdens de volgende afspraak op de polikliniek of tijdens een belafspraak.

Vragen

Mocht u na het lezen van deze webpagina nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Kindergeneeskunde. De polikliniek is bereikbaar op werkdagen van 08.30 uur tot 16.30 uur op telefoonnummer 088 979 23 30.

Bronvermelding: Deze tekst is gebaseerd op de folder Huidtest van UMC Utrecht.

Huidpriktest bij kinderen

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis