Holteronderzoek van 7 dagen

Bij dit holteronderzoek leggen we 7 dagen de activiteit vast van uw hart. Zo kunnen we hartproblemen opsporen die we niet zien op een gewoon hartfilmpje.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo en
HMC Westeinde 088 979 43 75
Ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

HMC Gezondheidscentrum Wassenaar 088 979 43 75
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Cijfers

Per jaar:
41.967 polikliniekbezoeken
5.975 opgenomen patiënten
23.015 verpleegdagen
9.000 SEH-bezoek Cardiologie
1.350 coronaire interventies
522 cardio-implantaten (303 pacemakers, 146 ICD’s en 73 implanteerbare hartmonitors)

Over het holteronderzoek van 7 dagen

Bij dit holteronderzoek leggen we 7 dagen de activiteit vast van uw hart. Zo kunnen we hartproblemen opsporen die we niet zien op een gewoon hartfilmpje.

Wat is een holteronderzoek?

Een holteronderzoek heet ook wel een holter. U heeft bij dit onderzoek plakkers met elektroden op uw borst. De elektroden vangen de signalen op van uw hart. Bijvoorbeeld uw hartslag. Door draden gaan die signalen naar een recorder. Die bewaart alle signalen. U draagt de recorder in een tasje. Dit tasje hangt aan uw middel of aan uw nek.

U houdt tijdens het onderzoek een dagboek bij. Hierin schrijft u wanneer u klachten heeft. Bijvoorbeeld hartkloppingen, pijn of druk op de borst of hoofdpijn. We vergelijken de informatie van de recorder met het dagboek. Zo kunnen we sommige hartproblemen opsporen die we niet zien op een hartfilmpje in het ziekenhuis.

Het onderzoek duurt 7 dagen. Het doet geen pijn. U kunt gewoon doen wat u normaal ook doet op een dag. U mag alleen niet zwemmen. Als u wilt douchen of in bad gaan, moet u de elektroden en recorder tijdelijk afdoen. Dit komt omdat de recorder en de elektroden niet nat mogen worden.

Start van het onderzoek

U krijgt een afspraak. De doktersassistente of de hartfunctielaborant plakt de elektroden op uw borst. De plakkers blijven alleen zitten op een droge huid. Gebruik daarom op de dag van de afspraak geen bodylotion. Trek kleding aan die ruim zit. Door strakke kleding kunnen de plakkers makkelijk loslaten.

U krijgt veel informatie van ons tijdens de afspraak. Neem iemand mee naar de afspraak als u denkt dat het moeilijk is om alles te onthouden.

Het is verstandig om tijdens het onderzoek steeds een horloge te dragen. Zo kunt u goed opschrijven in uw dagboek wanneer u welke klachten voelt. U kunt ook uw mobiele telefoon gebruiken in plaats van een horloge.

Klachtenknop en dagboek

Op de recorder zit een klachtenknop. Druk kort hierop als u een klacht heeft. Bijvoorbeeld hartkloppingen, pijn of druk op de borst of hoofdpijn. Schrijf daarna in het dagboek welke klacht u heeft en hoe laat.

Douchen en in bad

De recorder en de elektroden mogen niet nat worden. Wilt u douchen of in bad? Haal dan de plakkers eraf. De plakkers mag u weggooien. Leg de recorder en de elektroden op een droge plaats.

Maak na het douchen of het bad uw huid goed droog. Smeer de huid niet in met vettige zalf of crème. Plak daarna de elektroden met nieuwe plakkers op uw borst. In het plaatje op het dagboek ziet u waar u de plakkers moet plakken. Let op dat de verschillende kleuren van de elektroden op de goede plek zitten.

Einde van het onderzoek

Heeft u de recorder de afgesproken 7 dagen gedragen? Dan mag u de recorder en de elektroden zelf thuis afdoen. De gebruikte plakkers mag u weggooien. De elektroden, de recorder en het dagboek levert u op de afgesproken tijd bij ons in. De doktersassistente of hartfunctielaborant heeft u verteld hoe laat en waar u deze spullen moet inleveren. Dat kan zijn op:

 • HMC Antoniushove, polikliniek Cardiologie, route rood
 • HMC Bronovo, polikliniek Cardiologie, route 5
 • HMC Westeinde, polikliniek Cardiologie, route blauw

Belangrijk om te weten

 • De recorder en elektroden mogen zeker niet nat worden!
 • Ben voorzichtig met de recorder. Zorg dat de recorder niet valt of ergens tegenaan stoot. Maak de recorder niet open.
 • Trek niet aan de plakkers of aan de draden. Doe dit ook niet als u jeuk heeft of iets anders voelt.
 • Het is beter om niet te slapen op een waterbed of met een elektrische deken.
 • Doe tijdens het onderzoek gewoon wat u anders ook zou doen. Ga niet ineens andere dingen doen dan normaal omdat u een recorder meedraagt.
 • Gaat een plakker los? Dan kunt u deze vervangen door 1 van de extra plakkers die we u hebben meegegeven. Achter op het dagboek staat waar u de plakker moet plakken.
 • Lever na het onderzoek alle materiaal weer in. Dus de recorder, het tasje, de draagriem of het halskoord, de elektroden en de plakkers die u niet heeft gebruikt.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Bel dan van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 - 17.00 uur met de polikliniek Cardiologie via telefoonnummer 088 979 43 75.

Holteronderzoek van 7 dagen

Cardiologie
Waarom HMC?

 • Grootste pacemakercentrum van regio Haaglanden
 • Expertise 24/7 in dotter- en stentbehandeling
 • Specialistisch team met persoonlijke zorg
 • Aandacht voor hart- en vaatziekten bij vrouwen
 • Syncope unit