Huidkanker

Als u te horen krijgt dat u misschien kanker heeft, wilt u graag snel geholpen worden en weten waar u aan toe bent. Bij HMC kunt u terecht voor een snelle diagnose en een persoonlijke behandeling. Wij werken voor de beste kankerzorg in de regio samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) binnen het Universitair Kanker Centrum Leiden | Den Haag (UKC).

Afspraak en contact

Polikliniek huidziekten
088 979 44 03
ma t/m vrij van 8.30- 17.00

Locatie

Cijfers

Per jaar (2019):
94 patiënten met een melanoom
1988 patiënten met basaalcelkanker
180 plaveiselcelkanker

Over huidkanker

Bij HMC kunt u terecht voor een snelle diagnose en een persoonlijke behandeling. Wij werken voor de beste kankerzorg in de regio samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) binnen het Universitair Kanker Centrum Leiden | Den Haag (UKC).

Spreekuur voor verdachte plekjes

Voor mensen die een plekje ontdekt hebben dat zij niet vertrouwen, hebben wij een speciaal spreekuur. Als u zo’n plekje heeft, wilt u natuurlijk zo snel mogelijk weten wat er aan de hand is. Daarom kunt u met verwijzing van de uw huisarts op korte termijn terecht op ons spreekuur voor verdachte plekjes. Bij verdenking melanoom neemt uw huisarts contact op met onze polikliniek voor een spoedafspraak. Op de polikliniek stelt de dermatoloog direct de diagnose. Als dat niet mogelijk is, volgt extra onderzoek. Als behandeling nodig is, bespreekt de dermatoloog het behandelplan met u. Wij houden dit spreekuur voor verdachte plekjes in HMC Antoniushove en HMC Westeinde.

Huidkanker

De dermatoloog stelt indien mogelijk tijdens uw eerste afspraak de diagnose. Soms kan direct behandeling plaatsvinden, bijvoorbeeld door het wegspuiten van zonschadeplekken met vloeibare stikstof.
Als de diagnose niet direct gesteld kan worden, volgt extra onderzoek. Dit kan betekenen dat we een stukje huid (biopt) wegnemen voor onderzoek of dat de arts al op dezelfde dag bij u een verdachte moedervlek/huidafwijking wegsnijdt. U kunt na deze poliklinische ingreep gewoon naar huis.
Nadat de diagnose duidelijk is, bespreekt uw dermatoloog de behandelmogelijkheden met u.
Soms is na de diagnose overleg met verschillende specialisten in HMC nodig. Elke 2 weken is er zo’n gezamenlijk overleg – het multidisciplinair overleg – waarin patiënten met huidtumoren worden besproken door dermatologen, KNO-artsen, plastisch chirurgen, radiotherapeuten en indien nodig onder andere chirurgen, pathologen en radiologen. Bij spoed kan dat overleg ook direct plaatsvinden.

Wij werken voor de beste kankerzorg in de regio samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) binnen het Universitair Kanker Centrum Leiden | Den Haag (UKC).

Patiënten met zeldzame tumoren en/of een uitgebreid stadium van huidkanker worden verwezen naar het LUMC. Ook bestaat de mogelijkheid om patiënten te bespreken in het multidisciplinaire hoofd-hals overleg LUMC of sarcomen (weke delen tumor) overleg in LUMC.

Basaalcelcarcinomen (meest voorkomende huidkankertype) worden soms behandeld met Mohs micrografische chirurgie, deze techniek wordt ook in het LUMC uitgevoerd.

Moedervlekkanker die zich heeft verspreid door het lichaam dragen wij over aan de oncologisch chirurgen in het Universitair Kanker Centrum (UKC). Zij werken nauw samen met de oncologisch internisten in het LUMC.

Persoonlijk behandelplan

Omdat iedere patiënt en iedere tumor anders is, maakt uw dermatoloog samen met u een persoonlijk behandelplan. Zo nodig vindt overleg met andere specialisten plaats.

Oncologische zorg op alle HMC locaties

Wij bieden de zorg aan patiënten met huidkanker op alle locaties van het HMC aan. Als er besloten is dat u in aanmerking komt voor radiotherapie wordt u verwezen naar het radiotherapeutisch centrum, locatie HMC Antoniushove. Dit centrum is geheel vernieuwd in 2016 en is voorzien van de modernste bestralingsapparatuur. Uiteraard is het gebouw patiëntvriendelijk ingericht met lichte sfeervolle wacht- en behandelruimtes met uitzicht op de tuin.

Wat is huidkanker?

Huidkanker komt heel veel voor. 1 op de 6 Nederlanders ontwikkelt huidkanker in zijn of haar leven. Het ontstaat bijna altijd in de bovenste laag van de huid.
Er zijn verschillende vormen van huidkanker:

Basaalcelcarcinoom (BCC)

Deze vorm van kanker ontstaat uit de kiemcellen van de opperhuid en geeft bijna nooit uitzaaiingen. Het basaalcelcarcinoom kan overal ontstaan, maar komt het meest voor in het gezicht en op het (kale) hoofd. Het BCC is de meest voorkomende vorm van huidkanker.

Plaveiselcelcarcinoom (PCC)

Deze vorm van kanker ontstaat in de bovenste laag van de opperhuid en kan uitzaaiingen geven in lymfeklieren en andere organen. De belangrijkste risicofactor voor het krijgen van een plaveiselcelcarcinoom is overmatige blootstelling aan de zon. Het plaveiselcelcarcinoom kan overal op uw lichaam voorkomen, maar voornamelijk op plaatsen die veel in de zon zijn geweest, zoals:

  • hoofdhuid en nek
  • gezicht, oren, lippen
  • bovenkant handen en onderkant armen
  • benen

Melanoom

Deze vorm van huidkanker ontstaat uit de pigmentcellen van de opperhuid, uit zich vaak als kwaadaardige tumor en geeft relatief snel uitzaaiingen. Melanoom betekent letterlijk: zwart gezwel. Soms zat er op die plek al een moedervlek, maar een melanoom kan ook zonder voorafgaande moedervlek ontstaan.

Naast de bovengenoemde drie meest voorkomende typen huidmaligniteiten zijn er verschillende zeldzame huidtumoren zoals het Merkelcelcarcinoom, talgkliercarcinoom en lymfoom. Omdat deze huidkanker zeldzaam zijn, worden deze altijd in het MDO Huidtumoren besproken om de beste zorg op maat voor u te geven.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij huidkanker zoals operatie, radiotherapie, photodynamische therapie en lokale crème behandeling. Welke behandeling voor u van toepassing is is sterk afhankelijk van de soort huidkanker en het stadium.

Kans op genezing

De meest voorkomende vorm van huidkanker, het basaalcelcarcinoom, heeft een genezingspercentage van nagenoeg 100%. Bij het plaveiselcelcarcinoom en melanoom is ook vaak genezing mogelijk, dit is sterk afhankelijk van het stadium. Het is daarom van groot belang om met een verdachte/ veranderde huidafwijking uw huisarts te bezoeken.

Gerelateerde behandelingen

Aanvullende zorg

Huidkanker

Waarom HMC?

  • Team van ervaren dermatologen
  • Samenwerking met andere specialismen
  • Speciaal spreekuur voor verdachte plekjes
  • Gespecialiseerd in de behandeling van huidkanker